Hoe begin je je Motivatiebrief?

Hoe begin je je Motivatiebrief?

Je motivatiebrief moet beginnen met een pakkende openingszin. Hoe pak je dat aan? We geven je zes manieren om je motivatiebrief te beginnen.

De eerste zin van je motivatiebrief

  • Echte no-go's.
    • Vertellen waar je de vacature vond.
    • Zeggen dat je graag solliciteert op deze functie en andere saaie voorbeelden.
    • Hele lange zinnen.
  • Tips hoe het wél moet.
    • Laat je persoonlijkheid zien.
    • Noem persoonlijke prestatie.
    • Toon je vaardigheden en kennis.
    • Verwijs naar je netwerk.
    • Verwijs naar een eerder gesprek.
    • Verwijs naar de actualiteit.
  • Extra: mag je je motivatiebrief met ‘ik' beginnen?

Begin van je motivatiebrief - zo moet het niet

Een slecht begin van je motivatiebrief is saai. Oersaai. Nu kan niet iedereen de sterren van de hemel schrijven, maar je kunt wél proberen iets origineler te zijn dan deze openingszinnen.

Ik zag deze vacature op...

Als je iets niet moet doen, is beginnen met waar je de vacature zag. Dat zegt namelijk helemaal niets over jou als persoon en ook niets over je motivatie. Als dat je binnenkomer is, ben je de lezer snel kwijt. Vermijd dus zulke zinnen:

  • Ik kwam de vacature voor bordenwasser tegen op...
  • Ik zag deze vacature op ... en ik werd gelijk enthousiast.
  • Mijn interesse was direct gewekt toen ik de vacature voor boswachter tegenkwam op...

Graag zou ik willen solliciteren op...

Het commentaar op deze openingszin is eigenlijk hetzelfde als hierboven. Het is nietszeggend en een tikje slaapverwekkend.

  • Graag wil ik u mijn cv en motivatiebrief aanbieden
  • Graag zou ik willen solliciteren op de functie van...
  • Eerder spraken wij elkaar telefonisch over de functie van verpleegkundige en ik wil bij dezen mijn sollicitatie aanbieden.

Wollige en lange zinnen

Heldere taal schrijven is niet altijd makkelijk. Sommige mensen hebben de neiging om lange zinnen aan elkaar te rijgen, die in elkaar overvloeien, en aan het einde één geheel moeten vormen, zonder dat ze eigenlijk weten welke kant de zin uiteindelijk op moet gaan. Zo, dat was moeilijk leesbaar hè? Niet doen dus.

  • Houd je zinnen - zeker de eerste - kort en bondig. Als richtlijn kun je tien tot vijftien woorden per zin aanhouden.
  • Wees niet bang om een punt in een komma te veranderen. Een zin opknippen voorkomt wollig taalgebruik.
  • Probeer niet zoveel mogelijk onderwerpen in één zin te proppen. Spreid je informatie uit en begin zo nodig een nieuwe alinea.

Begin van je motivatiebrief - zo moet het wel

Probeer je lezer al met je eerste zin te pakken. Dan is de kans een stuk groter dat ze de brief helemaal uitlezen. Je motivatiebrief kun je op meerdere manieren sterk beginnen. We gaan een aantal opties af en dan kun jij kiezen welke stijl het beste bij jou past.

Manier 1: laat je persoonlijkheid zien

De eerste zin is een mooie gelegenheid om je persoonlijkheid te laten zien. Je motivatiebrief is een manier om je potentiële werkgever te laten zien hoe leuk je wel niet bent. Hoe dichter je bij jezelf blijft, hoe beter.

Een paar voorbeelden van deze techniek:

  • "Je hebt mensen die direct een antwoord roepen als er een vraag gesteld wordt. Daar val ik niet onder. Ik reflecteer liever op de vraag en kom daarna met een passend antwoord. Als ervaren bedrijfsanalist weet ik dat je problemen alleen kunt oplossen als je ze eerst in grondig in kaart hebt gebracht."

  • "Iedere verjaardag moet ik het weer horen: "Juul, waarom werk jij niet in de kinderopvang?" Ik houd me meer bezig met de kinderen entertainen, dan de volwassenen van hapjes en drankjes voorzien. De kans om bij jullie kinderdagverblijf te werken en te leren, wil ik met beide handen aangrijpen."

Manier 2: begin met een persoonlijke prestatie

Heb jij iets gepresteerd waar je heel trots op bent? Dan kun je dat benadrukken in het begin van je motivatiebrief. Vooral als de nieuwe functie goed aansluit op je eerdere werkervaring, is dit een goeie methode.

