Wat vind je het leukst en minst leuk aan je huidige Werk?

Wat vind je het leukst en minst leuk aan je huidige Werk?
Tijdens een sollicitatiegesprek kun je deze vraag krijgen: “Wat vind je wel en niet leuk aan je huidige functie?” Hoe beantwoord je deze vraag?

Je kunt een hoop sollicitatievragen krijgen tijdens een sollicitatiegesprek. Eén ervan is de vraag wat je wel en niet leuk vindt in je huidige functie. Bedrijven stellen deze vraag om te achterhalen wat jou demotiveert en waar je juist wel energie van krijgt.

Hoe beantwoord je deze vragen op een professionele manier?

Wat vind je het minst leuk aan je huidige werk?

‘Wat vind je niet leuk aan je baan?’ Het is een belangrijke vraag. Hij helpt bedrijven inschatten of je geschikt bent voor de functie én wat voor werknemer je bent. Ben jij iemand die gaat klagen als hij zijn werk niet leuk vindt of weet je jezelf te motiveren? Werkgevers zoeken dat laatste.

Daarom geven we 5 tips hoe je deze vraag het best kunt beantwoorden.

1. Spreek niet negatief over je werkgever

Als je ontslag wil nemen omdat je je baan he-le-maal zat bent, kun je een hoop stomme dingen bedenken. Maar het is beter dat niet te laten merken. De persoon tegenover je krijgt nogal een negatief beeld van je als je een klaagzang gaat houden. De kans is groot dat ze denken dat je jezelf niet weet te motiveren. En niemand wil met een klager opgescheept zitten op de werkvloer.

2. Spreek niet negatief over personen

Ga het niet over je vervelende collega’s of irritante baas hebben. Ook niet als ze écht heel stom zijn. Je wordt al snel gezien als iemand die niet kan samenwerken of slecht omgaat met autoriteit. Niet bepaald een indruk die je wil achterlaten. Slik die negatieve opmerkingen dus even in.

3. Noem iets dat in je nieuwe functie wel kunt krijgen

Je solliciteert met een reden op deze nieuwe functie. Waarschijnlijk kun je daar iets vinden dat je in je oude baan niet hebt. Die informatie kun je verwerken in je antwoord. Hoe bedoelen we dat? Stel dat je voor je huidige werk veel naar het buitenland moet, maar liever meer tijd in Nederland zou doorbrengen. Deze nieuwe baan bestaat juist uit meer kantoorwerk. Dan zijn al die reisjes een prima ‘minder leuke kant’ om te noemen.

4. Geef er een positieve draai aan

Zoals we al zeiden peilen bedrijven met deze vraag of je jezelf kunt motiveren. Stel dat je zegt hoe oersaai je het vond om iedere week een rapportage te schrijven. Waarschijnlijk is er in deze nieuwe functie óók een taak die wekelijks terugkomt. Ga je die dan ook oersaai vinden? Beter is het om een positieve draai aan je antwoord te geven.

Voorbeeld:
“Ik vind mijn werk over het algemeen nog hartstikke leuk. Maar als ik toch iets moet noemen, is het dat ik sommige taken nu routinematig uitvoer. Ik zou graag weer iets nieuws leren. Ik mis de uitdaging.”

5. Blijf eerlijk

Eerlijkheid duurt het langst. Als jij echt niet houdt van klantcontact en je komt erachter dat je daar in de nieuwe functie veel mee te maken krijgt, zeg dat dan. Je hebt er niets aan om te doen alsóf je iets leuk vindt. Er zijn nu eenmaal dingen die gewoon niet bij je passen. Straks nemen ze je aan en heb je een baan die je binnen de kortste keren zat bent. Dat is voor jou niet leuk en voor het bedrijf ook niet.

Wat vind je het leukst aan je huidige werk?

Bedrijven vragen soms ook wat je wél leuk vindt aan je huidige werk. Dat klinkt als een onschuldige vraag - en dat is het grotendeels ook. Maar als je té enthousiast bent over je huidige baan, kunnen ze zich afvragen waarom je eigenlijk weg wil. Ben jij wel klaar voor een overstap? Zit jij niet volledig op je plek daar?

Daarom leggen we je uit hoe je deze vraag het best kunt beantwoorden.

Noem een overeenkomst met de nieuwe functie

Als het goed is heb je je goed ingelezen in de nieuwe functie voor je sollicitatiegesprek. Zie je overeenkomsten tussen je nieuwe en je oude werk? En vind je die dingen ook daadwerkelijk leuk? Benoem ze dan! Je slaat twee vliegen in één klap. Je laat zien dat je ervaring hebt met zulke taken én dat je ze leuk vindt.
Bonuspunten als je erin weet te verwerken hoe die leuke kant nóg beter tot zijn recht komt in de nieuwe functie.

Voorbeeld:
“Ik vind het erg prettig om echt contact te maken met mijn klanten. Ik maak graag een praatje en onthoud de dingen die ze me vertellen. Daar was alleen steeds minder tijd voor in mijn huidige werk. Daarom heb ik op deze functie gereageerd. Het spreekt me aan dat jullie hier zo de tijd voor nemen.”

“Het leukst aan mijn huidige werk vind ik de afwisseling in taken. Ik ben niet zo goed in routinematig werken, ik heb een wisselende agenda nodig. Dat was één van de redenen dat ik op deze functie heb gereageerd. Het lijkt me superleuk om iedere week op een andere locatie te werken.”

Samenvatting

Wat vind je het minst leuk aan je huidige werk?
  • Steek geen negatief verhaal af over je huidige werkgever.
  • Wees niet negatief over personen.
  • Noem dat je iets mist wat je in de nieuwe functie juist wel kunt krijgen.
  • Geef er een positieve draai aan.
  • Blijf eerlijk - daar heb je het meest aan.
Wat vind je het leukst aan je huidige werk?
  • Noem een overeenkomst met de nieuwe functie.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sollicitatiegesprek Evalueren: hier moet je op letten

Je sollicitatiegesprek is achter de rug, maar je weet niet precies wat je ervan moet vinden. Hoe reflecteer je op het gesprek?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Klikgesprek: Betekenis, Nut en Valkuil

Na de officiële sollicitatieprocedure volgt soms een klikgesprek. Pas jij bij het bedrijf en binnen het team? Hoe voer je zo’n gesprek?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Zo voer je een Intern Sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een intern sollicitatiegesprek? Lees dan deze tips voor een geslaagde sollicitatie.
Roeliene Bos 9 mei 2024

Zo maak je Notities tijdens je Sollicitatiegesprek

Het is aan te raden om tijdens je sollicitatiegesprek notities te maken. Maar hoe doe je dit?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Sollicitatiegesprek voorbereiden: 10 tips

Gefeliciteerd, je gesprek is binnen. Maar hoe bereid je je sollicitatiegesprek voor? 10 tips voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek.
Roeliene Bos 4 jan 2024

Sollicitatiegesprek: Gesprekspartners onderzoeken

Een onderdeel van je sollicitatiegesprek voorbereiden is je gesprekspartners onderzoeken. Welke informatie zoek je op? En waar?
Roeliene Bos 4 jan 2024
 
check