Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)
Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voor?

Je hebt je sollicitatie verstuurd en het bedrijf heeft goed nieuws. Je mag op gesprek komen om jezelf voor te stellen. Dit kennismakingsgesprek (ook wel oriëntatiegesprek genoemd) is je eerste gesprek in de sollicitatieprocedure. Daarin zul je je van je beste kant moeten laten zien. Daarom vertellen we je in dit artikel hoe een kennismakingsgesprek doorgaans verloopt en geven we je 11 tips om een verpletterende indruk achter te laten.

Verschil kennismakings- en sollicitatiegesprek

Allereerst even dit: wat is nou het verschil tussen een kennismakingsgesprek en een sollicitatiegesprek?

Volgens Intermediar komt de term ‘kennismakingsgesprek’ uit de recruitmentwereld. Een recruiter maakt een lijstje met geschikte kandidaten, die stellen zichzelf voor in een kennismakingsgesprek en daarna worden de beste geselecteerd voor een ‘echt’ sollicitatiegesprek met het bedrijf.

De bedrijfswereld heeft deze term (en manier van werken) overgenomen. Wat een beetje vreemd is, want een kennismakingsgesprek voer je al direct met je potentiële werkgever. Niet met een externe recruiter. Zo’n oriëntatiegesprek heeft dus veel meer weg van een ‘echt’ sollicitatiegesprek dan een kennismakingsgesprek met een recruiter.

Waar je het in een kennismakingsgesprek (in de meeste gevallen) niet over hebt, zijn je arbeidsvoorwaarden en het salaris. Een kennismaking moet vooral laten zien of er een klik is. Je krijgt in een ‘echt’ sollicitatiegesprek vaak ook uitdagendere vragen over de functie. Je vaardigheden en competenties worden dan meer op de proef gesteld.

Hoe bereid je je voor op een kennismakingsgesprek?

1. Plan je reisschema
Voorkom tijdstress en stippel vooraf je reisschema uit. Zorg dat je je route bij de hand hebt en calculeer genoeg reistijd in, zodat je nooit te laat komt.

2. Neem een notitieblok, pen en kopie van je cv mee
Kom beslagen ten ijs en heb altijd pen en papier bij de hand. Zo noteer je gemakkelijk belangrijke informatie die tijdens de sollicitatie ter sprake komt. Neem ook kopieën van je cv mee, zodat je deze kunt doornemen met je gesprekspartners.

3. Kies de perfecte outfit
Wat doe je aan? Houd rekening met eventuele kledingvoorschriften van het bedrijf. Zorg er bovendien voor dat je kleding goed zit en niet kapot of vies is. Houd het eenvoudig en voorkom een overdaad aan sieraden.

Zo verloopt een kennismakingsgesprek

Een kennismakingsgesprek verloopt vrijwel altijd op dezelfde manier. Soms bestaat het gesprek alleen uit een telefoontje of videogesprek. Als dat goed verloopt, mag je ‘in het echt’ langskomen. Maar ervan uitgaande dat je het kennismakingsgesprek gewoon in het bedrijfspand voert, kun je deze dingen verwachten:

1. Begroeting

Je geeft elkaar een hand en je krijgt wat te drinken aangeboden. Zeg altijd ja, ook als je niet zo’n dorst hebt. Een drankje afwijzen is onbeleefd. Je krijgt waarschijnlijk de vraag of je het goed kon vinden, of je in de file hebt gestaan en meer van dat soort dingen. De small talk moet jou op je gemak laten voelen. Na dit gebabbel ga je zitten en begint het echte werk.

2. Bedrijf voorstellen

Je gesprekspartner stelt het bedrijf voor. Hoeveel mensen er werken, wat ze precies doen, hoeveel klanten ze hebben, etc. Waarschijnlijk ben je deze informatie in je voorbereiding ook al tegengekomen. Luister actief en vraag door op wat ze je vertellen. Daarmee maak je een geïnteresseerde indruk.

3. Je elevator-pitch

Nadat het bedrijf is voorgesteld, krijg je de vraag om jezelf voor te stellen. Dit moet je goed geoefend hebben van tevoren. Je geeft een korte en krachtige elevator-pitch. Je vertelt wie je bent, je relevante voormalige werkervaring, wat je nu doet en waarom je zo gefascineerd bent door dit vak en waar je naartoe wil.

4. Jouw match met de functie

Nu komt je professionele verleden en je cv aan bod. Wat heb jij in huis waaruit blijkt dat je de functie aankunt? Daar gaat je gesprekspartner ongetwijfeld sollicitatievragen over stellen.

