Wat doet een Re-integratiespecialist?

Wat doet een Re-integratiespecialist?
Ben je een lange tijd werkloos geweest en wil je weer aan het werk? Een re-intergratiespecialist helpt je bij dit traject.

Opnieuw beginnen met werken na een periode van werkloosheid is pittig. Je kunt tegen mentale en fysieke blokkades oplopen. En hoe kom je erachter wat voor werk (en hoeveel) je wel en niet aankan? Een re-integratiespecialist helpt je bij dit soort vragen en biedt praktische hulp.

Taken en verantwoordelijkheden

Een dag van een re-integratiespecialist is ontzettend divers. We zetten een paar van de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden op een rij.

1. Re-integratieplan opstellen

Het re-integratietraject begint natuurlijk met een plan. Daarvoor is een kennismakingsgesprek nodig. Daarin wordt duidelijk waar de werkzoekende tegenaan loopt en wat hij graag wil bereiken. Het plan wordt gemaakt op basis van de wensen en mogelijkheden van de cliënt. In het re-integratieplan staat hoe lang het traject waarschijnlijk gaat duren, welke stappen er ondernomen moeten worden en wat het uiteindelijke doel is van de cliënt.

2. Mentale ondersteuning

Een deel van het werk bestaat uit mentale ondersteuning bieden. Mensen die langdurig werkloos zijn geweest, bijvoorbeeld vanwege ziekte, hebben een hoop emoties te verwerken. Weer opnieuw aan het werk gaan kan mentaal belastend zijn. Helemaal als ze niet meer het werk kunnen uitvoeren dat ze het liefst zouden willen. Verdriet en frustratie zijn geen ongewone emoties. Wat de situatie van de cliënt ook is, mentale ondersteuning bieden is belangrijk.

3. (Nieuwe) werkplek vinden

Binnen de re-integratie wordt er onderscheid gemaakt tussen het eerste en het tweede spoor. Het eerste spoor wordt ingezet als iemand kan terugkeren bij zijn originele werkgever, al dan niet in een andere functie. Stel dat de cliënt een baan als telefonist had, maar wegens een beroerte moeite heeft gekregen met praten. Dan is de oude functie niet meer mogelijk, maar een andere kantoorfunctie binnen het bedrijf wel. De re-integratiespecialist zoekt in overleg met de werkgever naar de mogelijkheden.

Is terugkeer bij de originele werkgever niet meer mogelijk? Dan wordt het tweede spoor ingezet. De re-integratiecoach gaat dan op zoek naar een nieuwe werkgever die past bij de huidige situatie van de cliënt.

4. Praktische hulp

Moet een cliënt op zoek naar een volledig nieuwe baan? Dan bied je praktische hulp. Dat kan sollicitatietraining zijn, tips voor het verbeteren van een cv en het actief zoeken naar vacatures. Dat betekent dat je geregeld met potentiële werkgevers belt om meer informatie over de vacature uit te vragen. En je moet ze natuurlijk overtuigen dat jouw re-integratiecliënt geschikt is.

5. Dossiers aanleggen

Je ontkomt als re-integratiespecialist niet aan het aanleggen van dossiers. Je moet alle partijen - van cliënt tot werkgever en bedrijfsarts - op de hoogte houden van de voortgang. Iedereen moet weten hoe het ervoor staat. Anders kan het traject niet vorderen.

Hoe word je re-integratiespecialist

De meeste re-integratiespecialisten hebben minimaal een afgeronde hbo-opleiding en eventueel een aanvullende opleiding tot re-integratiecoach doorlopen. Omdat je veel te maken hebt met arbeidsrecht, is een opleiding in de richting van HRM of Bedrijfskunde aan te raden.

Er bestaan ook plekken waar je in een paar dagen tot re-integratiecoach wordt opgeleid. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met een volwaardige hbo- of wo-opleiding. Zoek je een re-integratiespecialist? Dan kun je het best op zoek naar dienstverleners die zijn aangesloten bij de branchevereniging OVAL. Zij hanteren een strikte selectie voordat iemand zich re-integratiecoach mag noemen.

