Michiel van der Avoird
Head of Content & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Hoe schrijf je een Motivatiebrief? (6 Stappen)

door Michiel van der Avoird
18 juli 2020 • 2.080x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Bij een sollicitatie is meestal niet alleen een cv, maar ook een (korte) motivatiebrief vereist. Hoe stel je zo'n brief op?

Wat is een motivatiebrief?

In dit type brief onderbouw je waarom jij geschikt bent voor een baan (of stage). Een deel draait om je persoonlijke beweegredenen: waarom ben je geïnteresseerd in de functie? Wat drijft je om te solliciteren? Daarnaast benoem je je vaardigheden en ervaring. Zo overtuig je jouw potentiële nieuwe werkgever.

Waarin verschilt een sollicitatiebrief van een motivatiebrief?

Een sollicitatiebrief:
 
 • is vrijwel altijd vereist;
 • is een reactie op een vacature;
 • moet een werkgever/recruiter overhalen om je een cv te lezen;
 • bevat informatie over vaardigheden, werkervaring, opleiding en prestaties;
 • heeft louter betrekking op een vacature;
 • is een ongeveer halve pagina lang.

Een motivatie;
 
 • is vaak optioneel;
 • kan vereist zijn voor een stage, vrijwilligerswerk of toelating tot een universiteit;
 • beschrijft de inspiratie, motivatie en drijfveren van een sollicitant;
 • bevat informatie over vaardigheden, kwalificaties, prestaties, passies en uitdagingen;
 • heeft wel en/of geen betrekking op een vacature;
 • is ongeveer een pagina lang.

Tussen de briefvormen bestaan dus subtiele verschillen. Beide documenten volgen vergelijkbare richtlijnen, maar dienen een iets ander doel.
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures

Hoe motiveer je jouw sollicitatie?

1. Schets de inhoud en opbouw van je motivatiebrief
Voordat je begint met schrijven, is het verstandig om een korte schets te maken. De opbouw bestaat altijd uit drie delen: een inleiding, middenstuk en afsluiting. In het middenstuk onderbouw je je interesse, meestal verdeeld over meerdere alinea's. Bepaal vooraf hoe je dit het beste structureert. Welke onderwerpen wil je aan bod laten komen en hoe doe je dat op een logische manier?

2. Schrijf een inleiding
Een sterke openingszin is de helft van het werk. Houd het kort, maar neem wel de tijd om jezelf voor te stellen. Wie ben je en waarom reageer je op de openstaande functie?

3. Werk je schets uit
Nu is het tijd om je idee uit te werken. Verander kernwoorden en -zinnen in complete alinea's en zet jouw motivering duidelijk uiteen. Wat is je doel? Waarom heb jij het recht om dit doel te bereiken? 

4. Schrijf een korte afsluiting
Geef aan dat je graag op kennismakingsgesprek komt om je interesse verder te bespreken. Sluit vervolgens af op een passende manier. Stem de laatste groet af op het bedrijf waar je solliciteert. Is een erg formele groet op zijn plek of is de bedrijfscultuur er wat informeler? Houd de afsluiting kort en simpel. Het meeste werk heb je al verzet in de voorgaande alinea's.

5. Laat je brief tegenlezen
Spelfouten zijn funest in iedere brief en al helemaal tijdens een sollicitatieprocedure. Neem de teksten daarom meerdere keren door. Laat vrienden of familieleden de brief doorlezen, zodat je niets over het hoofd ziet.

6. Probeer onderscheidend te zijn
Iedere recruiter leest honderden motivatiebrieven, dus originaliteit is belangrijk. Vermijd clichés en zorg ervoor dat jouw meerwaarde voor het bedrijf meteen zichtbaar is. Denk niet alleen na over wat het bedrijf jou te bieden heeft, benadruk ook wat jij hen biedt. Verklaar je connectie met het bedrijf. Waarom zijn jullie een goede fit? Hoe sluiten jouw persoonlijke eigenschappen en werkervaring aan op de vacature? Laat zien wat je in huis hebt, overtuig en scoor een sollicitatiegesprek met een recruiter.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures