Referentie voor je sollicitatie: betekenis & tips

Referentie voor je sollicitatie: betekenis & tips

Een referentie is een verwijzing naar een persoon die informatie kan geven over de achtergrond, ervaring of vaardigheden van een sollicitant.

Referenties controleren is voor veel werkgevers en HR managers onderdeel van het wervingsproces. Zij nemen contact op met oud-werkgevers, scholen, of hogescholen en boren informatiebronnen aan om meer te weten te komen over het arbeidsverleden, de opleidingsachtergrond en de sterke punten van een sollicitant.

Wat is een referentie?

Het begrip ‘referentie' verwijst naar een persoon die bereid is om met een potentiële werkgever te praten over de competenties, vaardigheden en persoonlijke achtergrond van een kandidaat-werknemer. Je kunt bijvoorbeeld een (senior) collega opgeven om je aan te bevelen, of je laten aanprijzen door een leidinggevende uit je vorige baan. a6812b7c7441248209bd3a0a11ad1e79acfc998543fac635.png

Wanneer gebruik je referenties?

Ben je als werkzoekende nog niet zo lang actief op de arbeidsmarkt? Dan is het heel normaal om een of meerdere aanbevelingen op te nemen in je cv. Check wel altijd wat gebruikelijk is in jouw branche. Vermeld bij de contactgegevens in welke context je met deze persoon hebt gewerkt en bij welke organisatie je referent werkt (misschien is dit inmiddels een ander bedrijf dan toen jullie collega's waren).

Je kunt ook een referentielijst achter de hand houden voor het geval erom gevraagd wordt, of als je een carrièreswitch gaat maken. Deze lijst bereid je in principe op dezelfde manier voor: vraag aan degene waarnaar je verwijst of hij/zij het goed vindt om benaderd te worden. Is het antwoord bevestigend? Noteer de contactgegevens van diegene correct en volledig.

Wie verstrekt referenties?

De meeste referenties komen van voormalige werkgevers in de vorm van een ‘getuigschrift'. Ze prijzen je kennis en vaardigheden aan, spreken over je ‘hoge mate van zelfstandigheid' en noemen je een ‘echte teamspeler'. Soms doet een werkgever een aanbeveling spontaan. Bijvoorbeeld als een tijdelijk contract niet verlengd kan worden, maar men wel tevreden is over het functioneren van een persoon. Een getuigenis kan dus over persoonlijke eigenschappen gaan, maar ook dienen als controlemiddel voor informatie in je sollicitatiebrief en cv.

Heb je nog geen werkervaring? Vraag bijvoorbeeld de docent waarbij je bent afgestudeerd om een verwijzing. Zorg ervoor dat deze persoon ermee instemt dat je hem/haar als 'karaktergetuige' opgeeft. Een naamsvermelding is voor veel werkgevers voldoende. Een schriftelijke aanprijzing is dus niet altijd noodzakelijk. Vermeld geen vrienden of familie als verwijzende personen. Werkgevers doorzoeken het internet, op zoek naar jouw achtergrond. Het helpt (meestal) niet als blijkt dat die ‘tevreden baas' ook je oom is.
addd04673047cd53c508989104ad721ca109c9ac85c10395.png

Hoe vraag je om een aanbeveling?

Stuur een duidelijke e-mail of bel je referent persoonlijk op. Beschrijf kort waarvoor je de aanbeveling nodig hebt en waarom je nu juist deze persoon om een recommandatie vraagt. Je vraagt iemand om een gunst, dus houd het netjes. Je kunt ook online om persoonlijke aanbevelingen vragen van mensen met wie je hebt samengewerkt. LinkedIn-leden kunnen bijvoorbeeld een kort tekstje schrijven of vaardigheden onderschrijven. Dateert een referentie al van enige tijd terug? Vraag even na of je deze onderschrijving nog mag gebruiken, dat is wel zo netjes.

Hoe voeren werkgevers referentiechecks uit?

Als een mogelijke werkgever om een aanbeveling vraagt, is de kans groot dat hij de personen op je lijstje willen benaderen met wat vragen over jouw functioneren. Dit doet hij niet bij alle sollicitanten; meestal wint hij deze specifieke informatie pas in na een eerste sollicitatiegesprek. Een referentiecheck uitvoeren doet een werkgever normaliter zelf, maar zijn er ook gespecialiseerde bedrijven die de screening van kandidaten uit handen nemen. Soms wordt een contactpersoon gevraagd om een aanbevelingsbrief omtrent jouw sterkte kanten te schrijven.

Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check