Hoe beantwoord je de vraag: ‘Waarom wil je hier Werken?'

Hoe beantwoord je de vraag: ‘Waarom wil je hier Werken?'

‘Waarom wil je hier werken?' is één van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Hoe beantwoord je deze vraag correct?

Als je de vraag waarom je voor een bepaalde functie hebt gesolliciteerd bevredigend wil beantwoorden, moet je een aantal dingen zeker noemen.

  • Vertel dat de functie je enthousiast maakt (en leg uit waarom!)
  • Leg uit dat je achter de missie van het bedrijf en/of het product staat
  • Laat zien dat je de juiste vaardigheden bezit voor de rol (en dat je iets kunt bijdragen aan de toekomst)

Maar hoe doe je dat precies?

De reden van de vraag

Voordat je een antwoord op de vraag gaat formuleren, is het goed om te weten waarom werkgevers de vraag ‘waarom wil je hier werken' eigenlijk stellen. Het antwoord erop verraadt heel veel over jou als sollicitant. Allereerst komt je potentiële werkgever erachter of je je wel hebt ingelezen in het bedrijf en de positie. Als jij details weet te noemen die jou aanspreken, laat je zien dat je weet waar je solliciteert. Daar kun je een goeie sier mee maken.

Ten tweede is het voor bedrijven een manier om de echt geïnteresseerde sollicitanten eruit te filteren. Er zijn genoeg mensen die solliciteren op een functie omdat ze simpelweg een baan willen. Misschien doe jij dat ook wel. Dat is geen schande, maar werkgevers zoeken (vaak) iemand die zich meerdere jaren met plezier wil inzetten. Niet iemand die een jaartje ergens blijft plakken en intussen om zich heen blijft kijken. Door te vragen waarom je specifiek déze functie wil bemachtigen, kunnen ze peilen of je echt enthousiast wordt van de rol of gewoon een baan zoekt.

Zorg dus dat je weet waarom deze functie je zo enthousiast maakt en lees je goed in voordat je je gesprek ingaat.

‘Waarom wil je hier werken?'

Oké, tijd om een passend antwoord te formuleren. Beeld je in dat het moment daar is: de mensen tegenover je vragen je waarom je deze baan wil hebben. Waarschijnlijk had je zelf ook al bedacht dat je nu niet moet beginnen over het gunstige salaris, de goede arbeidsvoorwaarden of de korte reistijd. Dat je die factoren ziet zitten, zijn evident. Anders had je niet gesolliciteerd. Wat moet je dan wel antwoorden? Volgens Harvard Business Review zijn deze drie dingen het belangrijkst:

1. Laat zien dat je achter de missie en/of het product van het bedrijf staat.

Werkgevers zien graag dat jij - net als zij - enthousiast wordt van het bedrijf. Misschien sta je achter de missie van het bedrijf of gebruik je het product dat ze verkopen al jaren zelf. Wat het ook is, zoek een onderdeel van het bedrijf uit waar je hart sneller van gaat kloppen. Vertel niet alleen dát je enthousiast bent, maar ook waarom. Je kunt zelfs een persoonlijk verhaal vertellen. Daarmee voorkom je dat je een oppervlakkig antwoord geeft dat ze een uur later weer zijn vergeten.

‘Het spreekt me erg aan dat jullie bedrijf zo inzet op duurzaamheid. Daar ben ik in mijn privéleven ook veel mee bezig, ik ben bijvoorbeeld gestopt met vliegen.'

2. Leg uit welke taken binnen deze functie je zo enthousiast maken en waarom.

Lees de functieomschrijving nog eens goed door en schrijf op waar je precies op aanslaat. Wil je graag werken met bepaalde programma's? Word je enthousiast van leidinggeven? Of kun je niet wachten om in een truck half Europa door te rijden? Benoem dat dan expliciet en leg vervolgens uit waarom je dat zo leuk vindt.

‘Ik geniet ervan om leiding te geven aan mensen. Ik zie mensen graag groeien in hun rol en ik krijg er energie van als ik daarbij kan helpen.'

3. Vertel hoe jouw skills en eerdere ervaringen je gaan helpen in deze functie.

Als je al eerdere (werk)ervaringen hebt opgedaan in dit vakgebied, is dit het moment om dat te noemen. Je kunt ermee aantonen dat je echt iets toevoegt en kunt meebouwen aan de toekomst van het bedrijf. Daar heeft je werkgever heel veel aan.

‘Al sinds ik me kan herinneren heb ik gereedschap in mijn handen. Ik heb op talloze bouwplaatsen gestaan en ik heb vorig jaar mijn certificaat gehaald om zonnepanelen te mogen installeren. Ik heb er erg veel zin in om deze skills in te zetten bij jullie bedrijf.'

4. Maak het persoonlijk

Zoals we al even aanstipten moet je voorkomen dat je een algemeen en oppervlakkig antwoord geeft op de vraag waarom je ergens wil werken. Zo'n antwoord blijft waarschijnlijk niet hangen. Wees dus niet bang om een persoonlijk verhaal te vertellen. Je moet natuurlijk niet huilend op de sollicitatiestoel zitten, maar als de normen en waarden van het bedrijf aansluiten op die van jou, benoem dat dan.

5. Laat zien dat je er voor de langetermijn bent

Door te noemen dat je al bepaalde ervaringen hebt opgedaan en bij dit bedrijf kansen ziet om nóg verder te groeien, laat je zien dat je langetermijnplannen hebt. Werkgevers zien graag dat je niet van plan bent om over een jaar alweer te vertrekken. Praat dus over de toekomst en wat je graag zou willen bereiken in dit bedrijf.

6. Oefen je antwoord van tevoren

De laatste tip: vergeet je antwoord niet te oefenen en nog eens te oefenen. Desnoods voor de spiegel. Herhaal je antwoord op de vraag ‘waarom wil je hier werken' net zolang totdat je hem kunt dromen. Dan schrik je niet meer van de vraag als hij eindelijk gesteld wordt. Zo kun je met een zelfverzekerd gevoel je sollicitatiegesprek in.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check