Remote job, remote werken, thuiswerken, werken op afstand: een heleboel manieren om hetzelfde te omschrijven. Namelijk: werken vanaf een andere plek dan een kantoor.
Dat remote werken is steeds normaler op de arbeidsmarkt. Voor sommige functies is het een optie, voor andere zelfs een vereiste. Ben jij op zoek naar kandidaten voor een remote job? Dan moet je je vacaturetekst daarop aanpassen.
De functietitel is niet alleen het eerste dat een kandidaat ziet. Het bepaalt ook hoe goed je vacature vindbaar is in vacaturebanken en zoekmachines. Daarom is het belangrijk dat je gangbare termen gebruikt zoals:
Verwerk zo'n term ook in de functietitel zelf. Kies bijvoorbeeld voor een titel als 'online marketeer (remote werken)' of 'support medewerker - volledig remote mogelijk'. Creatieve functietitels staan leuk, maar zijn onvindbaar. Vermijd lollige titels zoals 'digital wizard' of 'growth hacker guru'. Die termen sluiten namelijk niet aan op de zoekwoorden die je ideale kandidaat gebruikt. Met de juiste termen verbeter je dus niet alleen je zichtbaarheid, maar is ook direct duidelijk dat de functie op afstand wordt uitgevoerd.
Gebruik tools zoals Google Trends om te checken welke termen het meest gezocht worden.
Kandidaten willen vaak snel weten hoe werken op afstand in jouw organisatie is ingericht. Is de functie bijvoorbeeld volledig remote of zijn er vaste kantoordagen? Moeten medewerkers binnen bepaalde tijden beschikbaar zijn, of werken ze wanneer het hen uitkomt?
Wees transparant in je tekst over hoe remote de functie is en wat je precies verwacht van de kandidaat. Zo komen alleen de geschikte kandidaten ook echt bij je in de lucht met een sollicitatie.
Werken op afstand vraagt om een goede digitale infrastructuur. Kandidaten zijn benieuwd naar de tools waar jouw organisatie mee werkt. Vermeld daarom in je vacaturetekst welke platformen en systemen bij jullie belangrijk zijn. Denk dan aan Slack, Zoom, Teams of Asana.
Door dit te benoemen, laat je zien dat je organisatie remote werken serieus neemt en faciliteert.
In plaats van een opsomming van taken werkt het beter om een concreet beeld te schetsen van een typische werkdag. Vertel hoe de dag bij deze remote job begint, hoe je samenwerkt en hoe je zelfstandig werkt als je deze functie vervult.
Kandidaten krijgen zo een goed beeld van de werkzaamheden, maar ook van de sfeer en werkcultuur binnen je bedrijf.
Bij een remote job is solliciteren op locatie niet altijd gewenst of nodig. Sommige remote werkers hebben misschien niet eens de optie om naar je bedrijf te komen voor een kennismaking. Leg daarom in de vacaturetekst het sollicitatieproces uit en licht mogelijkheden toe.
Kan een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld ook via Zoom of juist absoluut niet? Vertel dat. Zorg er ook voor dat kandidaten snel kunnen solliciteren, bijvoorbeeld via een formulier. Dat zorgt vaak voor meer respons.
Door bewust te schrijven voor remote werkers trek je niet alleen méér, maar ook betere kandidaten aan voor je remote job. Professionals die bewust kiezen voor werken op afstand en goed passen bij de bedrijfscultuur en zelfstandigheid van de functie.