Zo bepaal je welke Vaardigheden je op je CV zet

Zo bepaal je welke Vaardigheden je op je CV zet

Met de juiste vaardigheden op je cv maak je indruk op recruiters. Maar hoe weet je welke vaardigheden je op je cv moet zetten?

Vaardigheden zijn een essentieel onderdeel op je cv. Je kunt ermee laten zien wat je in huis hebt. Het belangrijkste is dat de vaardigheden die je op je cv zet goed aansluiten op de functie. Maar hoe doe je dat?

Een stappenplan.

  1. Neem de vacaturetekst zorgvuldig door. Noteer de eigenschappen die belangrijk zijn voor de functie.
  2. Let op het verschil tussen competenties en vaardigheden. Ze lijken op elkaar, maar ze zijn niet hetzelfde!
  3. Maak een mix van hard - en soft skills.
    1. Hard skills zijn technische vaardigheden
    2. Soft skills zijn persoonlijke eigenschappen
  4. Selecteer de belangrijkste 10 vaardigheden.
  5. Update je cv en maak per vacature verschillende versies.

Stap 1: neem de vacaturetekst goed door

Als je een cv wil maken die aansluit op de functie, zul je eerst de vacaturetekst zorgvuldig moeten lezen. Schrijf alle vaardigheden op die expliciet en impliciet genoemd worden. Denk na of jij deze vaardigheden bezit en noteer die. Misschien heb je ook vaardigheden die niet genoemd worden, maar waarvan jij wel het idee hebt dat ze goed aansluiten op de functie. Ook die schrijf je op. Nu heb je een lijst vaardigheden waar je straks uit kunt kiezen.

Stap 2: let op het verschil tussen vaardigheden en competenties

Pak de lijst vaardigheden er nog eens bij en controleer of je niet per ongeluk competenties hebt opgeschreven. Vaardigheden en competenties worden vaak met elkaar verward. Een logische fout, want het verschil tussen die twee is klein. Toch krijgen ze beiden een andere plek op je cv.

  • Een vaardigheid is een specifieke skill die je hebt geleerd. Bijvoorbeeld programmeren in Java of een nieuwe riolering aanleggen.
  • Een competentie is een eigenschap, bijvoorbeeld communicatief sterk- of creatief zijn.

Een voorbeeld: als jij goed in het openbaar kunt spreken (een vaardigheid) dan bewijs je daarmee dat je een sterke communicator (een competentie) bent. Als je al drie jaar een fotocursus volgt (een vaardigheid) toon je aan dat je creatief (een competentie) bent.

Zoals je ziet is een competentie veel breder dan een vaardigheid. Competenties steunen als het ware op je vaardigheden. Je kunt met je vaardigheden bewijzen dat je die competentie ook daadwerkelijk bezit.

Stap 3: maak een mix van hard skills en soft skills

Een goeie lijst met vaardigheden bestaat uit zowel soft skills als hard skills. Werkgevers zijn vaak op zoek naar kandidaten met een goeie mix tussen die twee.

Hard skills selecteren

Met hard skills worden (technische) vaardigheden bedoeld die je kunt leren en/of een certificaat in kunt halen. Omgaan met softwareprogramma's bijvoorbeeld of het spreken van een vreemde taal. Voor veel banen is het noodzakelijk dat je één of meerdere hard skills bezit om de taak te kunnen uitvoeren.

Het selecteren van hard skills is over het algemeen vrij eenvoudig. In de vacature worden expliciete skills gevraagd die je moet bezitten om de baan goed te kunnen uitvoeren. Duits spreken bijvoorbeeld of een badkamer kunnen tegelen. Die vaardigheden noem je - mits je ze hebt - sowieso.

Soft skills selecteren

Met soft skills worden persoonlijke eigenschappen bedoeld. Empathisch vermogen bezitten bijvoorbeeld of mensen kunnen inspireren. Zulke skills zijn moeilijk in certificaten te vangen, maar zijn wel erg belangrijk. Als je in je (toekomstige) baan veel met mensen te maken krijgt, zul je goeie communicatieve vaardigheden moeten hebben. Of dat nu je directe collega's of klanten zijn.

Het selecteren van soft skills is iets lastiger. Stel dat je in teamverband komt te werken, dan kun je je beroepen op communicatieve vaardigheden, zoals actief luisteren en goed kunnen samenwerken. Werk je juist veel alleen? Dan kun je bijvoorbeeld noemen dat je goed zelfstandig kunt werken. Kijk dus goed naar de functie en noteer welke eigenschappen en kanten van jouw persoonlijkheid een goeie match zijn.

