Gen Z op de Werkvloer

Gen Z op de Werkvloer
Generatie Z (Gen Z) is momenteel de nieuwste actiefste generatie op de werkvloer. Hoe werken Gen Z’ers en wat hebben ze van jou, als werkgever, nodig?

Gen Z kenmerken

  • Gen Z’ers zijn geboren tussen 2001 en 2015.
  • Gen Z’ers worden ook wel zoomers, post-millennials of iKids genoemd.
  • Deze generatie leeft en werkt digitaal. Gen Z’ers kennen geen leven zonder internet. Ze worden dan ook wel ‘digital natives’ genoemd.
  • Het gebruik van digitale mogelijkheden is bij deze groep versneld sinds de coronapandemie. Alles moest namelijk vooral op afstand gebeuren.
  • Gen Z’ers stellen zich onafhankelijk op. Ze staan ook vrij nuchter en bewust in het leven.
  • Veel Gen Z’ers streven ernaar om eigen baas te zijn. De huidige explosie van (vooral digitale) start-ups is dan ook wel te verklaren.

Wat vindt Generatie Z belangrijk op de werkvloer?

Gen Z’ers hebben bepaalde verwachtingen over de bedrijven waar ze werken. Welke verwachtingen dit zijn en op welke gebieden, zie je in dit overzicht. Je leert ook meteen wat jij als werkgever het beste kan bieden om Gen Z’ers zo lang mogelijk aan jouw bedrijf te binden.

Salariswensen

Generatie Z vindt een goed salaris belangrijk. Gen Z’ers nemen dan ook geen genoegen met minder, zeker op dit moment, waar de banen voor het oprapen liggen. Aan de andere kant: ze vinden salaris minder belangrijk dan persoonlijke ontwikkeling. En daar gaan we zo meteen verder op in.

Wat kun jij bieden op dit vlak?
Bied realistische looneisen aan. En bedenk dat je de hoogte van een bepaald salaris altijd kunt compenseren met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Gen Z’ers verwachten sinds de pandemie veel zekerheid van een werkgever!

Persoonlijke ontwikkeling

Gen Z’ers zijn heel carrièregericht. En ze zijn zich heel bewust van het feit dat ze de nodige ervaring en training nodig hebben om vooruit te komen. Continu leren en zichzelf ontwikkelen staat bij hen dan ook hoog op de agenda.

Wat kun jij bieden op dit vlak?
Bied voldoende kwalitatieve trainingsmogelijkheden aan (liefst digitaal) om Gen Z’ers te helpen groeien. Plan tegelijkertijd wekelijkse feedbacksessies in en bespreek de feedback op een open en directe manier. Gen Z’ers waarderen dit namelijk het meest.

Soort werk en gewenste bedrijfscultuur

Generatie Z zoekt naar zinvol werk. Dat wil zeggen: werk dat echt iets bijdraagt aan de maatschappij, in wat voor specifieke vorm dan ook. Tegelijkertijd moet het werk voor Gen Z’ers passen bij hun eigen drijfveren en identiteit. En op de werkvloer zelf? Ze verwachten een respectvolle, inclusieve houding van iedereen.

Wat kun jij bieden op dit vlak?
Gen Z’ers hechten veel waarde aan diversiteit, inclusiviteit en maatschappelijke betrokkenheid. Ze werken dan ook het liefst voor bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen. De kans op zinvol werk, wat voor deze generatie ook werkgeluk betekent, is dan het grootst.

Werkmentaliteit en leiderschap

Gen Z’ers zijn heel zelfstandig ingesteld. Ze willen zelf beslissingen kunnen maken en ze nemen daar ook graag verantwoordelijkheid voor. Ze zijn ook zeker niet vies van hard werken en ze nemen graag nieuwe uitdagingen aan. Wel willen ze continu erkenning zien voor hun geleverde prestaties.

Wat kun jij bieden op dit vlak?
Bied voldoende afwisselend en uitdagend werk aan, want verveelde Gen Z’ers lopen anders snel over naar een andere werkgever. Blijf ze ook betrekken in het maken van beslissingen: zo stimuleer je leiderschap bij ze. Beloon daarnaast ook relaties snel voor prestaties, maar bedenk wel eerst een eerlijk beloonsysteem.

Werk-privébalans

Generatie Z wil niets liever dan een uitstekende balans tussen werk en privé. Dat wil zeggen: voldoende tijd voor vrienden en familie én voldoende tijd voor het werk.

Wat kun jij bieden op dit vlak?
Bied flexibele uren en werkdagen aan, zodat mensen vrij zijn om hun tijden in te delen zoals ze dat zelf willen. Denk hierbij ook zeker aan de mogelijkheid tot hybride werken.

Mentale gezondheid op de werkvloer

Gen Z’ers zijn vrij ambitieus en kunnen behoorlijk wat prestatiedruk voelen. Ze lopen daardoor het risico om zichzelf voorbij te lopen. Van een werkgever verwachten ze dan ook eigenlijk goede voorzieningen om stress, burn-outs en andere gezondheidsklachten te voorkomen.

Hoe werf je Gen Z’ers?

Generatie Z heeft een sterke voorkeur voor digitale informatie. Publiceer daarom je vacatures op platforms die het meest worden bezocht door Gen Z’ers, zoals TikTok en Youtube. Sowieso proberen steeds meer werkgevers momenteel in elk geval op TikTok hun vacatures onder de aandacht te brengen.

Ook heel belangrijk: laat in je (video)vacatures duidelijk zien wat je bedrijf biedt. Zijn flexibele uren mogelijk? Organiseer je regelmatig sociale activiteiten, zoals vrijmibo’s en teamuitjes? En wat doet je bedrijf om een positief verschil te maken in de maatschappij? Zet een sterk ‘employer brand’ neer en Generatie Z meldt zich sneller aan dan je denkt!
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Hoe creëer je betrokkenheid bij tijdelijke Werknemers

Je hebt soms tijdelijke werknemers in dienst. Hoe creëer je bij hen betrokkenheid voor jouw organisatie? Bekijk tien tips en ga aan de slag.

Prestatie-Evaluatie (Beoordeling): hoe doe je dit?

Regelmatig de prestaties van je medewerkers beoordelen, kan je organisatie veel goed doen. Maar hoe pak je een prestatie-evaluatieproces aan?

Wat zijn de Fasen van een Slechtnieuwsgesprek?

Je moet iemand slecht nieuws brengen. Hiervoor organiseer je een slechtnieuwsgesprek en daar horen verschillende fasen bij. Neem die goed door!

Medewerkersbetrokkenheid meten: hoe doe je dat?

De betrokkenheid van je medewerkers meten is nodig om zaken in je bedrijf te verbeteren. Maar hoe vaak moet je medewerkersbetrokkenheid meten? En hoe?

Competentieontwikkeling: welke methoden zijn er?

Je wilt op elke functie een medewerker met de juiste competenties hebben. Maar hoe scherp je deze competenties aan? Verken wat praktische methoden.

Job Rotation: wat zijn de Voordelen en Nadelen?

Job rotation betekent dat je jouw medewerkers laat rouleren op taken of zelfs functies. Of dit zinvol is? Duik in de voordelen en de nadelen.
 
check