Een paar voorbeelden van deze techniek:

  • "Vorig jaar won ik een prijs voor Art-director van het Jaar. Een prestatie waar ik nog altijd trots op ben. Ik zou de prijs graag nogmaals winnen, maar dan voor jullie magazinemerk."

  • "Als salesmanager heb ik voor Bedrijf X het aantal klantrelaties in twee jaar tijd verdubbeld. De methode die ik toen heb ontwikkeld, wil ik graag inzetten voor ...."

Manier 3: het tonen van je vaardigheden en kennis

Deze manier van je motivatiebrief beginnen lijkt een beetje op manier 2 (een persoonlijke prestatie noemen). Mocht je niet direct een grote prestatie kunnen bedenken, kun je bijvoorbeeld je kennis en vaardigheden benoemen. Daarmee laat je in het begin van je brief al zien dat je een geschikte kandidaat bent.

Een paar voorbeelden van deze techniek:

  • "Toen ik in 2018 mijn eerste ecologische tuinontwerp realiseerde, wist ik direct dat ik dit mijn hele leven wilde doen. Ik weet hoe ik een tuin mooi én gezond houd zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen."

  • "Het Burgerlijk Wetboek kent nog maar weinig geheimen voor mij. Als doorgewinterd advocaat heb ik al honderden cliënten met letselschade bijgestaan."

Manier 4: verwijzing naar je netwerk

Ben je de vacature op het spoor gekomen omdat één van je vrienden daar werkt? Of kreeg je de tip om te solliciteren toen je een medewerker van het bedrijf sprak? Dan heb je een potentiële openingszin te pakken. Je motivatiebrief beginnen met een connectie geeft je een streepje voor op de mensen zonder directe contacten binnen het bedrijf.

Een paar voorbeelden van deze techniek:

  • "Mijn naam is Lisa de Jong. Ik ben een goede bekende van jullie chef-kok Walter de Graaf. Hij vertelde mij dat jullie op zoek zijn naar een tijdelijke HR-manager voor Hotel X vanwege een zwangerschapsverlof."

  • "Via jullie teamleider Bobby de Roos kreeg ik de tip om met jullie contact op te nemen voor de vacature van tegelzetter. Ik werk geregeld met hem samen op grote bouwprojecten."

Manier 5: verwijzing naar een eerder gesprek

Heb je al telefonisch contact gehad met de persoon aan wie je je motivatiebrief richt? Of heb je die persoon al in het echt gesproken? Ook dat kan je een streepje voor geven. Je frist het geheugen van de lezer op en ze hebben direct een beeld van je terwijl ze je brief lezen.

Een paar voorbeelden van deze techniek:

  • "Ik sprak u vorige week op de conferentie van Organisatie X. We hadden het onder andere over de vacature voor wiskundeleraar die momenteel openstaat."

  • "Gisteren had ik een prettig telefoongesprek met u over de vacature voor accountmanager die sinds vorige week wordt aangeboden."

Manier 6: verwijzing naar de actualiteit

Als de actualiteit een linkje heeft met de functie waar je op solliciteert, kun je daar gebruik van maken. Denk aan thema's als klimaatverandering, duurzaamheid, corruptie, of technische ontwikkelingen.

Een paar voorbeelden van deze techniek:

  • "Overstromingen zoals we ze laatst zagen in Limburg gaan in de toekomst alleen maar vaker voorkomen. Ik zou daar als woordvoerder bij het Watersnoodmuseum graag meer aandacht voor willen genereren."

  • "De digitale stroom aan misinformatie lijkt alleen maar te groeien. Toch ontbreekt het nieuwsredacties vaak aan iemand met een AI-specialisatie die kan voorkomen dat foutieve informatie de krant bereikt. In dat gat wil ik graag springen."

Je motivatiebrief met ‘ik' beginnen

Veel mensen vragen zich af of ze hun motivatiebrief wel met ‘ik' mogen beginnen. Veel mensen hebben geleerd dat dat onbeleefd is of zelfs fout. Dat laatste klopt sowieso niet. Je mag je zin met ‘ik' beginnen. Er is geen enkele taalregel die dit verbiedt.

Of je je zin met ‘ik' moet beginnen of niet, is vooral een kwestie van smaak. In sommige gevallen voorkomt het dat je een heel gekunstelde zin creëert. "Het was vorige week dat ik u zag op..." klinkt bijvoorbeeld veel omslachtiger dan "Ik zag u vorige week op..." Je kunt er in zulke gevallen voor kiezen om de ‘ik' aan het begin van de zin te laten staan.

Voel je je daar toch niet prettig bij? Gooi de zin dan gewoon om. In het artikel staan genoeg voorbeelden van zinnen die niet met ‘ik' beginnen. Maar laat je niet wijsmaken dat ‘ik' aan het begin van een zin niet is toegestaan.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check