Michiel van der Avoird
Head of Content & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Sollicitatiegesprek voorbereiden in 7 stappen

door Michiel van der Avoird
12 juni 2020 • 3.046x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Ben je je aan het voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Beantwoord de volgende 7 vragen om een goede indruk achter te laten.

Wat staat er in de functieomschrijving?

Heb je een verfrissende sollicitatiebrief geschreven en verstuurd? Ben je uitgenodigd voor een gesprek? Gefeliciteerd! Een voorbereiding op een sollicitatiegesprek begint met het doorlezen van de functieomschrijving. Sla de betreffende vacaturetekst op voordat deze van de bedrijfswebsite verwijderd wordt. Zo kun je hem voor aanvang van je afspraak nog eens doorlezen.

Om welke functie gaat het? Monteur, operator of productiemedewerker? Voldoe je aan alle vereisten? Wat voor soort persoon zoekt deze werkgever? Zorg dat je kunt laten zien waarom jij de beste kandidaat voor de functie bent.

Wat is het doel van het gesprek?

Sommige werkgevers houden meerdere sollicitatierondes. Zorg dat je weet wat het doel is van dit gesprek. Weet wat je komt doen.
 
  • Ben je alleen uitgenodigd voor een eerste kennismaking? Gaat het om een oriënterend gesprek?
  • Krijg je een rondleiding door het bedrijf?
  • Worden er (online) assessments afgenomen?
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures

Wat moet je over het bedrijf weten?

Waar ga je precies solliciteren? Bestudeer de website van het bedrijf en de producten of diensten. Zoek ook eens naar ervaringen van andere mensen die er hebben gewerkt. Misschien zitten er mensen in je netwerk die ervaring hebben met het bedrijf, of met een soortgelijke functie? Het is niet gek om ze een berichtje te sturen. Alle beetjes informatie helpen.

Welke sollicitatievragen kun je verwachten?

Sommige vragen in een sollicitatiegesprek kun je van te voren zien aankomen. Laat je niet verrassen en bedenk zowel vragen als antwoorden. Vermijd clichés. Je slechtste eigenschap is je perfectionisme? Daar trapt geen werkgever meer in.

Veelgestelde sollicitatievragen zijn onder andere:
 
  • Kun je eens iets over jezelf vertellen?
  • Waarom wil je bij ons werken?
  • Waarom ben jij de beste kandidaat voor deze functie?

Welke vragen stel je zelf?

Het maakt een ongeïnteresseerde indruk als je zelf geen vragen over de baan of de werkgever hebt. Bedenk dus van te voren minimaal drie vragen die je kunt stellen. Vraag bijvoorbeeld wat de interviewer zelf aantrekkelijk vindt aan het bedrijf. Stel minimaal één inhoudelijke vraag over de functie.

Hoe presenteer je jezelf?

Bij het voorbereiden sollicitatiegesprek hoort oefenen. Vraag een huisgenoot of vriend(in) om je te helpen bij de voorbereiding van je elevator pitch (presentatie over jezelf). Leef je zo goed mogelijk in. Let niet alleen op de inhoud van je gesprek, maar ook op je presentatie. Vraag om kritische feedback. Hoe klinkt je spreekstem? Wat straalt je lichaamstaal uit?

Wat kun je verwachten bij een tweede sollicitatiegesprek?

Is het eerste gesprek succesvol doorlopen? Proficiat! Bij het 2e sollicitatiegesprek zal de werkgever de diepte in willen gaan.
 
  • Wat zijn jouw goede en slechte eigenschappen? Maak een lijst.
  • Zorg dat je op de hoogte bent van het reilen en zeilen van het bedrijf. Volg het nieuws.
  • Bereid je ook voor op eventuele opdrachten. Oefen bijvoorbeeld online assessments of neem een cognitieve test af.

Tenslotte: maak je niet te druk voor het tweede gesprek. Als men niet enthousiast over je was, zou je niet opnieuw worden uitgenodigd.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures