Hoe vraag je om een Aanbeveling?

Hoe vraag je om een Aanbeveling?
Heb je een aanbevelingsbrief nodig? Dan zul je iemand om een aanbeveling moeten vragen. Hoe doe je dat?

Het is altijd een goed idee om mensen met wie je (intensief) hebt samengewerkt om een aanbeveling te vragen. Aanbevelingen maken je sollicitatie sterker. Soms wordt er ook specifiek om gevraagd. Maar hoe (en wie?!) vraag je om een aanbeveling? Een stappenplan.

1. De juiste persoon kiezen voor een aanbeveling

Iedereen met wie je (intensief) hebt samengewerkt kan in theorie een aanbeveling voor je schrijven. Het best kies je mensen die erg tevreden over je waren. Je wil immers een warme aanbeveling. Dat kan een oud-werkgever zijn, maar ook een scriptie- of stagebegeleider. Directe collega’s komen in aanmerking, maar ook collega’s van andere afdelingen waar je regelmatig mee te maken had. Het belangrijkste is dat je ze echt kent. Ze moeten weten hoe je functioneert op de werkvloer.

Maak een lijstje met mensen die een aanbeveling voor je zouden kunnen schrijven. Kies daarna de mensen uit die het best passen bij de functie waar je nu op reageert. Wie komt het meest overtuigend over als aanbeveling? Het liefst kies je iemand die ervaring heeft in de branche waar je op solliciteert.

2. Stuur een vriendelijk bericht

Realiseer je dat het vragen om een aanbeveling een gunst is. Ze zijn niet verplicht je te helpen. Vraag het dus netjes en vrijblijvend. Je kunt die persoon opbellen, een e-mailtje sturen of op een andere manier tekstueel benaderen.

3. Geef alle relevantie informatie

Zegt iemand ja op de vraag of ze een aanbeveling willen schrijven? Geef ze dan alle relevante informatie. Denk aan:
  • De naam van de contactpersoon. De schrijver kan dan een persoonlijke aanhef schrijven.
  • De functie waar je op solliciteert. Dat geeft een beter beeld van wat er in de aanbeveling moet staan.
  • Je cv/motivatiebrief. De schrijver kan dan zien welke eigenschappen en vaardigheden je zelf belangrijk vindt. Herkent hij zich daarin? Dan kan hij ze ook noemen in de aanbeveling.

4. Wees op tijd met je verzoek

Niks is zo vervelend als om een gunst met tijdsdruk gevraagd worden. Als je een aanbeveling nodig hebt, vraag je daar op tijd om. Liefst drie weken van tevoren of langer. Geef iemand de tijd er even over na te denken.

5. Geef de schrijver inspiratie

Je kunt altijd een opzetje geven voor de aanbevelingsbrief. We noemden je cv en motivatiebrief al, zodat de schrijver daar inspiratie kan opdoen. Je kunt hem of haar ook herinneren aan werkprestaties waar je trots op bent. Zorg er wel voor dat de persoon niet het idee krijgt zelf geen input meer te mogen leveren.

Voorbeeld van hoe je om een aanbeveling vraagt

“Hoi Peter,

Mag ik jou om een gunst vragen? Ik wil solliciteren op een nieuwe functie en daar heb ik een aanbeveling voor nodig. Ik heb altijd erg prettig met jou samengewerkt en ik hoop dat dat wederzijds was. Zie jij het zitten om voor mij een aanbeveling te schrijven? Als je geen aanbeveling wil schrijven, dan hoor ik dat ook graag! Voel je vooral niet verplicht.

Mocht je wel een aanbeveling willen schrijven, dan is het vroeg genoeg als je die over drie weken naar me toestuurt. Ik kan je ook mijn cv toesturen, dan zie je welke vaardigheden en eigenschappen ik graag naar voren laat komen.

Het gaat om een functie als IT-consultant bij Bedrijf X. De contactpersoon is mevrouw Berends. Ze zoeken iemand die kennis heeft van Programma X en ervaring heeft met klantcontact. Ik heb het linkje naar de vacature meegestuurd, dan krijg je een beter beeld van de soort kandidaat die ze zoeken.

Met vriendelijke groet,
Bob”
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Zo schrijf je een korte Motivatiebrief + voorbeelden

Soms heb je geen ruimte voor een lange motivatiebrief. Hoe vertel je in een korte brief alsnog alles dat je wil?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Intern Solliciteren: zo schrijf je een Motivatiebrief

Wil of moet je intern solliciteren? Dan ziet je motivatiebrief er net iets anders uit dan bij een externe sollicitatie. Zo schrijf je ‘m.
Roeliene Bos 9 mei 2024

Hoe schrijf je een Aanbeveling?

Hoe schrijf je een goeie aanbeveling? Bijvoorbeeld voor op LinkedIn? In dit artikel leggen we uit wat een aanbeveling is en hoe je er een schrijft.
Roeliene Bos 8 feb 2024

Motivatiebrief mbo-stage: Voorbeeld en Opbouw

Ga je solliciteren op een mbo-stage? Stuur dan zeker een motivatiebrief mee. Om je op weg te helpen geven we je een voorbeeld en de juiste opbouw.
Roeliene Bos 4 jan 2024

Motivatiebrief schrijven voor je opleiding: Hoe doe je dat?

Vraagt je opleiding om een motivatiebrief? Geen paniek. We geven je een duidelijk stappenplan voor het schrijven van een goeie motivatiebrief.
Roeliene Bos 4 jan 2024

Hoe lang moet een Motivatiebrief zijn?

Een motivatiebrief mag maar 1 A4 zijn. Hoe kies je welke informatie je in een motivatiebrief zet? En hoe houd je het kort? 4 schrijftips.
Roeliene Bos 4 jan 2024
 
check