Hoe sluit je een Motivatiebrief af?

Hoe sluit je een Motivatiebrief af?

Het begin van je motivatiebrief is belangrijk, maar je afsluiting ook. Wat moet je aan het einde van je motivatiebrief schrijven? Tips voor een ijzersterk slot.

Een goeie openingszin bedenken voor je motivatiebrief is belangrijk, maar dat geldt ook voor de afsluiter. Het zijn de laatste zinnen die de mensen van de selectiecommissie onder ogen krijgen. Die moeten wel van het papier knallen.

Een goeie afsluiting van je motivatiebrief bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een zin die samenvat wat je zojuist hebt verteld.
  • Bedank de lezer voor zijn tijd.
  • Benadrukken dat je graag op gesprek wil komen.
  • Een beleefde groet.

Heb je voorbeelden nodig van hoe je een motivatiebrief goed afsluit? Die geven we je aan het eind van het artikel. Eerst leggen we ieder punt waar een goede afsluiting aan moet voldoen aan je uit.

1. Vat je motivatiebrief nog één keer samen

De laatste alinea van je motivatiebrief moet je niet te lang maken. Als het goed is heb je alles in de alinea's ervoor al gezegd. De afsluiting is het moment waarop je dat nog één keer pakkend samenvat. Daar maak je ongeveer drie tot vier zinnen aan vuil. Mocht iemand de brief alleen snel scannen, kunnen ze in de laatste zinnen in ieder geval zien waarom jij zo gemotiveerd bent voor deze functie.

2. Bedank de lezer voor zijn tijd

Vergeet de lezer van je motivatiebrief niet te bedanken voor zijn of haar tijd. Hopelijk hoeven we je niet uit te leggen waarom dat beleefd is.

3. Benadruk dat je graag op gesprek wil komen

Het hele doel van een gepassioneerde motivatiebrief is een gespreksuitnodiging. Help ze daar dus nog even aan herinneren door expliciet te noemen dat je graag op gesprek wil komen om je cv en motivatie toe te lichten.

Maar let op: ga er niet bij voorbaat al vanuit dat je op gesprek mag komen. Zinnen als "Tot op het sollicitatiegesprek" of "Ik ga er vanuit dat ik u binnenkort zie tijdens een gesprek" kun je beter vermijden. Dat komt net iets té zelfverzekerd (lees: arrogant) over.

Laatste tip: ga ook niet smeken om op gesprek te komen. Je wil niet wanhopig overkomen.

4. Sluit af met een beleefde groet

De echte afsluiting van je brief is de slotgroet. Die moet beleefd zijn, maar niet ouderwets. Ook niet als je met een heel stoffig notariskantoor te maken hebt. Met ouderwets taalgebruik creëer je te veel afstand tussen jezelf en het bedrijf. Het is ook niet echt meer van deze tijd. Over wat voor afsluitingen hebben we het dan?

Deze bijvoorbeeld:

  • In afwachting van uw antwoord verblijf ik, Linda de Vries
  • Hopende u hiermee van voldoende informatie te hebben voorzien...

Beter kun je het houden op een vriendelijke of hartelijke groet. In het geval van het stoffige notariskantoor zou een ‘hoogachtend' ook kunnen. Stem je toon vooral af op de bedrijfscultuur.

Je motivatiebrief afsluiten: voorbeelden

Met al deze onderdelen in je achterhoofd kun je bijvoorbeeld de volgende afsluitingen schrijven. Hopelijk put je hier wat inspiratie uit voor je eigen slotzinnen.

Voorbeeld 1:

"Kortom: na jaren in de IT-branche te hebben gewerkt, is het tijd voor de volgende stap. Ik heb er het volste vertrouwen in dat ik de juiste kwaliteiten bezit om die stap bij jullie te kunnen zetten. Mijn motivatie en cv kom ik graag toelichten in een gesprek. Bedankt voor uw tijd.

Met vriendelijke groet,

Yoeri de Waal"


Voorbeeld 2:

"Ik zie ernaar uit om mijn jarenlange interesse in ethische vraagstukken te gebruiken als redacteur bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ik kijk uit naar een kennismakingsgesprek om mijn ambitie verder toe te lichten. Ik wil u bedanken voor uw tijd en hopelijk zien wij elkaar binnenkort.

Met vriendelijke groet,

Lisa de Vries"


Voorbeeld 3:

"Ik geloof dat ik dankzij mijn jarenlange ervaring in de monumentenrestauratie een goede toevoeging aan jullie team zal zijn. Ik hoop dat mijn brief jullie heeft overtuigd van mijn kennis en kunde. Natuurlijk kom ik graag op gesprek om mijn motivatie verder toe te lichten.

Bedankt voor uw tijd en een prettig weekend toegewenst.

Met vriendelijke groet,

Rudolf de Jong"


Voorbeeld 4:

"Mijn enthousiasme voor deze functie heb ik hopelijk meer dan duidelijk gemaakt in deze brief. Ik zie ernaar uit om net zo enthousiast bij u op gesprek te komen. Bedankt voor de genomen moeite en hopelijk zien wij elkaar binnenkort.

Met hartelijke groet,

Tony Jansen"


Voorbeeld 5:

"Samengevat: mijn expertise in dit vakgebied sluit naadloos aan op jullie wensen. Ik zou mijn motivatie voor deze rol graag willen toelichten in een kennismakingsgesprek.

Bedankt voor uw tijd.

Met vriendelijke groet,

Henri Meertens."

Heb je ook moeite met het schrijven van een goed begin? Lees dan ons artikel over hoe je het best een motivatiebrief kunt beginnen.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Zo schrijf je een korte Motivatiebrief + voorbeelden

Soms heb je geen ruimte voor een lange motivatiebrief. Hoe vertel je in een korte brief alsnog alles dat je wil?
Roeliene Bos 9 mei 2024

Intern Solliciteren: zo schrijf je een Motivatiebrief

Wil of moet je intern solliciteren? Dan ziet je motivatiebrief er net iets anders uit dan bij een externe sollicitatie. Zo schrijf je ‘m.
Roeliene Bos 9 mei 2024

Hoe vraag je om een Aanbeveling?

Heb je een aanbevelingsbrief nodig? Dan zul je iemand om een aanbeveling moeten vragen. Hoe doe je dat?
Roeliene Bos 8 feb 2024

Hoe schrijf je een Aanbeveling?

Hoe schrijf je een goeie aanbeveling? Bijvoorbeeld voor op LinkedIn? In dit artikel leggen we uit wat een aanbeveling is en hoe je er een schrijft.
Roeliene Bos 8 feb 2024

Motivatiebrief mbo-stage: Voorbeeld en Opbouw

Ga je solliciteren op een mbo-stage? Stuur dan zeker een motivatiebrief mee. Om je op weg te helpen geven we je een voorbeeld en de juiste opbouw.
Roeliene Bos 4 jan 2024

Motivatiebrief schrijven voor je opleiding: Hoe doe je dat?

Vraagt je opleiding om een motivatiebrief? Geen paniek. We geven je een duidelijk stappenplan voor het schrijven van een goeie motivatiebrief.
Roeliene Bos 4 jan 2024
 
check