Michiel van der Avoird
Head of Content & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Hoger in de Zoekresultaten met je vacature? 6 tips

door Michiel van der Avoird
616x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Hoe optimaliseer je een vacature voor zoekmachines (SEO)? Met deze 6 richtlijnen kom je hoger in de zoekresultaten van geschikte kandidaten.

Een effectieve personeelsadvertentie is niet alleen beknopt en overtuigend, maar ook geoptimaliseerd en vindbaar voor zowel vacaturesites als Google for Jobs. Hoe laat je jouw vacatures hoog ranken?

Hoe krijg ik mijn vacature op een hoge organische positie?

Na de invoer van een gebruiker (lees: zoekopdracht van een werkzoekende) scant een search engine de titels en beschrijvingen van advertenties om de meest relevante resultaten weer te kunnen geven. Hoe zorg je dat jouw ad hiertussen komen te staan?
De tekst gaat verder na dit blok
Kom via ons platform in contact met 133.475 beschikbare kandidaten

Bekijk alle kandidaten
1. Schrijf een nauwkeurige vacaturetitel
Een goede functietitel is zowel vindbaar als relevant en leidt uiteindelijk tot meer sollicitaties van gekwalificeerde kandidaten.
  • Verwerk gangbare zoekwoorden in de advertentietitel. Soms zijn er meerdere opties mogelijk, functienamen zoals ‘Docent' en ‘Leraar' zijn bijvoorbeeld inwisselbaar.
  • Titels met een lengte van 60 tot 150 tekens zijn het effectiefst op Werkzoeken.nl.
  • Gebruik de functietitel om de belangrijkste aspecten van de functie te beschrijven. Zo is ‘Kraanmachinist Bovenloopkraan en Portaalkraan' veel effectiever dan ‘Machinist' alleen.
  • Ook een vermelding van het carrièreniveau (senioriteit) draagt bij aan een hogere ranking, oftewel: een beter zoekresultaat.
  • Gebruik geen onduidelijke termen, afkortingen en acroniemen.
Voorbeeld van een effectieve vacaturetitel

2. Noem alleen relevante vaardigheden
Een opsomming van specifieke vaardigheden helpt je om hoog te ranken op de Search Engine Results Page (SERP) van geschikte kandidaten. Geef daarnaast aan hoeveel werkervaring minimaal nodig is en over welke diploma's en/of certificaten een kandidaat moet beschikken. Maak bij dat laatste onderscheid tussen ‘vereist' en ‘gewenst.'

LET OP: Relevantie is cruciaal. Kandidaten klikken niet op advertenties die te algemeen zijn, of irrelevante informatie bevatten. Dergelijke vermeldingen krijgen een slechte respons en worden bedolven onder andere vacatureplaatsingen.

3. Vermeld de exacte bedrijfslocatie en -naam
Zoekmachines geven de voorkeur aan advertenties met exacte adresgegevens. Een bedrijfslocatie is met name waardevol voor kandidaten die op mobiele apparaten zoeken naar een ‘baan in de buurt'.

4. Het belangrijkste eerst
Een zoekmachine resultatenpagina geeft slechts een fragment (snippet) van een advertentie weer. Zorg daarom dat de eerste paar zinnen van je plaatsing de belangrijkste vaardigheden voor de functie bevatten. Wat maakt de baan zo bijzonder? Beperk je tot de noodzakelijke details.

5. Noem het salaris(bereik) en de arbeidsvoorwaarden
Op advertenties met een salarisindicatie wordt doorgaans meer geklikt en gesolliciteerd, wat de ranking in zoekmachines ten goede komt. Een overzicht van werktijden, bonussen en andere arbeidsvoorwaarden werkt eveneens prikkelend, net als een korte weergave van de bedrijfscultuur.

6. Overweeg een gesponsorde vacature
Lukt het niet om de juiste kandidaat te vinden met een gratis vermelding? Met een gesponsorde vacature (CPC advertentie) vergroot je je bereik. Als jouw plaatsing relevant is voor de zoekcriteria van kandidaten, verschijnt deze bovenaan zoekresultaten én op de homepage van Werkzoeken.nl.

Heb je een overtuigende advertentie gemaakt? Een effectieve plaatsing is kort en bondig. Kunnen werkzoekenden in één oogopslag zien of zij geschikt zijn voor jouw vacature?

Kom via ons platform in contact met 133.475 beschikbare kandidaten

Bekijk alle kandidaten
Drachten 43 minuten geleden aangemeld
Utrecht 1 uur geleden aangemeld
Vroomshoop 1 uur geleden aangemeld
Groningen 1 uur geleden aangemeld
Rotterdam 598 dagen geleden aangemeld
Zevenhuizen (ZH) 1823 dagen geleden aangemeld
Den Haag 44 dagen geleden aangemeld
Den Haag 1 uur geleden aangemeld
Maastricht 1 uur geleden aangemeld
Hengelo (OV) 1 uur geleden aangemeld