Michiel van der Avoird
Head of Content & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

door Michiel van der Avoird
6 juli 2020 • 319x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Maak ieder sollicitatiegesprek tot een succes met deze 11 tips. Goede voorbereiding en duidelijke communicatie maken het verschil.

Tijdens een kennismakingsgesprek kan het zijn dat je jezelf meerdere keren moet voorstellen. Naast de recruiter kan bijvoorbeeld ook een bedrijfsleider en/of ervaren medewerker aanwezig zijn bij je sollicitatie. Wil je een goede indruk maken? Volg deze 11 tips.

Hoe bereid je je voor op een kennismakingsgesprek?

1. Plan je reisschema
Voorkom tijdstress en stippel vooraf je reisschema uit. Zorg dat je je route bij de hand hebt en calculeer genoeg reistijd in, zodat je nooit te laat komt.

2. Neem een notitieblok, pen en kopie van je cv mee
Kom beslagen ten ijs en heb altijd pen en papier bij de hand. Zo noteer je gemakkelijk belangrijke informatie die tijdens de sollicitatie ter sprake komt. Neem ook kopieën van je cv mee, zodat je deze kunt doornemen met je gesprekspartners.

3. Kies de perfecte outfit
Wat doe je aan? Houd rekening met eventuele kledingvoorschriften van het bedrijf. Zorg er bovendien voor dat je kleding goed zit en niet kapot of vies is. Houd het eenvoudig en voorkom een overdaad aan sieraden.
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures

Hoe voer je een oriënterend gesprek?

4. Maak een goede eerste indruk
Sta direct op zodra je naar binnen wordt geroepen. Groet je gesprekspartners hartelijk en geef ze een stevige handdruk. Neem de tijd om naar de naam van de ander(en) te luisteren en stel jezelf voor.

5. Wees respectvol
Een sollicitatie is een gesprek, dus houd oog voor de ander. Benut de tijd niet alleen om over jezelf te praten, maar luister ook aandachtig naar wat je gesprekspartner te zeggen heeft.

6. Let op je lichaamstaal
Je lichaam zegt soms meer dan duizend woorden, dus zorg voor een open en actieve houding. Probeer je zenuwen de baas te blijven en laat je armen ontspannen op tafel rusten. Voorkom gefriemel met je vingers en trillende benen, zodat je zelfverzekerd overkomt.

7. Wees je positieve zelf
Je wilt je van je beste kant laten zien, maar het is ook belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Laat je persoonlijkheid naar voren komen, maar doe dit altijd op een positieve en vriendelijke manier. Maak desnoods van tevoren een lijst met karaktereigenschappen om een scherper zelfbeeld te krijgen.

8. Antwoord eerlijk op vragen
Word je met lastige sollicitatievragen geconfronteerd? Wees dan altijd eerlijk. Denk hierbij aan het verantwoorden van gaten in je cv, maar ook aan het benoemen van persoonlijke verbeterpunten (‘zwakke' punten).

9. Benadruk je vaardigheden en prestaties
Tijdens een sollicitatiegesprek moet je je vaardigheden naar voren laten komen. Doe dat door ieder onderwerp te koppelen aan jouw expertise en prestaties. Zo laat je zien wat je in huis hebt, zonder je goede eigenschappen simpelweg op te sommen.

10. Antwoord kort maar krachtig
Je maakt een sterkere indruk wanneer je vragen op een korte en duidelijke manier beantwoordt. Blijf bij de kern van het verhaal en voorkom langdradige antwoorden.

11. Spreek niet negatief over je vorige werkgevers
Laat je je negatief uit over je vorige werkgever? Dan zet dit niet alleen die werkgever, maar ook jezelf in een slecht daglicht. Of je nu assistent accountant of hovenier bent, de relatie met je vorige baas is vaak een belangrijke pijler voor potentiële nieuwe werkgevers. Benoem dus alleen positieve eigenschappen.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures