Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Hoe vermeld je Werkervaring op je CV?

door Michiel van der Avoird
1.404x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Hoe vermeld je werkervaring op je cv? Welke informatie mag niet ontbreken en welke type curriculum vitae moet je kiezen?

Het beschrijven van je arbeidsverleden kan ingewikkeld zijn. Want moet je je complete werkverleden opsommen, of zijn alleen de meeste recente functies relevant? En wat doe je als je nog niet zoveel professionele ervaring hebt? Dit artikel helpt je op weg.

Wat is het belang van werkervaring op een CV?

Het professionele werkverleden is voor de meeste bedrijven doorslaggevend bij de werving en selectie van nieuw personeel. Op basis van deze informatie wordt een oordeel geveld over de bekwaamheid van kandidaten. Het is daarom erg belangrijk om te weten hoe je dit gedeelte van je cv het beste kunt opstellen.

Welke CV indeling moet je gebruiken?

Chronologisch cv
In een a-chronologisch cv (omgekeerd chronologisch cv, teruglopend cv) staan de meest recente werkervaringen bovenaan. Dit format is geschikt, als je in dezelfde sector actief blijft en zoekt naar een baan die aansluit bij je huidige functie. Je kunt er jouw jarenlange ervaring en expertise mee benadrukken.

De tekst gaat verder na dit blok
7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures

Functioneel cv
In een functioneel cv vestig je de aandacht op je kennis en vaardigheden. Deze variant wordt ook wel het ‘thematisch curriculum vitae' of ‘vaardigheden cv' genoemd.

Deze variant is een goede keuze als:
  • jouw werkverleden niet past bij het soort carrière of de specifieke functie die je op het oog hebt;
  • je niet goed weet hoe je het ‘gat' in je cv moet uitleggen;
  • je recent bent afgestudeerd en op zoek bent naar je eerste (bij)baan of werkervaringsplek;
  • je verschillende soorten beroepservaring hebt en het lastig is om een rode draad in je carrière te vinden.


Gecombineerd cv
In een gecombineerd, of hybride cv som je zowel je vaardigheden als je werkervaring op, gegroepeerd in a-chronologische volgorde.

Hoeveel werkervaring moet je opnoemen?

Een recruiter besteedt gemiddeld een seconde of 6 aan het scannen van een curriculum vitae. Hoe gerichter en beknopter je document is, hoe overtuigender je zult zijn. Teveel informatie wordt al gauw als vervelend ervaren. De meest recente werkervaring legt doorgaans het meeste gewicht in de schaal, dus vermeldingen voor de laatste 5 tot 10 jaar zouden voorrang moeten krijgen.

Je hoeft ook niet elke functie die je in die tijdspanne hebt bekleed te noemen. Irrelevante banen kun je links laten liggen. Zo maak je ruimte vrij voor rollen die je beter kunnen ‘verkopen' aan een HR-manager. Ook kun je besluiten om alleen relevante prestaties te vermelden.

Wat moet er in een cv staan bij ‘werkervaring'?

Elke vermelding moet de nodige informatie bevatten, zij het beknopt. Gebruik niet meer dan paar zinnen per baan. Concentreer je op het volgende:

  • Begin- en einddatum van de arbeidsrelatie: hoe lang was je bij je vorige werkgever(s) in dienst? Vermeld de begin- en einddatum van de arbeidsovereenkomst. Heb je nog een lopend contract? Geef in je sollicitatiebrief aan waarom je van baan verandert.
  • Taken: geef de werkzaamheden die je binnen de organisatie hebt uitgevoerd beknopt weer. Etaleer de vaardigheden die je tijdens het dienstverband hebt verworven.
  • Vaardigheden en interne trainingen: je skills mogen niet onopgemerkt blijven. Etaleer de vaardigheden die je tijdens het dienstverband hebt verworven. Vermeld de hoogst genoten interne opleidingen en certificeringen.
  • Bijdragen en prestaties: werkgevers zijn geïnteresseerd in de meerwaarde die je hebt geleverd. Welke successen (individueel of in teamverband ) heb je behaald in elk van je voorgaande functies? Onderbouw je impact met cijfers.

7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures