De juiste Kleding voor een Sollicitatiegesprek

De juiste Kleding voor een Sollicitatiegesprek
Met de juiste kleding kun je een goeie indruk maken op je sollicitatiegesprek. Maar welke kleren moet je aan als je gaat solliciteren?

Je hebt over het algemeen vier kledingstijlen waar je uit kunt kiezen voor een sollicitatiegesprek: business formal, business casual, smart casual, en casual. Geen idee waar we het over hebben? Geen probleem, de termen leggen we onderaan dit artikel uit.

Welke soort kleding je draagt naar een sollicitatie, is van een aantal zaken afhankelijk:

  • De bedrijfscultuur - De ene bedrijfstak is formeler dan de ander.
  • Op wat voor functie je solliciteert - Hoe hoger de functie, hoe netter je gaat.
  • De hitte - Je moet netjes blijven, maar je wil ook niet wegsmelten. Hoe solliciteer je in de zomer?
  • Je eigen stijl - Kies geen kleding voor je sollicitatie die je in het dagelijks leven nooit zou dragen.

Los van bovenstaande factoren, zijn er kledingregels die voor iedere sollicitatie gelden:

  • Je kleding is schoon.
  • Je kleding is kreukvrij.
  • Er zitten geen gaten in je kleren. Ook geen modieuze, zoals in spijkerbroeken.
  • Je draagt geen ongepaste accessoires, zoals petten en koptelefoons.
  • Je draagt geen slippers of sandalen.
  • Als je hakken draagt, zorg dan dat je er goed op kunt lopen.
  • Zorg voor kleding die past. Leen geen net pak van iemand anders als het niet goed zit. Kies dan liever een nette broek uit je eigen kast.

1. Sollicitatiekleding is afhankelijk van de bedrijfscultuur

  • Heel formeel: er zijn nu eenmaal sectoren waar je formeler voor de dag moet komen dan anderen. Solliciteer je bij een financiële instelling, verzekeraar, (semi)-overheid, of een legal-kantoor (denk aan advocaten en notarissen)? Dan weet je vrijwel zeker dat je in een nette outfit verwacht wordt. Je kiest dan voor business formal.

  • Iets minder formeel: solliciteer je bij een ‘normaal' kantoor of op een baan waarvoor je niet naar kantoor hoeft? Dan volstaat in veel gevallen business casual of smart casual ook. Het best kijk je naar de website en de sociale-mediakanalen van het bedrijf. Je ziet dan vanzelf foto's van medewerkers voorbijkomen. Wat dragen zij? Kies een sollicitatie-outfit die net iets netter is dan de kleren van je toekomstige collega's.

  • Informeel: het is zeldzaam, maar er zijn plekken waar je vreemd wordt aangekeken als je te netjes voor de dag komt. Bij start-ups met jonge mensen, vooral in creatieve- en tech-sectoren, sla je met een driedelig pak de plank mis. Kom je in zo'n sector terecht? Dan kun je ervoor kiezen om casual te gaan. Maar je moet het wel heel zeker weten voordat je die stap zet.

2. Sollicitatiekleding is afhankelijk van de functie

Als je op een managementfunctie solliciteert, kun je het best op safe spelen en kiezen voor business formal. Die regel geldt in principe voor alle bedrijfstakken. Ook voor bedrijven waar de meeste medewerkers in business casual of smart casual outfits rondlopen.

Nogmaals: kom je in een heel jong techbedrijf terecht, dan bestaat er een kans dat een pak niet nodig is als je gaat solliciteren op een managementfunctie. Maar dat is echt de uitzondering.

Ga je niet voor een managementfunctie? Dan ben je netjes genoeg als je in business casual of smart casual op je sollicitatiegesprek verschijnt. Een (mantel)pak is in veel gevallen niet nodig.

Over het algemeen kun je stellen: hoe hoger de functie waar je op solliciteert, hoe netter je voor de dag moet komen.

3. Tips voor solliciteren in de zomer

Als buiten de mussen van het dak vallen, is het logisch dat je niet weg wil zweten in een donker pak. Daar komt nog bij dat zweetvlekken en -geuren niet bepaald verzorgd overkomen. Toch zul je er netjes uit moeten blijven zien. Een sollicitatiegesprek blijft een formele aangelegenheid, ook als het buiten warm is. Hoe doe je dat?

Do's als je solliciteert in de zomer:

  • Neem het colbertje van je pak of je blazer los mee. Trek het pas aan als je bij het bedrijfspand aankomt. Zo voorkom je dat je er al de hele dag in zit te zweten.
  • Draag luchtige stoffen. Geen donkere spijkerbroek, maar een katoenen of linnen pantalon.
  • Check de stof van je overhemd of blouse. Polyester laat je meer zweten dan katoen.
  • Neem een pakje zakdoeken of verfrissingsdoekjes mee in je tas. Zo kun je je vlak van tevoren nog even opfrissen.
  • Vrouwen kunnen in de zomer kiezen voor een nette rok of jurk. Dat is een stuk luchtiger dan een lange broek.
  • Troost je met de gedachte dat veel bedrijfspanden airco hebben. Het is dus vooral warm op de weg ernaartoe. Tijdens je sollicitatie valt het hoogstwaarschijnlijk mee.

No-go's als je solliciteert in de zomer:

  • Tijdens een sollicitatiegesprek moet je niet te veel huid laten zien, dat is ongepast. Draag dus geen korte broek, slippers of tanktops. Je moet er niet uitzien alsof je na het sollicitatiegesprek doorgaat naar het strand.

4. Je moet je prettig voelen in je sollicitatiekleding

Misschien wel de belangrijkste regel van allemaal: jij moet je prettig voelen in de kleding die je draagt. Kleren waar je je lekker in voelt, geven je zelfvertrouwen. Dat heb je nodig op zo'n spannend moment als een sollicitatiegesprek. Tegelijkertijd kun je je heel oncomfortabel voelen als je kleren draagt die absoluut niet bij je passen. Dan kun je niet de beste versie van jezelf laten zien tijdens het gesprek.

Je draagt dus geen kleding die je normaalgesproken nóóit zou dragen. Hijs jezelf niet in een jurk als je altijd broeken draagt. En trek geen oncomfortabele hakken aan als je er niet op kunt lopen. Blijf jezelf.

Als je een hekel hebt aan pakken, is het natuurlijk lastig als je bij een bedrijf solliciteert waar pakken de norm zijn. Wellicht is er een middenweg. Een nette pantalon met een chique colbert bijvoorbeeld. Tegelijkertijd kun je je afvragen of zo'n bedrijf dan wel echt bij je past.

De verschillende kledingstijlen uitgelegd

Voor de volledigheid hebben we hieronder de betekenis van verschillende kledingstijlen uitgelegd.

Business formal

Deze kledingstijl is het netst van allemaal. De kleuren zijn donker en ingetogen (zwart, marineblauw, grijs). Patronen en vrolijke kleuren worden in deze stijl vermeden.
  • Sollicitatiekleding voor de man: mannen dragen een pak, overhemd, stropdas en nette herenschoenen.
  • Sollicitatiekleding voor de vrouw: vrouwen kunnen kiezen uit een broekpak, mantelpak en een zakelijke jurk. Hakken zijn een prima optie, maar andere nette schoenen mogen ook.
  • Is geschikt voor: sollicitaties op hoge functies, in conservatievere bedrijfstakken.

Business casual

Deze stijl is al iets minder stijf, maar je mag nog niet alle kleurenregisters opentrekken. Kies voor neutrale kleuren, zoals donkerblauw, beige, grijstinten en zwart.
  • Sollicitatiekleding voor de man: mannen dragen bijvoorbeeld een poloshirt of blouse. Een nette pullover mag ook. Een donkere spijkerbroek is toegestaan, maar katoenen broeken zijn een veiligere optie.
  • Sollicitatiekleding voor de vrouw: vrouwen dragen bijvoorbeeld een nette rok, maar een nette broek kan ook. Spijkerbroeken zijn geen optie. Een blouse - eventueel met een blazer - wordt vaak gedragen. Een wat langere jurk kan ook.
  • Is geschikt voor: een groot deel van de sollicitaties, bedrijfstakken waarin een pak geen vereiste is.

Smart casual

In deze stijl zie je er casual, maar toch nog netjes uit. Je mag patronen dragen en wat kleuraccenten aanbrengen. Zie het als de nette versie van je dagelijkse look.
  • Sollicitatiekleding voor de man: denk aan nette spijkerbroeken, katoenen broeken, (kleurrijke) shirts met een kraagje en blazers. Je hoeft echt geen nette herenschoenen aan, maar afgetrapte gympen zijn een no-go.
  • Sollicitatiekleding voor de vrouw: vrouwen hebben in deze stijl veel te kiezen. Je mag een pantalon of spijkerbroek aan, maar ook jurken en rokken zijn toegestaan. Kies een net vestje of blazer, gecombineerd met een blouse of net shirt.
  • Is geschikt voor: een groot deel van de sollicitaties, informele en progressieve bedrijfstakken.

Casual

In sommige gevallen kun je zelfs tijdens een sollicitatiegesprek casual voor de dag komen. Je draagt dan in feite de kleding die je normaal gesproken ook zou dragen. Maar houd altijd rekening met de kledingregels die we aan het begin van dit artikel noemden. Verzorgd voor de dag komen is altijd een vereiste.
  • Is geschikt voor: erg progressieve bedrijfstakken waar een informele sfeer heerst.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check