Benodigde vaardigheden en competenties

Het type mens dat geschikt is om re-integratiespecialist te worden, is in ieder geval goed in onderstaande vijf dingen.

1. Kunnen motiveren

Het spreekt voor zich dat het kunnen motiveren van mensen ontzettend belangrijk is voor een re-integratiespecialist. Opnieuw beginnen met werken gaat nu eenmaal in stapjes en dat gaat niet altijd snel. Je moet je cliënt eraan helpen herinneren dat ieder stapje er één is. Je moet iemand ook kunnen aansporen zélf stappen te ondernemen. Je kunt iemand wel ondersteunen, maar het uiteindelijke werk moet de cliënt zelf doen.

2. Empatisch vermogen

We zeiden al dat het bieden van mentale ondersteuning een groot onderdeel van het werk is. Daar heb je een groot empatisch vermogen voor nodig. Je moet je kunnen inleven en advies kunnen geven als een cliënt obstakels ervaart.

3. Kennis over de arbeidsmarkt

Zonder kennis van de arbeidsmarkt ben je nergens. Je moet op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving binnen het arbeidsrecht. Je moet immers weten wat je wel en niet kunt vragen van werkgevers en op welke hulp je cliënt recht heeft.

4. Communicatieve vaardigheden

Je bent niet alleen veel met je cliënt aan het praten, maar ook met (potentiële) werkgevers. Je bezoekt de werkvloer of hangt met ze aan de telefoon. Soms moet je een nieuwe werkgever overtuigen je cliënt aan te nemen. En dan hebben we het nog niet gehad over de gesprekken die je voert met het UWV of de bedrijfsarts. Je hebt dus regelmatig met verschillende soorten mensen te maken. Uitstekende communicatieve vaardigheden zijn een must.

5. Secuur werken

Omdat het aanleggen van dossiers zo’n groot onderdeel van je werk is, moet je secuur kunnen werken. Alles valt of staat met een goede documentatie.

Waar werkt een re-integratiecoach?

Een re-integratiespecialist kan op verschillende plekken werken. Allereerst is er het uitzendbureau. Daar werken intercedenten die een specialisatie hebben in re-intergratie. Sommige uitzendbureaus hebben medewerkers in dienst die zich volledig richten op re-intergratie.

Ten tweede kun je als zzp’er aan de slag gaan. Je wordt dan ingehuurd door bedrijven die iemand zoeken om hun medewerker(s) te re-integreren.

Als laatste zijn er bureaus die zich hebben gespecialiseerd in re-integratie. Zij worden door bedrijven ingehuurd om te helpen met re-integratie.

Waarom een re-integratietraject?

Je weet nu wat een re-integratiecoach precies doet. Maar waarom zou je er van eentje gebruik maken? We noemen twee belangrijke redenen.

1. Blokkades om opnieuw aan het werk te gaan

Je kunt fysieke of mentale blokkades ervaren als je opnieuw aan het werk moet. Je bent (nog) niet volledig belastbaar. Je kunt nu eenmaal niet in één keer van niet-werken naar een fulltime baan gaan. Om te zorgen dat de re-integratie soepel en verantwoordelijk verloopt, kun je hulp krijgen van een coach.

2. Groeien van zelfvertrouwen

Niet-werken kan een deuk in je zelfvertrouwen geven. Werk geeft immers een gevoel van voldoening. Een re-integratietraject geeft veel mensen weer een gevoel van controle terug. Ze leren dat ze dingen zelf kunnen, waardoor het zelfvertrouwen groeit. Dat helpt ze bij het volhouden van hun (nieuwe) baan.

Het werk van een re-integratiecoach moet je niet verwarren met dat van een jobcoach. Wil je daar meer over weten? Lees dan ons artikel over wat een jobcoach precies doet.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check