Hoe begin je een Vacaturetekst?

Hoe begin je een Vacaturetekst?
De eerste zinnen in een vacaturetekst zijn belangrijk. Je moet de aandacht grijpen. Maar hoe?

Tussen al die duizenden vacatures moet net die van jou eruit springen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Alles valt of staat met een sterke opening van de vacature. Daarom krijg je van ons tips voor een sterk begin van je vacaturetekst. Onderaan geven we je een voorbeeld van de eerste onderdelen van een personeelsadvertentie, waarvan wij menen dat ze bovenaan moeten staan.

Belangrijkste punten:

Gebruik een duidelijke functietitel. Iemand moet direct zien wat voor baan dit is.

Schrijf een originele en prikkelende introductie. Deze tekst moet inspireren om verder te lezen.

Onthoud dat duidelijkheid het belangrijkst is in een vacaturetekst. Werkzoekenden willen snel kunnen vinden of deze baan iets voor ze is.

1. Duidelijke functietitel

Iedere vacaturetekst begint met een functietitel. Maak deze niet te jolig of onduidelijk. Sommige bedrijven houden er bijzondere titels op na, die alleen binnen de organisatie begrijpelijk zijn. Je moet aan de functietitel direct kunnen inschatten wat de functie inhoudt. Anders scrollen werkzoekenden zonder pardon verder.

Dus niet: Group Brand Director
Maar wel: Marketingmanager

Je kunt ook nog het aantal uur in de functietitel kwijt. Dat maakt hem helemaal compleet.

2. Introductie

Onder de functietitel is het aan te raden om een korte introductie te schrijven. Hiermee trek je de werkzoekende je vacature in. Stel bijvoorbeeld een paar prikkelende vragen of vertel iets unieks over je bedrijf.

Voorbeeld 1: ‘Heb jij het in je om de nieuwe generatie te boeien met geschiedenisverhalen? En deins je niet terug van dertig paar starende ogen? Dan hebben wij de onderwijsjob voor jou.’

Voorbeeld 2: ‘Kun jij een stad niet in zonder verkeerssituaties te analyseren? Zie jij altijd hoe de doorstroming beter kan? Dan komen we graag met je in contact.’

Voorbeeld 3: ‘Op een prachtlocatie vlakbij de Castricumse duinen staat het gezelligste hotel-restaurant van Nederland. De sfeer is er al, maar het enige dat we missen is een ervaren kok. Ben jij wie we zoeken?’

Wat je ook doet, schrijf geen intro met zinnen als: ‘Voor onze vestiging in Baarn zijn we op zoek naar...’ Dat je op zoek bent naar een een nieuwe werknemer is evident. De kandidaat leest immers een vacature. Je tekst moet vooral de werkzoekende overtuigen om te reageren. Probeer zulke clichézinnen dus te vermijden.

3. De start van de vacature

Met welke informatie je de daadwerkelijke vacature start, is aan jou. Veel bedrijven kiezen ervoor om iets over zichzelf te vertellen, maar dit is niet per se aan te raden. Een werkzoekende wil vooral deze dingen weten:

Hoe ziet mijn dag eruit in deze functie?

Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?

Heb ik de benodigde skills?

Het is dus slimmer om je daadwerkelijke vacaturetekst met deze informatie te beginnen (of in ieder geval vrij hoog te plaatsen). Als een kandidaat geïnteresseerd is in je, klikken ze vanzelf op een linkje naar meer informatie over je bedrijf.

Hoe ziet mijn dag eruit?

Een slimme zet is om de vacaturetekst te beginnen met een uitleg van hoe deze functie er in de praktijk uitziet. Je kunt zelfs een fictieve agenda maken. Welke taken komen er allemaal voorbij? Uit hoeveel vergaderingen bestaat deze baan? Zijn ze vaak op kantoor of ook op pad?

Zo’n schets is voor kandidaten erg prettig. Ze kunnen bij talloze bedrijven eenzelfde soort functie vinden, maar ieder bedrijf heeft zijn eigen manier van werken. Door concreet uit te leggen wat deze functie bij jou betekent, stel je werkzoekenden in staat een weloverwogen keuze te maken.

Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?

Realiseer je dat je vacaturetekst eigenlijk een verkooppraatje is. Je wil een kandidaat overtuigen om bij jouw bedrijf te solliciteren. Begin dus met het uitstallen van je koopwaar: de arbeidsvoorwaarden.

