Michiel van der Avoird
Head of Content & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Boolean Search voor recruiters | Tips & tricks

door Michiel van der Avoird
1.313x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Wat is Boolean search? Welke voordelen levert het op voor recruiters en de werving en selectie van kandidaten? Wat zijn Boolean operators?

Booleaans zoeken versnelt het wervingsproces van werkgevers. De techniek helpt HR managers het volledige potentieel van zoekmachines te benutten en betere kandidaten te vinden. Ook kan de zoekmethode werkzoekenden helpen de meest geschikte vacatures te vinden.

Wat is Boolean search?

Boolean search is een gestructureerd zoekproces dat gebruik maakt van operatoren om zoekresultaten te vernauwen, verbreden of verfijnen. Werkgevers en HR managers gebruiken de methode om het aantal kandidaten voor een vacature te verkleinen door bijvoorbeeld specifiek aan te geven welke karaktereigenschappen voor een bepaalde rol vereist zijn.

De Booleaanse zoektechniek is gebaseerd op Booleaanse algebra, in 1847 ontwikkeld door de Engelse wiskundige George Boole. Hij beschreef het concept en de belangrijkste principes in zijn boek ‘The Mathematical Analysis of Logic'. Vrijwel alle digitale bibliotheken, virtuele databases en zoekmachines van vandaag maken gebruik van Booleaanse logica.

Wat zijn de voordelen van Booleaans zoeken?

Booleaans zoeken is met name zinvol bij de speurtocht naar talent met zeer specifieke kennis. Hoe specialistischer een rol, of hoe schaarser een vaardigheid, hoe lastiger het is om een passende kandidaat te vinden. Zeker als deze professionals niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. Met een Booleaanse zoekactie kun je onder meer Google, kandidaat volgsystemen (ATS) en cv databases van vacaturesites doorzoeken op geschikte kandidaten.
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 105.268 beschikbare kandidaten

Bekijk alle kandidaten

Boolean search:
 
  • bespaart je tijd en moeite: handmatig cv's doorzoeken is niet langer nodig;
  • maakt interne HR-technologieën (ATS, CRM), (matching)platforms en websites efficiënter en gebruiksvriendelijker;
  • maakt ‘onzichtbaar' talent zichtbaar;
  • maakt gericht zoeken mogelijk, wat resulteert in pools met meer relevante kandidaten.

Wat zijn Boolean operators?

Booleaanse operatoren zijn koppelwoorden die zoektermen op een logische manier combineren. Op zowel Werkzoeken.nl, ICTerGezocht.nl als Technicus.nl worden ze gebruikt om zoekopdrachten te specificeren en betere kandidaten te vinden. De belangrijkste en meest gebruikte Boolean commando's zijn AND, OR, en NOT.

Hoe vind je kandidaten met Booleaanse operatoren?

De volgende 5 operators vormen de basis van de Booleaanse zoekmethode. Een kort overzicht met voorbeelden.

1. AND
De AND operator combineert twee of meer zoekcriteria met elkaar. Hoe meer criteria je aan een query toevoegt, hoe preciezer je zoekt, hoe relevanter de zoekresultaten. In de context van personeel zoeken blijven alleen de profielen van geschikte kandidaten over. Als je bijvoorbeeld een chauffeur zoekt die een vrachtwagen met aanhanger moet kunnen besturen, kun je de query - Chauffeur AND CE - in het zoekvak van onze cv-database invoeren.
Chauffeur en CE moeten voorkomen in de zoekresultaten.

2. OR
Met de OR operator kun je varianten van woorden of functietitels aan een zoekstring toevoegen om het aantal zoekresultaten uit te breiden. Als we de OR expressie toevoegen ziet onze query er als volgt uit:
Chauffeur CE OR Vrachtwagenchauffeur

3. NOT
Je raadt het al: NOT gebruik je wanneer je bepaalde termen of functie-eisen wilt uitsluiten. Je kunt onderstaande zoekactie invoeren als de vrachtwagenchauffeur waarnaar je op zoek bent over de nodige werkervaring moet beschikken en dus geen junior met alleen een C-rijbewijs mag zijn: Chauffeur CE NOT C NOT Junior.
‘C' en 'Junior' mogen niet voorkomen in de zoekresultaten (cv's).

4. Haakjes
Haakjes (brackets) in Booleaanse zoekopdrachten werken net als het BODMAS-principe uit de wiskunde, dat bepaalt welke delen van een vergelijking worden berekend en in welke volgorde. In onderstaande query krijgt ‘Vrachtwagenchauffeur' prioriteit boven de combinatie van 'Chauffeur' en 'CE'. ‘Vrachtwagenchauffeur' zal om die reden bovenaan in de zoekresultaten verschijnen.
‘Vrachtwagenchauffeur' krijgt de voorkeur boven ‘Chauffeur AND CE'.

5. Aanhalingstekens
Quotaties worden gebruikt om te zoeken naar een exacte term, handig als je precies weet waarnaar je zoekt en irrelevante woorden wilt uitsluiten. Of het nu om een enkel woord of meerdere woorden gaat: hetgeen dat tussen de aanhalingstekens staat wordt als één zoekterm gelezen. Je kunt het volgende invoegen als je alleen cv's van kandidaten wil zien die letterlijk - Internationaal Chauffeur - in hun functiebeschrijving of cv hebben staan.

Kom via ons platform in contact met 105.268 beschikbare kandidaten

Bekijk alle kandidaten
Helmond 10 dagen geleden aangemeld
Utrecht 165 dagen geleden aangemeld
Roermond 23 uur geleden aangemeld
Eindhoven 153 dagen geleden aangemeld
Rotterdam Gisteren aangemeld
Zevenbergen 446 dagen geleden aangemeld
Groningen 2679 dagen geleden aangemeld
Den Haag 839 dagen geleden aangemeld
Amsterdam 17 uur geleden aangemeld
Best 9 uur geleden aangemeld