Hoger in de Zoekresultaten met je vacature? 6 tips

Hoger in de Zoekresultaten met je vacature? 6 tips

Hoe optimaliseer je een vacature voor zoekmachines (SEO)? Met deze 6 richtlijnen kom je hoger in de zoekresultaten van geschikte kandidaten.

Een effectieve personeelsadvertentie is niet alleen beknopt en overtuigend, maar ook geoptimaliseerd en vindbaar voor zowel vacaturesites als Google for Jobs. Hoe laat je jouw vacatures hoog ranken?

Hoe krijg ik mijn vacature op een hoge organische positie?

Na de invoer van een gebruiker (lees: zoekopdracht van een werkzoekende) scant een search engine de titels en beschrijvingen van advertenties om de meest relevante resultaten weer te kunnen geven. Hoe zorg je dat jouw ad hiertussen komen te staan?
1. Schrijf een nauwkeurige vacaturetitel
Een goede functietitel is zowel vindbaar als relevant en leidt uiteindelijk tot meer sollicitaties van gekwalificeerde kandidaten.

  • Verwerk gangbare zoekwoorden in de advertentietitel. Soms zijn er meerdere opties mogelijk, functienamen zoals ‘Docent' en ‘Leraar' zijn bijvoorbeeld inwisselbaar.
  • Titels met een lengte van 60 tot 150 tekens zijn het effectiefst op Werkzoeken.nl.
  • Gebruik de functietitel om de belangrijkste aspecten van de functie te beschrijven. Zo is ‘Kraanmachinist Bovenloopkraan en Portaalkraan' veel effectiever dan ‘Machinist' alleen.
  • Ook een vermelding van het carrièreniveau (senioriteit) draagt bij aan een hogere ranking, oftewel: een beter zoekresultaat.
  • Gebruik geen onduidelijke termen, afkortingen en acroniemen.

a9292efdbe5c9cbd51d795f59a2107e3426eb83e21bb6085.jpg

Voorbeeld van een effectieve vacaturetitel


2. Noem alleen relevante vaardigheden
Een opsomming van specifieke vaardigheden helpt je om hoog te ranken op de Search Engine Results Page (SERP) van geschikte kandidaten. Geef daarnaast aan hoeveel werkervaring minimaal nodig is en over welke diploma's en/of certificaten een kandidaat moet beschikken. Maak bij dat laatste onderscheid tussen ‘vereist' en ‘gewenst.'

LET OP: Relevantie is cruciaal. Kandidaten klikken niet op advertenties die te algemeen zijn, of irrelevante informatie bevatten. Dergelijke vermeldingen krijgen een slechte respons en worden bedolven onder andere vacatureplaatsingen.

3. Vermeld de exacte bedrijfslocatie en -naam
Zoekmachines geven de voorkeur aan advertenties met exacte adresgegevens. Een bedrijfslocatie is met name waardevol voor kandidaten die op mobiele apparaten zoeken naar een ‘baan in de buurt'.

4. Het belangrijkste eerst
Een zoekmachine resultatenpagina geeft slechts een fragment (snippet) van een advertentie weer. Zorg daarom dat de eerste paar zinnen van je plaatsing de belangrijkste vaardigheden voor de functie bevatten. Wat maakt de baan zo bijzonder? Beperk je tot de noodzakelijke details.

5. Noem het salaris(bereik) en de arbeidsvoorwaarden
Op advertenties met een salarisindicatie wordt doorgaans meer geklikt en gesolliciteerd, wat de ranking in zoekmachines ten goede komt. Een overzicht van werktijden, bonussen en andere arbeidsvoorwaarden werkt eveneens prikkelend, net als een korte weergave van de bedrijfscultuur.

6. Overweeg een gesponsorde vacature
Lukt het niet om de juiste kandidaat te vinden met een gratis vermelding? Met een gesponsorde vacature (CPC advertentie) vergroot je je bereik. Als jouw plaatsing relevant is voor de zoekcriteria van kandidaten, verschijnt deze bovenaan zoekresultaten én op de homepage van Werkzoeken.nl.

Heb je een overtuigende advertentie gemaakt? Een effectieve plaatsing is kort en bondig. Kunnen werkzoekenden in één oogopslag zien of zij geschikt zijn voor jouw vacature?

Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Overzicht grootste (gratis) Vacaturesites van Nederland

Het aantal job boards om nieuw personeel of banen te vinden is groter dan ooit. Dit zijn de 25 grootste vacaturesites van Nederland.
Michiel van der Avoird 3 mrt 2020

Vacature Plaatsen | De Kosten per vacaturesite in Nederland

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een baan op vacaturesites zoals LinkedIn, Indeed en Werkzoeken.nl? Kan het ook gratis?
Michiel van der Avoird 25 mei 2020

Het Bedrijfsprofiel: wat is het en hoe maak je er een?

Met een sterk bedrijfsprofiel onderscheidt jouw onderneming zich van de massa. Hoe schrijf je zo'n profielschets?
Michiel van der Avoird 28 okt 2020

Wat zijn Functie-eisen? (+ voorbeeld)

Functie-eisen zijn kwalificaties en vaardigheden (opleiding, ervaring, eigenschappen) die nodig zijn voor een bepaalde baan.
Michiel van der Avoird 10 okt 2020

Een Referentiecheck uitvoeren in 6 stappen

Wat is een referentiecheck en hoe voer je er een uit? Mogen werkgevers zomaar referenties inwinnen? Een toelichting met 20+ voorbeeldvragen.
Michiel van der Avoird 2 dec 2020

Google For Jobs, hoe kom ik erin en hoe rank ik bovenaan?

Sinds 25 augustus 2020 is Google for Jobs ook in Nederland officieel beschikbaar. Ontdek hoe de zoekfunctie ook jouw bedrijf ten goede kan komen.
Michiel van der Avoird 6 dec 2020
 
check