Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Schrijf een Persoonlijk Profiel voor je CV! (8 tips)

door Michiel van der Avoird
2.523x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Met een persoonlijk profiel laat je je cv opvallen. Stel jezelf kort voor en geef recruiters een idee van wie je bent.

Wie denkt dat HR-managers uitgebreid naar een cv kijken, komt bedrogen uit. Vaak duurt het niet langer dan 10 seconden. Alleen een zakelijke opsomming van je opleidingen en werkervaring kan onvoldoende blijken om aandacht te trekken. Met een referentie kom je al beter voor de dag. Hoe maak je indruk?

Wat is een profielschets?

Een persoonlijk profiel op een cv vat in enkele zinnen samen wie je bent en wat je vaardigheden, interesses, eigenschappen en doelstellingen zijn. Op deze manier krijgt je cv een persoonlijk tintje en weten recruiters direct wat je in een functie zoekt en wat je in huis hebt. Een pakkende profielschets wekt nieuwsgierigheid op en prikkelt de lezer om ook de rest van jouw cv eens goed te bekijken.

Hoe noodzakelijk is een cv-profiel?

Een persoonlijke typering is niet verplicht, werkgevers vragen er niet per definitie om. Je kunt dus gewoon een koele, zakelijke variant voor in je cv schrijven, maar dat is wel een gemiste kans. Een profilering maakt je menselijk en benaderbaar. Het geeft een uitgelezen mogelijkheid om een eerste indruk te geven van wie je bent en wat je kunt. De kans dat jouw cv op de ‘ja-stapel' terechtkomt wordt mogelijk groter. Misschien zet het de HR-manager ertoe aan om je uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. Je weet maar nooit.

De tekst gaat verder na dit blok
7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures

Wat moet er in een persoonlijk profiel staan?

Onderstaande vragen kunnen inhoud geven aan je profieltekst.

  • Wat zoek ik in een nieuwe baan?
  • Waar ligt mij passie?
  • Waar ben ik goed in?
  • Over welke relevante werkervaring beschik ik?
  • Welke vaardigheden hebben meerwaarde?
  • Wat heb ik tot nu toe bereikt?
  • Wat zijn mijn goede karaktereigenschappen?


Doe desnoods een SWOT-analyse om je persoonlijke kenmerken en wensen helder te krijgen.

Hoe schrijf je een goede profielschets?

1. Schrijf in de juiste persoonsvorm
Schrijf je profieltekst in de eerste of derde persoon enkelvoud. De ik-vorm past goed bij mensgerichte of creatieve beroepen zoals die van hulpverlener of designer. De derde persoon is daarentegen geschikt voor banen waarvoor harde vaardigheden vereist zijn, denk aan een functie als engineer of programmeur. Welke persoonsvorm je ook kiest; gebruik overal dezelfde.

2. Kies het juiste sjabloon
Met het juiste cv-sjabloon presenteer je jezelf op een professionele manier, passend bij de betreffende sector. Dit soort factoren zijn van cruciaal belang voor de eerste indruk van recruiters.

3. Benadruk relevante persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden
Analyseer de personeelsadvertentie en vacaturetekst om te bepalen naar welke vaardigheden men op zoek is. Zorg ervoor dat de skills en prestaties die je in je persoonlijke cv-profiel vermeldt, hier rechtstreeks verband mee houden. Er is geen ruimte voor irrelevante vaardigheden, hoe indrukwekkend ze ook lijken. Beschrijf een aantal sterke punten en illustreer deze eventueel met een praktijkvoorbeeld.

4. Sla de juiste toon aan
Gebruik een tone-of-voice die past bij de bedrijfscultuur en werkomgeving van je potentiële werkgever.

5. Verdiep je in de onderneming en sector
Laat blijken dat je het vakgebied kent en begrijpt aan welke eisen kandidaten moeten voldoen. Doe onderzoek naar de werkgever waarbij je solliciteert. Een referentie in je persoonsprofiel zal direct de aandacht trekken.

6. Beperk het aantal regels
Vergeet niet dat het hier om een curriculum vitae gaat en niet om een sollicitatie- of motivatiebrief. Werkgevers lezen dagelijks tientallen profielen, alles wat langer is dan 100 woorden leidt af. Houd het dus beknopt en kies de inhoud zorgvuldig. Dat is immers de bedoeling in een profielschets.

7. Houd het leesbaar
Trefwoorden zijn belangrijk om gevonden te worden in zoekmachines op vacaturesites en kandidaat volgsystemen. Te veel keywords werken echter averechts. Zorg dat je tekst leesbaar blijft en goed doorloopt.

8. Vermijd clichés
Termen als ‘teamspeler', ‘duizendpoot' en ‘spin in het web' zijn uit den boze. Wees origineel. Wat maakt jou zo bijzonder?

7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures