Wat doet een Bezorger?

Wat doet een Bezorger?
Een bezorger levert post, pakketten of goederen af bij particulieren of bedrijven. Bekijk welke taken bij dit beroep horen en hoeveel je verdient.

Wat is een bezorger?

Als bezorger bezorg je post, pakketten of goederen aan verschillende adressen. Bij een postkantoor, distributiecentrum of bedrijf haal je eerst af wat je moet leveren. Hierna ga je naar het afleveradres.

Wat levert een bezorger af?

Een bezorger kan veel verschillende zaken afleveren. Denk aan brieven, kranten, tijdschriften of aan maaltijden of producten die mensen bestellen (op het internet). Je kunt ook medicijnen bezorgen.

Maar, wat je ook aflevert: je belangrijkste taak is om ervoor te zorgen dat goederen veilig op de plek van bestemming aankomen.

Hoe brengt een bezorger bestellingen rond?

Als bezorger gebruik je een fiets, een auto of een bestelbusje. Meestal gaat dit om eigen vervoer, maar er zijn bedrijven die een vervoermiddel met eigen logo ter beschikking stellen.

Wat ook meespeelt, is je werkgebied. Als je een paar krantenwijken doet, dan heb je aan een fiets meestal voldoende. Moet je relatief ver reizen en zit er spoed achter je leveringen, dan gebruik je liever een auto of bestelbus.

Welke soorten bezorgers zijn er?

Er zijn vele soorten bezorgers en dat heeft vooral te maken met wát ze bezorgen. Bekijk deze lijst maar eens.

Postbezorger

Je brengt elke dag de post rond in een bepaalde wijk. Je haalt deze post eerst zelf op of de brieven worden bij je afgeleverd. Hierna volg je een vaste route. Je start in de ochtend en eindigt ergens (laat) in de middag.

Pakketbezorger of koerier

Je levert vooral pakketten af, waaronder aangetekende pakketten. Elke dag bezoek je andere adressen. Vaak zit er haast bij het afleveren van een pakket, zeker als je per afgeleverd pakket wordt betaald.

Krantenbezorger

Je bezorgt elke ochtend, middag of avond kranten in een bepaalde wijk. Soms bezorg je ook folders, huis-aan-huisbladen of tijdschriften.

Maaltijdbezorger

Je bezorgt maaltijden aan particulieren of bedrijven. Je haalt de maaltijd eerst op bij het restaurant of andere eetgelegenheid. Dit doe je overdag, ’s avonds of soms zelfs ’s nachts.

Medicijnbezorger

Je bezorgt medicijnen, meestal aan particulieren. De apotheek waar je voor werkt, legt deze klaar. Je haalt de medicijnen op en begint dan aan je bezorgronde. Je levertijden zijn vaak afhankelijk van het moment waarop een klant de medicatie besteld.

Technisch bezorger

Je bezorgt een product, maar je zet het product ook in elkaar voor een klant. Denk bijvoorbeeld aan een keuken of aan een beveiligingssysteem. In feite werk je dus voor een specifiek bedrijf en het afleveren en monteren van een product is onderdeel van de service.

Ga alvast voor jezelf na met welk vervoermiddel je wilt bezorgen. Vind je het prettiger om te fietsen of wil je de hele dag in een auto rijden?

Taken van een bezorger

Bezorgers zijn er dus in allerlei soorten. Die krijgen dus ook te maken met verschillende werkzaamheden. Toch zijn veel taken overwegend hetzelfde: dat zie je in dit overzicht.

Bestellingen ophalen

Je haalt de bestellingen eerst op, bijvoorbeeld bij een postkantoor of distributiecentrum. Werk je als krantenbezorger, dan is het mogelijk dat de leverancier de kranten eerst bij jou thuis aflevert. Werk je als maaltijdbezorger, dan haal je een bestelling altijd eerst af bij een horecagelegenheid.

Bestellingen controleren

Je controleert op een lijst of je alle bestellingen hebt. Zo ja, dan laad je alles in en ga je op pad. Zo niet, dan schakel je even met je leidinggevende. Ben je maaltijdbezorger? Je keert dan regelmatig terug naar het restaurant om een nieuwe bestelling te ontvangen voor aflevering.

Route bepalen

Je weet welke bestellingen je hebt en waar ze naartoe moeten. Je bepaalt dan de snelste route langs alle afleveradressen. Een navigatiesysteem komt je dus zeker van pas.

Bestellingen bezorgen

Je laat klanten tekenen voor ontvangst. Op papier of digitaal. Zo heb je bewijs dat je de bestelling hebt bezorgd. Gaat het om aangetekende brieven of pakketten, dan controleer je ook de identiteit van de ontvanger. Is de ontvanger niet thuis? Je levert de bestelling dan af bij de buren of je brengt het terug naar het ophaaladres. Je laat hierover een briefje achter bij de ontvanger.

Administratie uitvoeren

Je houdt voortdurend bij welke bestellingen zijn afgeleverd en welke (nog) niet. Heel belangrijk is dat je zicht houdt op waar een bestelling precies is. Je moet namelijk elke levering - of juist geen levering - kunnen verantwoorden.

Hoe word je bezorger?

Je kunt geen opleiding volgen om bezorger te worden, want die bestaat niet. Ook werkervaring is meestal niet nodig, tenzij je als bezorger voor een distributiecentrum aan de slag gaat. Daar wordt één of twee jaar aan werkervaring wel op prijs gesteld.

Maar wat als je niet officieel bij een distributiecentrum gaat werken? Met welke voorwaarden moet je dan rekening houden?