5. Waarom wil je de baan?

Veel functies kun je op honderd verschillende plekken uitvoeren. Waarom koos je precies voor dit bedrijf? Voor tips and tricks om deze vraag te beantwoorden, lees je dit artikel: ‘Waarom wil je hier werken?

6. Jouw vragen voor de werkgever

Waarschijnlijk krijg jij ook de tijd om vragen te stellen aan de werkgever. Zo niet, zeg dan zelf dat je nog een paar vragen hebt. Je laat daarmee zien dat je je goed hebt voorbereid. Weten wat voor vragen je zoal kunt stellen? Lees dan ons artikel over welke sollicitatievragen je zelf stelt.

7. Afsluiting

Nadat jij en je gesprekspartner alle prangende vragen hebben gesteld, is het tijd voor de afsluiting. Je krijgt te horen hoe de procedure verder gaat, bijvoorbeeld wanneer je iets hoort. Zo niet, vraag dan zelf wat je nu kunt verwachten. Bedank je gesprekspartner voor het prettige gesprek en schud elkaar de hand. Het zit erop.

11 tips

Een goeie indruk is alles tijdens een oriëntatiegesprek. Daarom sluiten we af met 11 tips voor een geslaagd kennismakingsgesprek.

1. Plan je reisschema

Voorkom tijdstress en stippel vooraf je reisschema uit. Zorg dat je je route bij de hand hebt en calculeer genoeg reistijd in, zodat je nooit te laat komt.

2. Neem een notitieblok, pen en kopie van je cv mee

Kom beslagen ten ijs en heb altijd pen en papier bij de hand. Zo noteer je gemakkelijk belangrijke informatie die tijdens de sollicitatie ter sprake komt. Neem ook kopieën van je cv mee, zodat je deze kunt doornemen met je gesprekspartners.

3. Kies de perfecte outfit

Wat voor kleding trek je aan? Houd rekening met eventuele kledingvoorschriften van het bedrijf. Zorg er bovendien voor dat je kleding goed zit en niet kapot of vies is.

4. Maak een goede eerste indruk

Sta direct op zodra je naar binnen wordt geroepen. Groet je gesprekspartners hartelijk. Neem de tijd om naar de naam van de ander(en) te luisteren en stel jezelf voor.

5. Wees respectvol

Een sollicitatie is een gesprek, dus houd oog voor de ander. Benut de tijd niet alleen om over jezelf te praten, maar luister ook aandachtig naar wat je gesprekspartner te zeggen heeft.

6. Let op je lichaamstaal

Je lichaam zegt soms meer dan duizend woorden, dus zorg voor een open en actieve houding. Probeer je zenuwen de baas te blijven en laat je armen ontspannen op tafel rusten. Voorkom gefriemel met je vingers en trillende benen, zodat je zelfverzekerd overkomt.

7. Wees je positieve zelf

Je wilt je van je beste kant laten zien, maar het is ook belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Laat je persoonlijkheid naar voren komen, maar doe dit altijd op een positieve en vriendelijke manier. Maak desnoods van tevoren een lijst met karaktereigenschappen om een scherper zelfbeeld te krijgen.

8. Antwoord eerlijk op vragen

Word je met lastige sollicitatievragen geconfronteerd? Wees dan altijd eerlijk. Denk hierbij aan het verantwoorden van gaten in je cv, maar ook aan het benoemen van persoonlijke verbeterpunten (zwakke' punten).

9. Benadruk je vaardigheden en prestaties

Tijdens een sollicitatiegesprek moet je je vaardigheden naar voren laten komen. Doe dat door ieder onderwerp te koppelen aan jouw expertise en prestaties. Zo laat je zien wat je in huis hebt, zonder je goede eigenschappen simpelweg op te sommen.

10. Antwoord kort maar krachtig

Je maakt een sterkere indruk wanneer je vragen op een korte en duidelijke manier beantwoordt. Blijf bij de kern van het verhaal en voorkom langdradige antwoorden.

11. Spreek niet negatief over je vorige werkgevers

Laat je je negatief uit over je vorige werkgever? Dan zet dit niet alleen die werkgever, maar ook jezelf in een slecht daglicht. Of je nu assistent accountant of hovenier bent, de relatie met je vorige baas is vaak een belangrijke pijler voor potentiële nieuwe werkgevers. Benoem dus alleen positieve eigenschappen.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020

Elevator Pitch: een presentatie over jezelf

Met een sterke elevator pitch zet je de kers op de taart. Of je nu een sollicitatiegesprek voert, een vergadering leidt of een presentatie houdt.
Michiel van der Avoird 11 apr 2020
 
check