Wet Verbetering Poortwachter: Hoe voldoe je hieraan?

Wet Verbetering Poortwachter: Hoe voldoe je hieraan?
Als werkgever moet je je houden aan de Wet verbetering Poortwachter. Maar wat houdt deze wet precies in? Belangrijker misschien: hoe voldoe je eraan?

Wat is de Wet verbetering Poortwachter?

Sommige werknemers zijn lang afwezig door ziekte. Andere raken zelfs arbeidsongeschikt. Natuurlijk is dat vervelend voor hen, maar voor jou als werkgever is het net zo vervelend. Daarom kennen we in Nederland de Wet Verbetering Poortwachter. Deze wet heeft als doel het terugdringen van het aantal werknemers dat langdurig ziek is.

Hoe wil de wet langdurig verzuim tegengaan?

Het idee is dat je als werkgever snel en effectief ingrijpt om het verzuim van een medewerker te verkorten. Maar hoe doe je dit precies? Hiervoor kijken we even naar een voorbeeldtraject.

Voorbeeldtraject: in 4 stappen of minder van ziekte naar werk

Stap 1. Je werknemer meldt zich ziek.
  • Je mag je werknemer niet vragen naar de oorzaak van de ziekte.
  • Je mag wel aan je werknemer vragen wanneer die verwacht terug te keren.
  • Je moet de ziekmelding binnen één week na de eerste ziektedag doorgeven aan de bedrijfsarts of arbodienst.
Het kan zijn dat je werknemer weer relatief snel beter is, bijvoorbeeld binnen één of twee weken. Maar als de ziekte zes weken of langer duurt, dan gaan zowel jij als je werknemer een specifiek traject in. Dit traject geven we weer in de volgende stappen.

Stap 2. Je schakelt een bedrijfsarts in.
Je werknemer is zes weken of meer ziek. Je bent dan verplicht om binnen die eerste zes weken een (bedrijfs)arts in te schakelen voor aan probleemanalyse. De arts bezoekt dan de werknemer of andersom. De arts maakt hierna de analyse op en geeft daarbij antwoorden op de volgende vragen:
  • Is je werknemer in staat om aangepast werk te doen?
  • Hoelang gaat het verzuim naar verwachting (nog) duren?
Ben je het niet eens met het advies van de bedrijfsarts? Of kan je werknemer zich er niet in vinden? Jullie kunnen (afzonderlijk) naar het UWV stappen. Vraag daar een ‘deskundigenoordeel’ aan. Een arts van het UWV beoordeelt de situatie dan opnieuw.

Tip! Je bent niet verplicht om het advies vanuit het UWV aan te nemen, maar het kan wel verstandig zijn. Zeker als de deskundige hetzelfde concludeert als de bedrijfsarts die jou eerst advies gaf.

Wat als je werknemer langdurig ziek blijkt te zijn?
In dit geval moet je een re-integratiedossier bijhouden. Dit wordt een soort logboek over het verloop van de ziekte van je werknemer. In dit dossier komt ook je plan van aanpak (PvA) te staan. In dit plan komen alle acties te staan die je samen met je werknemer uitvoert om terugkeer naar de werkplek te bevorderen. Blijkt uit het advies dat je werknemer snel weer beter gaat worden ? Dan is dit traject niet nodig.

Stap 3. Stel een plan van aanpak op met je werknemer
Stel na het advies van arts samen met je werknemer een plan van aanpak (PvA) op. Doe dit binnen acht weken na de ziekmelding of uiterlijk twee weken na het advies van de arts!

In het plan zet je acties die ervoor zorgen dat je werknemer weer zo snel mogelijk aan de slag kan. Hiervoor moet je misschien:
  • zorgen voor aangepast werk.
  • zorgen voor een aangepaste werkplek.
  • zorgen voor geschikte(re) arbeidsmiddelen.
Of je moet zelfs:
  • zorgen voor een andere functie binnen je bedrijf.
  • zorgen voor een functie bij een ander bedrijf.
Maar deze laatste twee acties zijn bedoeld voor in het uiterste geval. Wel is het zo dat je werknemer verplicht is om nieuw aangeboden werk te accepteren. Gebeurt dit niet, dan kun je denken aan het stoppen met betaling van salaris of zelfs ontslag.

Stap 4. Voer het plan uit en overleg regelmatig
Zodra het plan er ligt, kunnen jij en je werknemer het gaan uitvoeren. Je bent daarbij verplicht om elke zes weken een voortgangsgesprek met je werknemer te voeren. Vraag in dit gesprek aan je werknemer hoe het gaat en of hij of zij nog (andere) zaken nodig heeft om het werk te kunnen doen.

Indien nodig pas je het plan aan en blijf onthouden dat je wettelijk verplicht bent om alles te doen wat mogelijk is om je werknemer aan het werk te houden.

Is je werknemer in week 42 na de ziekmelding nog steeds ziek? Je bent dan verplicht om je werknemer ziek te melden bij het UWV.

Mijn werknemer is na een jaar nog steeds ziek. Wat nu?

Het kan gebeuren dat een werknemer na een jaar nog steeds ziek is en daardoor nog niet (volledig) aan het werk kan. Tussen week 46 en 52 moet je dan een eerstejaarsevaluatie uitvoeren. Je bespreekt dan samen met je werknemer de voortgang van het afgelopen jaar. Ook spreek je samen alvast nieuwe doelen af voor het tweede ziektejaar. Hier koppel je concrete acties aan.

Mijn werknemer is na 20 maanden nog steeds ziek. Wat nu?

Je stelt met je werknemer dan een re-integratieverslag op. In dit verslag zet je alle afspraken die je met je werknemer gemaakt hebt. Ook rapporteer je concrete resultaten uit het traject. Met andere woorden: in hoeverre is je werknemer wel weer aan de slag gegaan en wat heb jullie daarvoor moeten doen of organiseren?

Mijn werknemer kan na het traject nog steeds niet werken. Wat nu?

Je werknemer ontvangt dan in week 87 een aanvraagformulier voor een WIA-uitkering van het UWV. Dit formulier moet binnen drie weken weer bij het UWV terug zijn.

Hierna evalueert het UWV het re-integratieverslag dat je met je werknemer hebt opgesteld. Je werknemer wordt door het UWV ook extra gekeurd voor de WIA. Na deze keuring kan het twee kanten op:

1. Het UWV keurt de aanvraag goed
Dit betekent dat het UWV heeft gezien dat jij en je werknemer er alles aan hebben gedaan om je werknemer weer te laten werken. Je werknemer krijgt dan ook een WIA-uitkering.

2. Het UWV keurt de aanvraag af
Dit kan verschillende dingen betekenen. Of het betekent twee dingen tegelijk. Misschien heeft je werknemer zich onvoldoende ingezet om weer aan het werk te gaan. Hij of zij krijgt dan geen WIA-uitkering. Maar het is ook mogelijk dat je als werkgever (ook) onvoldoende hebt gedaan. Je kunt dan een boete krijgen van het UWV.

Ben ik verplicht om het loon van mijn werknemer door te betalen?

Als je werknemer ziek is, moet je twee jaar lang 70% van het laatste loon doorbetalen. Heb je genoeg inspanningen geleverd en voldoe je dus aan de Wet verbetering Poortwachter? Je hoeft dan geen loon door te betalen in het derde ziektejaar. Maar als blijkt dat je onvoldoende hebt gedaan, moet je het loon van je werknemer wel doorbetalen in het derde jaar dat hij of zij ziek is.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Vast contract, tijdelijk contract of flexwerk? | FAQ

Welke soorten arbeidsovereenkomsten zijn er? Wanneer gaat een tijdelijk dienstverband over in een vast contract? Wat is een oproepkracht eigenlijk?
Michiel van der Avoird 26 jun 2020

Arbeidsovereenkomst | Definitie, soorten & inhoud

Wanneer is er sprake van een arbeidsovereenkomst? Vast contract of tijdelijk dienstverband? Is een mondelinge overeenkomst ook geldig?
Michiel van der Avoird 29 jun 2020
 
check