Stap 4: selecteer 10 vaardigheden

Misschien heb je nu een enorme lijst aan vaardigheden genoteerd. Het is natuurlijk leuk om heel veel vaardigheden te hebben, maar je plaatst ze niet allemaal op je cv. Recruiters en cv-behandelaars willen vooral weten of je de juiste vaardigheden voor de functie bezit.

In de uiteindelijke selectie houd je alleen vaardigheden over die een duidelijke link hebben met de functie waar je op solliciteert. Houd het ook bondig: meer dan 10 vaardigheden op je cv is te veel.

Extra tip: Laat de vaardigheden op je cv ook expliciet terugkomen bij je eerdere werkervaring. Je kunt ook cursussen en certificaten noemen die met je vaardigheden te maken hebben. Zo toon je aan dat je deze skills echt bezit. Als je de vaardigheden niet hebt, noem ze dan ook niet.

Stap 5: update je vaardigheden en je cv

Met al deze kennis in het achterhoofd heb je genoeg handvatten om je cv te updaten. En onthoud vooral de belangrijkste tip: laat je cv en vaardigheden aansluiten op de vacaturetekst. Als je voor verschillende functies solliciteert, betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat je meerdere versies van je cv moet maken.

Je cv updaten is niet het leukste klusje, maar wel noodzakelijk in de zoektocht naar een nieuwe baan. Zelfs als je niet direct op zoek bent naar een nieuwe job kan het geen kwaad om je cv en vaardigheden nog eens onder de loep te nemen.

Mocht er een gouden kans voorbijkomen, dan kun je hem direct aangrijpen.

Lijst met inspiratie

Heb je inspiratie nodig voor het selecteren van vaardigheden op je cv? Hieronder vind je een lijst met voorbeelden.

Communicatieve vaardigheden: schrijven, presentaties geven, openbaar spreken, feedback geven en ontvangen, actief luisteren, interviewen, samenwerken, een vreemde taal spreken, etc. Lees ook onze artikelen over 20+ communicatieve vaardigheden en communicatie op de werkvloer.

Technische vaardigheden: hiermee toon je aan dat je kunt omgaan met specifieke tools. Denk bijvoorbeeld aan Google Analytics, WordPress, Joomla, Java en Google Ads. Maar ook praktische zaken als kunnen stuken, tegelen en leidingen vervangen vallen onder de technische vaardigheden.

Conceptuele vaardigheden: rapporten schrijven, planningen maken, datagrafieken maken, organiseren, presentaties maken.

Extra tip: mocht je het moeilijk vinden om te bedenken welke vaardigheden je allemaal bezit, vraag dan eens rond bij vrienden, familie en voormalige collega's. Zij hebben soms een beter beeld van je vaardigheden dan jijzelf.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Personeel Gezocht! | Top 50 kansberoepen

Welke banen hebben de toekomst? Bij welke bedrijven wordt het hardst naar personeel gezocht? Bekijk de top 50 kansberoepen op Werkzoeken.nl.
Michiel van der Avoird 14 sep 2020

Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) | Voorbeeld & tips

Wat is een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en hoe gebruik je het in je professionele en privéleven?
Michiel van der Avoird 31 mei 2020

Carrièreswitch: maar wat wil ik?

Klaar om een carrièreswitch te maken? Ontdek tips om uitdagend werk te vinden. Zet jouw ervaring in voor een beroep dat je helemaal ligt.
Michiel van der Avoird 9 apr 2020

Analytisch Vermogen: betekenis, belang & voorbeelden

Wat is analytisch vermogen precies? Waarom hechten werkgevers er zo'n groot belang aan? Hoe vermeld je het in je cv en sollicitatiebrief?
Michiel van der Avoird 21 jan 2021

20+ Communicatieve Vaardigheden (voor op je CV)

Communicatieve vaardigheden helpen je om aangenomen te worden, promotie te maken en succesvol te zijn gedurende je hele carrière.
Roeliene Bos 10 sep 2020

Een persoonlijke SWOT-analyse maken doe je zo!

Met een persoonlijke SWOT-analyse bepaal je je positie op de arbeidsmarkt. In dit blog leggen we uit hoe je dit model toepast.
Michiel van der Avoird 26 sep 2020
 
check