Op welke Datum wordt je Salaris gestort?

Op welke Datum wordt je Salaris gestort?
Je hebt hard gewerkt en het is weer tijd voor je salaris! Maar op welke datum wordt het gestort? Dit verschilt per bedrijf, maar we hebben indicaties.

Uitbetaling van loon: hoe zit het ook alweer?

Voordat je met een nieuwe baan start, spreek je met je werkgever af hoe hoog je salaris is en wanneer je het krijgt. Afhankelijk van de afspraak krijg je per week, per maand of per vier weken je loon. In dit laatste geval krijg je geen twaalf maanden, maar dertien maanden loon.

Waar staat wanneer je je salaris krijgt?
In je arbeidscontract staat meestal op welke dag je het loon krijgt. Gaat het om een maandsalaris? Je ziet dan soms ook wel ‘aan het einde van iedere kalendermaand’ in een contract staan. Zie je niets in je contract staan, maar heb je wel een cao? Vaak staat de datum van uitbetaling ook in de cao.

Salaris per week: wanneer wordt dit uitbetaald?

Als je als uitzendkracht werkt, dan krijg je per week uitbetaald. Dit werkt bijvoorbeeld zo: je start op maandag met werken. Je werkgever betaalt je weekloon op de volgende maandag. Op dinsdag heb je jouw weekloon op je bankrekening staan. Je krijgt dus op elke dezelfde dag van de week je loon.

Salaris per maand: wanneer wordt dit uitbetaald?

Als je een maandsalaris krijgt, dan wordt dit vrijwel altijd aan het einde van een maand uitbetaald. Sommige bedrijven betalen rond de 24ste of 25ste. Andere bedrijven betalen rond de 28ste. Valt de 28ste in een weekend? Je werkgever stort dan je salaris op de vrijdag ervoor of de maandag erna.

Vierwekelijkse uitbetaling van loon: hoe werkt dit?

Bij een vierwekelijkse uitbetaling krijg je om de vier weken je loon. De betaling is telkens op dezelfde dag in de week, maar dat betekent wel dat de datum van uitbetaling telkens anders is. Houd hier dus even rekening mee met het op tijd betalen van je vaste lasten.

Een uitbetaling per vier weken houdt ook in dat je dertien keer per jaar je loon krijgt, in plaats van twaalf keer. Maar let op: je krijgt niet per se méér loon. Je jaarsalaris wordt namelijk alleen in dertien delen gesplitst.

Houd ook rekening met de verwerkingstijd van je bank

Soms heeft een bank wat tijd nodig om een loonbetaling te verwerken. Als je werkgever je loon overmaakt, dan kan een bank zelfs een paar dagen nodig hebben. Gelukkig zijn er veel banken die betalingen binnen een dag kunnen verwerken, maar als je denkt dat je salaris te laat is, dan is een eventuele trage verwerking wel iets om even aan te denken.

Komt je salaris echt te laat? Dit moet je doen

Je hebt elke maand vaste lasten om te betalen. Het is dan wel zo prettig dat je jouw salaris op tijd krijgt. Maar soms komt het voor dat een werkgever te laat is met de betaling. Misschien komt dit omdat er (tijdelijk) problemen zijn met de financiën. Vraag je werkgever daarom altijd even naar de reden. Vraag hem of haar ook of er verlenging van uitbetaling op de planning staat.

Mag je werkgever uitbetaling van loon verlengen?
Je werkgever mag het uitbetalen van salarissen verlengen. Maar dit moet dan wel in je arbeidscontract of cao staan. Voor een verlenging gelden er ook twee wettelijke regels:
  1. Bij een weekloon mag de betaling van loon nooit langer duren dan een maand.
  2. Bij een maandloon mag de betaling van loon nooit langer duren dan een kwartaal (vier maanden).
Krijg je binnen deze termijnen alsnog je loon? Dan is alles weer in orde. Vervelend is natuurlijk wel als je door een late betaling in de knel komt met je vaste lasten, maar soms is het helaas even niet anders.

Komt het vaker voor dat je werkgever later betaalt? Dit kan een teken zijn dat het niet goed gaat met het bedrijf. Anders gezegd: dit is een rode vlag!

Wat als de werkgever niet mag verlengen, maar toch te laat betaalt?
Je werkgever mag de uitbetaling van je loon niet verlengen als het niet in je arbeidscontract of cao staat. Betaalt hij of zij toch te laat? Je hebt dan recht op een bepaald percentage aan verhoging van het loon, maar dat moet je via de rechter afdwingen.

De rechter kan trouwens alsnog beslissen dat je geen recht hebt op een verhoging. Dat gebeurt vooral als je werkgever kan bewijzen dat de achterstallige betaling niet zijn of haar schuld is. Laat je daarom altijd eerst goed informeren door een juridisch expert!

Betaalt je werkgever helemaal geen loon?

Het is de nachtmerrie van elke werknemer: de werkgever betaalt het loon niet. Bijvoorbeeld vanwege faillissement. Je moet dan zeker de hulp inroepen van een juridisch adviseur of van het Juridisch Loket.

Meer weten over hoe dit werkt? Lees dan meteen dit artikel: ‘Loon niet betaald? Dit zijn je rechten’. Je vindt hier duidelijke stappenplannen over wat je moet doen als je van je werkgever helemaal geen salaris ontvangt.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Wat is Arbeidskorting?

De arbeidskorting is een korting op de loonbelasting. Iedereen die ouder is dan achttien jaar en werk heeft, komt voor deze korting in aanmerking.
Inge Stakenborg 7 mei 2024

Wat is een Mobiliteitsvergoeding voor Werknemers?

Een mobiliteitsvergoeding is een budget dat je van je werkgever krijgt om zelf je woon-werkverkeer en zakelijke reizen te regelen. Hoe werkt dit?
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Wat betekent FTE?

FTE betekent full-time equivalent. Werkgevers gebruiken het als rekeneenheid om de inzet van personeel strategisch te bepalen. Maar hoe dan precies?
Inge Stakenborg 9 apr 2024

Telefoonvergoeding van de Zaak: Wat is het en hoe werkt het?

Je gebruikt je eigen mobieltje voor je werk of je bent dit van plan. Maar geeft je werkgever jou dan een telefoonvergoeding? Zo ja, hoe werkt dit dan?
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Telefoon van de Zaak: Hoe krijg je het en hoe werkt het?

Je hebt voor je werk misschien een telefoon nodig. Een telefoon van de zaak dus. Maar hoe krijg je die van je werkgever en wat zijn precies de regels?
Inge Stakenborg 23 mrt 2024

Loon niet betaald? Dit zijn je Rechten

Je werkgever heeft je geen loon betaald. Vervelend, want je hebt zelf ook te maken met allerlei kosten. Wat nu? Bekijk je rechten en onderneem actie!
Inge Stakenborg 23 mrt 2024
 
check