  1. Je moet een rijbewijs hebben als je met een scooter, auto of bestelbus op pad gaat.
  2. Sommige werkgevers vragen je om een training of cursus te volgen. Zo leer je bijvoorbeeld over de richtlijnen van het bedrijf of over de producten die je aflevert. Voor bepaalde producten, zoals medicijnen, gelden namelijk strenge bewaar- en transportrichtlijnen.

Benodigde vaardigheden en competenties

Als bezorger heb je, in de eerste plaats, veel verantwoordelijkheidsgevoel, want je vervoert spullen van en voor anderen. Bovendien kom je vaak in contact met mensen, dus je moet ook sociaal ingesteld zijn. Wat bij dit alles helpt, zijn vooral deze vaardigheden en competenties:

Doorzettingsvermogen - Bij goed én bij slecht weer moet je bestellingen bezorgen. Zeker in dit laatste geval moet je even op je tanden bijten als je met een fiets op pad moet om kranten te bezorgen. Toch moet je doorzetten, want mensen wachten op hun bestelling.

Organisatorisch sterk - Je weet precies wat, waar en wanneer je iets moet bezorgen. Je bestellijst en je routeplanner helpen je hierbij. Het houdt ook in dat je volgens een strak schema werkt. Mensen verwachten ’s ochtends hun krant of hun medicijnen. Of ze verwachten een warme maaltijd in de avonduren.

Klantvriendelijk - Wat niet door een brievenbus kan, lever je persoonlijk af aan een klant. Wees dan altijd vriendelijk en beleefd. Heeft een klant vragen? Dan beantwoord je deze vragen zo goed als je kunt.

Oog voor detail - Voor zowel de verzender als de ontvanger is het heel vervelend als je een adres verkeerd leest. En dus iets op een verkeerde plek bezorgt. Natuurlijk kan dit een keer gebeuren, maar als professionele bezorger streef je er juist naar om het nóóit te laten gebeuren.

Oog voor veiligheid - Je bent vaak op pad, dus je moet alle verkeersregels goed kennen. Vervoer je speciale producten, zoals medicijnen? Je moet dan ook weten hoe je die behandelt en vervoert. Sommige producten mag je alleen gekoeld vervoeren. Andere producten juist niet.

Stressbestendig - Als bezorger krijg je het soms druk. En je krijgt regelmatig te maken met vertragingen. Natuurlijk leveren dit soort situaties soms stress op en daar moet je op een gezonde wijze mee kunnen omgaan. Wat in elk geval niet helpt, is schelden tegen andere weggebruikers of een klant afsnauwen.

Zelfstandig - Bestellingen bezorg je meestal in je eentje. Je moet daarom goed alleen (lees: zelfstandig) kunnen werken. Komen er onverwachte zaken op je pad, dan moet je precies weten wat je moet doen, zonder dat je direct hulp aan anderen kunt vragen.

Je moet elke levering kunnen verantwoorden.icon-quote-end.svg

Waar werkt een bezorger?

Een bezorger is vooral vaak op pad. Je zou dus kunnen zeggen dat ‘de wereld je werkplek is’. Maar in de eerste plaats werk je altijd voor een bepaalde opdrachtgever. Dit kan, zoals gezegd, een distributiecentrum of horecagelegenheid zijn, afhankelijk van wat je bezorgt.

Wat zijn de werktijden van een bezorger?

De werktijden verschillen vaak per soort bezorger. Wie kranten bezorgt, werkt meestal in de ochtend. Wie maaltijden bezorgt, werkt vooral in de avond of zelfs in de nacht.

Parttime of fulltime?

Veel bezorgers werken parttime, maar ook fulltime functies zijn mogelijk. Voor beide mogelijkheden geldt dat je zowel doordeweeks als in het weekend kunt werken. Dit hangt helemaal af van de afspraken die je met je opdrachtgever maakt.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een bezorger?

Voor bezorgers zijn er vooral doorgroeimogelijkheden in de logistiek. Je gaat, bijvoorbeeld, een team van bezorgers leiden. Dit kun je zelfstandig doen of voor een bedrijf. Andere functies die je kunt oppakken als je een rijbewijs hebt, zijn:

  • Buschauffeur
  • Taxichauffeur
  • Vrachtwagenchauffeur

Wat verdient een bezorger?

Je salaris is heel afhankelijk van of je parttime of fulltime werkt. In het eerste geval verdien je altijd wat minder dan in het tweede. Werk je fulltime? Ga dan uit van een salaris tussen €2500 en €3000 bruto per maand. Meer weten? Actuele gegevens over het loon van een bezorger kun je ook opzoeken in onze salaristool.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat doet een Administratief Medewerker?

Een administratief medewerker doet de (financiële) administratie van een bedrijf of organisatie. Maar soms is het takenpakket nog breder.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Buschauffeur?

Een buschauffeur bestuurt een lijnbus of touringcar. Is dit misschien een beroep voor jou? Bekijk de opties en je krijgt een breed beeld van het vak.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Heftruckchauffeur?

Als heftruckchauffeur bestuur je een vorkheftruck, vorklift of reachtruck. Zo verplaats en organiseer je met gemak zware goederen!
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Machine Operator?

Een machine operator bedient machines tijdens een productieproces. Is een technische baan zoals deze iets voor jou? Ontdek wat het precies inhoudt.
Inge Stakenborg 9 mei 2024

Wat doet een Monteur?

Een monteur onderhoudt en herstelt apparaten, machines of voertuigen. Dit is een technische baan en er zijn veel soorten monteurs. Hoe zit dat?
Inge Stakenborg 8 mei 2024

Wat doet een Operator?

Een operator houdt het productieproces van een bedrijf draaiende. Je bent dan een machine operator of een procesoperator. Maar wat is het verschil?
Inge Stakenborg 8 mei 2024
 
check