Outplacement: zeven Vragen en Antwoorden

Outplacement: zeven Vragen en Antwoorden
Moet je binnenkort een werknemer ontslaan? Dan krijg je misschien te maken met het outplacementtraject. Dit moet je erover weten.

Je krijgt er als werkgever vroeg of laat mee te maken: je moet een werknemer ontslaan of laten gaan. Het contract wordt niet verlengd, er is een reorganisatie of de werknemer komt aan het einde van de Ziektewet. In sommige gevallen kun je ervoor kiezen een outplacementtraject te starten. Wat houdt dat precies in en waarom zou je dat aanbieden? In dit artikel behandelen we zeven vragen en antwoorden over outplacement.

1. Wat is een outplacementtraject?

In een outplacementtraject krijgt de ontslagen medewerker volledige begeleiding. Dit begint bij het verwerken van het ontslag en eindigt bij het vinden van nieuw werk. Daarvoor wordt een externe partij (een outplacementbureau) ingeschakeld.
Hoe de begeleiding er precies uitziet, verschilt per bureau. Standaard onderdelen zijn de werknemer helpen met het ontdekken van welke baan bij ze past, het oppoetsen van het cv en het geven van sollicitatietips.

2. Is ontslagbemiddeling wettelijk verplicht?

In Nederland is ontslagbemiddeling niet wettelijk verplicht. In België zijn de regels wat strenger en ben je als werkgever in een aantal gevallen wél verplicht het traject aan te bieden. Wat in Nederland wel wettelijk verplicht is, is goed werkgeverschap. Het aanbieden van een outplacementtraject kan daar een onderdeel van zijn.

3. Wat is goed werkgeverschap?

In artikel 7:611 van het Nederlands Burgerlijk Wetboek staat het volgende: “De werkgever en de werknemer zijn verplicht zich als een goed werkgever en een goed werknemer te gedragen.” Voor de werkgever betekent dit onder meer het aanbieden van een passend salaris en goeie secundaire arbeidsvoorwaarden en het regelen van een ongevallenverzekering.
Het klopt dat de wet nogal breed is. Een werknemer kan op basis van de wet dan ook geen outplacementtraject eisen. Maar je kunt als werkgever wel kiezen om de verantwoordelijkheid voor goed werkgeverschap te nemen en het alsnog aan te bieden.

4. Waarom zou je outplacement aanbieden?

Maar als outplacement niet verplicht is, waarom zou je het als werkgever dan toch aanbieden? Dat heeft vooral te maken met je Employer Branding, je werkgeversimago. Jij en je werknemer gaan nu eenmaal beter uit elkaar als je de klap van ontslag zo zacht mogelijk maakt. Het vermindert frictie in een stressvolle periode, zeker in het geval van een reorganisatie.
De kans dat een werknemer toch met plezier op zijn periode bij jouw bedrijf terugkijkt, is groter als er een outplacementtraject wordt aangeboden.

5. Wie betaalt de kosten van vertrekbemiddeling?

Hoe duur een outplacementtraject precies is, is natuurlijk afhankelijk van het bureau waarmee je in zee gaat. Maar een gemiddeld traject kost al snel duizenden euro’s. Wie draait voor die kosten op? We gaan een paar scenario’s af.

Transitievergoeding

Als je mensen ontslaat, moet je een sociaal plan opstellen. In dit sociale plan staan de afspraken waar je je aan dient te houden. Daarin is ook de wettelijke transitievergoeding opgenomen. De medewerker kan er voor kiezen om deze vergoeding te gebruiken voor een outplacementtraject. Hij of zij ontvangt de vergoeding dan belastingvrij. De transitievergoeding wordt betaald door de werkgever.

Outplacement van winst aftrekken

Als je als werkgever een outplacementtraject aanbiedt, mag je het bedrag opvoeren als bedrijfskosten. Je kunt de kosten dus aftrekken van de winst. Daardoor betaal je minder belasting.

6. Wat als mijn werknemer outplacement weigert?

Net zoals het voor de werkgever niet verplicht is om ontslagbemiddeling aan te bieden, is het voor de werknemer niet verplicht om het te accepteren. Outplacement mag door beide partijen geweigerd worden.

7. Geldt outplacement ook bij langdurig zieke werknemers?

Een medewerker zit maximaal twee jaar in de Ziektewet. Daarna is het toegestaan om hem of haar te ontslaan. Kun of moet je dan outplacement aanbieden? Nee. Sterker nog: dat is niet toegestaan. In plaats daarvan moet er een re-integratietraject tweede spoor worden gestart. Dat betekent dat terugkeer bij de originele werkgever niet meer mogelijk is en er een nieuwe plek gezocht moet worden. De werknemer krijgt hulp van een re-integratiespecialist bij de terugkeer op de arbeidsmarkt.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Creëer een Feedbackcultuur op het Werk

Feedback geven en ontvangen is essentieel als je je medewerkers wil laten groeien. Maar hoe stimuleer je dit?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Wat is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is allang geen modewoord meer. Het principe wordt door steeds meer bedrijven omarmd.
Roeliene Bos 9 mei 2024

Culturele Diversiteit op de Werkvloer: belang & voordelen

Culturele diversiteit op de werkvloer: wat houdt dat eigenlijk in? Hoe breng je verschillende culturen samen in een professionele context?
Michiel van der Avoird 2 feb 2021

7 manieren om Medewerkersbetrokkenheid te stimuleren

Werkgevers moeten tijdens de COVID-19-uitbraak veel aanpassingen doen aan hun werkwijzen. Meer dan ooit hebben zij toegewijd personeel nodig.
Michiel van der Avoird 6 nov 2020

Hoe ontwikkel je een gezonde(re) Bedrijfscultuur?

In dit blog laten we zien hoe je jouw bedrijfscultuur kunt vormgeven en toekomstbestendig kunt maken.
Michiel van der Avoird 13 okt 2020

Creëer een Feedbackcultuur op het Werk

Feedback geven en ontvangen is essentieel als je je medewerkers wil laten groeien. Maar hoe stimuleer je dit?
Roeliene Bos 9 mei 2024
 
check