Hoe vaak mag je Werkgever je Arbeidscontract verlengen?

Hoe vaak mag je Werkgever je Arbeidscontract verlengen?
Je hebt een tijdelijk contract gekregen. Maar de vraag is nu wel: hoe vaak mag je werkgever dit contract verlengen? Deze regels geven je houvast.

Tijdelijk contract verlengen: zo zit het!

De wet is er duidelijk over. Je werkgever mag je, over een periode van drie jaar, maar drie keer een tijdelijk contract geven. Dit houdt het volgende in:

  1. Je krijgt het eerste tijdelijke contract.

  2. Je krijgt het tweede tijdelijke contract (eerste verlenging).

  3. Je krijgt het derde tijdelijke contract (tweede verlenging).

Hoelang duurt een tijdelijk contract?

De duur van een tijdelijk contract (ook wel: contract voor bepaalde tijd) wisselt vaak per bedrijf. Het hangt namelijk af van de afspraken die je met je werkgever maakt. Meestal gaat het om een half jaar of een jaar. Een jaar is overigens ook de maximale duur van een tijdelijk contract. Bij een tijdelijk contract van zes maanden of langer geldt bovendien een aanzegplicht.

Werk je mee aan een tijdelijk project? Het kan dan zijn dat je met je werkgever afspreekt dat je contract eindigt op het moment dat het project eindigt. Ook dan gaat het meestal om een half jaar tot een jaar.

Wat is een aanzegplicht bij een tijdelijk contract?

Een aanzegplicht is voor je werkgever. Dit betekent dat hij of zij wettelijk verplicht is om je op tijd te laten weten of je tijdelijke contract wordt verlengd. Hij of zij moet dit uiterlijk een maand voor je contract stopt doen. De aanzegging moet ook schriftelijk gebeuren: je hoort dus een bericht krijgen per e-mail en/of per post.

Welke situaties zijn mogelijk met de aanzegplicht?

Word je contract verlengd? Je werkgever moet dan de nieuwe voorwaarden noemen die bij dit contract gelden. Het kan zijn dat je werkgever daarin ook aangeeft dat er na het nieuwe contract geen verlengingen meer komen.

Laat je werkgever niet op tijd iets weten over het wel of niet verlengen van je tijdelijke contract? Je hebt dan recht op een vergoeding van maximaal één maandloon.

Laat je werkgever niet op tijd iets weten over de verlenging, maar blijf je toch voor het bedrijf werken? Je contract wordt dan stilzwijgend en met dezelfde voorwaarden verlengd. Tenzij het al je derde tijdelijke contract is: je hebt dan waarschijnlijk recht op een vast contract.

Wanneer gaat een tijdelijk contract over op een vast contract?

  • Loopt je derde tijdelijke contract af? Je hebt dan recht op een vast contract. Tenzij je werkgever alsnog besluit dat je niet geschikt bent voor de baan.
  • Krijg je wel een vast contract? Dit contract heet ook wel ‘contract voor onbepaalde tijd’ of ‘overeenkomst voor onbepaalde tijd’.

Let ook op je cao!

Sommige bedrijven bieden na een tijdelijk contract van één jaar al een baan in vaste dienst aan. Maar in sommige cao’s staat dat je pas recht hebt op een vast contract als je de drie tijdelijke contracten hebt doorlopen. Lees je cao daarom goed!

Hoe vaak mag je werkgever een vast contract verlengen?

‘Verlenging’ bestaat niet voor vaste contracten. Op een vast contract staat namelijk geen einddatum. Dit betekent dat je het contract houdt tot je met pensioen gaat.

Een vast contract eindigt natuurlijk wel als:

  • ... je ergens anders gaat werken.
  • ... je werkgever je (op staande voet) ontslaat (onder specifieke regels).
  • ... een rechter het contract ontbindt.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat is een Concurrentiebeding en wanneer krijg je dit?

Een concurrentiebeding verbiedt je om na je baan hetzelfde werk voor een concurrent te doen. Teken echter niet zomaar en lees dit eerst goed door.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Geheimhoudingsverklaring?

In een geheimhoudingsverklaring beloof je jouw werkgever om geen bedrijfsgeheimen openbaar te maken. Hoe werkt dit precies en wat zijn de regels?
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Hoe werkt Personeelskorting?

Personeelskorting krijgen klinkt aantrekkelijk. Je krijgt dan namelijk een product of dienst met korting van je werkgever. Hoe dit werkt? Lees het nu!
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Is Reistijd Werktijd?

Officieel is reistijd geen werktijd. Voor de uren die je reist van je woning naar je werk, word je dus ook niet betaald. Toch zijn er uitzonderingen.
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Wat is een Intentieverklaring?

Een intentieverklaring vraag je aan als je nog geen vast contract hebt, maar wel een hypotheek wilt hebben. Wat moet je doen en waar let je op?
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Het Fasensysteem: wat is het en hoe werkt het?

Als je werkt als uitzendkracht voor een uitzendbureau, dan val je onder het zogeheten ‘fasensysteem’. Wat is dit precies en wat kun je verwachten?
Inge Stakenborg 9 apr 2024
 
check