Zeker in een krappe arbeidsmarkt zul je moeten uitleggen waarom iemand bij jou moet solliciteren in plaats van de concurrent. Daar hoort ook bij dat je het salaris (zoveel mogelijk) concreet maakt. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat mensen afhaken als er weinig tot geen informatie over het salaris in de vacaturetekst staat.

Heb ik de benodigde skills?

Hoewel kandidaten graag willen weten of ze de benodigde skills hebben, is het niet per se aan te raden om met een eisenlijst de vacature te beginnen. Zeker als werknemers schaars zijn, moet je niet te kieskeurig overkomen. Dat past ook niet bij het idee dat je vacature eigenlijk een verkooppraatje is.

Daarnaast zijn de eisenlijstjes vaak veel te lang. Werknemers schrikken daarvan en lezen niet meer verder. Zonde. Deze veelgemaakte vacaturefout kun je voorkomen door de lijst te beperken tot vier of vijf absolute eisen.

Kortom: maak kandidaten eerst enthousiast over de functie en arbeidsvoorwaarden en zeg daarna waar iemand aan moet voldoen.

Voorbeeld begin vacaturetekst

Corporate recruiter (36 uur)

Bij [bedrijfsnaam] geloven we niet in mooie praatjes, maar in duidelijke taal. Weet jij met jouw authenticiteit kandidaten te overtuigen? En heb je een neus voor talent? Dan hebben wij de functie voor jou.

Wat ga je doen?

We beginnen onze dag (vrijwel) altijd met een korte dagstart. Hierin nemen we lopende zaken door en delen we successen. Daarna werk je je e-mail bij en ga je op zoek naar potentiële klanten en kandidaten. Natuurlijk stap je ook regelmatig in je leaseauto voor een lunch (op kosten van de zaak) met een van je matches. Eenmaal terug op kantoor vraagt je collega of je zin hebt in een potje tafelvoetbal.

In de middag word je gebeld door die ene kandidaat, je hebt hem overtuigd. Je plant direct een arbeidsvoorwaardengesprek in en treft de eerste regelingen voor een soepele onboarding. Je stapt voldaan in je leaseauto en rijdt terug naar huis.

Wat krijg je van ons?

Een salaris tussen € 3000 en € 5500 bruto per maand, afhankelijk van je ervaring.

Flexibele werktijden, je plant zelf je afspraken in.

25 + 2 vakantiedagen.

Een mooie leaseauto.

Telefoon van de zaak, we vinden de scheiding van werk en privé belangrijk.

Een werkplek waar we sturen op output in plaats van aanwezigheid (de dagstart vinden we belangrijk, maar mag je ook remote aan deelnemen).

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Doorgroeimogelijkheden benoemen in de Vacaturetekst

Binnen jouw bedrijf is het makkelijk om door te groeien. Natuurlijk wil je daar kandidaten mee trekken in je vacaturetekst. Maar hoe?
Roeliene Bos 9 mei 2024

10 grote Afknappers in Vacatureteksten

De juiste kandidaat trekken begint met het schrijven van de juiste vacaturetekst. Maar daar gaan een hoop bedrijven de mist mee in.
Roeliene Bos 9 mei 2024

Vacaturetekst schrijven? 7 tips

Een pakkende vacaturetekst nodigt uit tot lezen en trekt enthousiaste kandidaten aan. Ontdek hier hoe je een geweldige advertentie opstelt.
Michiel van der Avoird 25 jan 2021

Wat zijn Functie-eisen? (+ voorbeeld)

Functie-eisen zijn kwalificaties en vaardigheden (opleiding, ervaring, eigenschappen) die nodig zijn voor een bepaalde baan.
Michiel van der Avoird 10 okt 2020

Hoe maak je een Functieomschrijving?

Complete functieomschrijvingen maken het vinden en evalueren van werknemers een stuk makkelijker. Maar wat houdt zo'n beschrijving precies in?
Michiel van der Avoird 27 aug 2020

Hoe schrijf je een Personeelsadvertentie?

Met een prikkelende personeelsadvertentie verkoop je je vacature aan werkzoekenden. Hoe schrijf je een effectieve vacaturetekst?
Michiel van der Avoird 15 mrt 2020
 
check