Vacaturetekst schrijven? 7 tips

Vacaturetekst schrijven? 7 tips

Een pakkende vacaturetekst nodigt uit tot lezen en trekt enthousiaste kandidaten aan. Ontdek hier hoe je een geweldige advertentie opstelt.

Hoe schrijf je een geweldige vacaturetekst?

Een goede vacaturetekst informeert: wat kan de kandidaat verwachten? Tegelijkertijd fungeert het als een personeelsadvertentie, die een vacante positie moet ‘verkopen'. Met behulp van onderstaande tips maak je van iedere vacatureplaatsing een succes.

1. Bedenk een aansprekende functietitel
De vacaturetitel is het eerste wat kandidaten zien. Zorg dus voor een duidelijke, aansprekende kop die uitnodigt tot verder lezen. Een zin als ‘op zoek naar een nieuwe uitdaging?' is weinig inhoudelijk. Plaats het meeste relevante zoekwoord zoveel mogelijk vooraan voor een optimale vindbaarheid (SEO).

2. Schrijf een prikkelende introductietekst
Jouw tekst / advertentie moet direct duidelijk maken wat de baan zo interessant maakt. Schrijf een korte intro, waarin je de voordelen van de functie benoemt. Geef een korte samenvatting van de functie-inhoud en benoem wat je bedrijf uniek maakt. Is er misschien een wekelijkse (virtuele) borrel? Hoe is de dynamiek op de werkvloer? Verwerk relevante keywords in de tekst, om je advertentie bovenaan in Google for Jobs te laten verschijnen.

3. Vertel het bedrijfsverhaal
Potentiële kandidaten willen weten bij wat voor soort organisatie ze solliciteren. Vermeld daarom essentiële informatie zoals de bedrijfsnaam, -locatie en -sector. Ook een korte passage over de visie en geschiedenis van de onderneming is waardevol voor de lezer.

4. ‘Verkoop' de positie
Creatieve personeelsadvertenties zetten sollicitanten aan tot actie. Welke belangrijke verantwoordelijkheden heb je in deze rol? Welke aansprekende ‘voordelen' gaan met de functie gepaard? Benoem relevante secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een bonus of leaseauto.

5. Prijs de locatie aan
Niet alleen de werksfeer moet op orde zijn, ook de bedrijfslocatie moet in de smaak vallen. Vooral voor aspirant-werknemers, die verder weg wonen, is dit onderdeel cruciaal. Is er een treinstation in de buurt? Kandidaten werken het liefste op een plek die ze aanspreekt. Heeft het pand goede faciliteiten? Benoem alle positieve punten.

6. Licht het sollicitatieproces toe
Ieder bedrijf heeft een eigen wervingsproces. Het is voor kandidaten prettig om te weten hoe het er bij jou aan toegaat. Beschrijf iedere stap, vanaf de eerste pre-boarding activiteiten tot eventuele assessments. Geef aan hoe lang het proces ongeveer gaat duren.

7. Laat je vacaturetekst tegenlezen
Na het opstellen van de vacature, is het prettig om feedback te krijgen. Leg de tekst voor aan andere ‘leden van de sollicitatiecommissie'. Laat hen controleren of er informatie mist. Bestaan er nog onduidelijkheden?
Taalfoutjes zijn eveneens gemakkelijker op te sporen, wanneer je de tekst niet zelf hebt geschreven. Gebruik alle feedback om je tekst te perfectioneren.

Bonustip: reageer passend en tijdig op sollicitaties
Is jouw vacature advertentie een succes? Druppelen de sollicitaties binnen? Dan is het belangrijk om daar goed en tijdig op te reageren. Kandidaten vinden het prettig om te weten of hun schrijven goed is aangekomen. Antwoord zo snel mogelijk en geef aan op welke termijn men een inhoudelijke reactie kan verwachten. Voorzie afgewezen kandidaten van een onderbouwing; waarom zijn zij niet geschikt voor de baan?

Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Overzicht grootste (gratis) Vacaturesites van Nederland

Het aantal job boards om nieuw personeel of banen te vinden is groter dan ooit. Dit zijn de 25 grootste vacaturesites van Nederland.
Michiel van der Avoird 3 mrt 2020

Vacature Plaatsen | De Kosten per vacaturesite in Nederland

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een baan op vacaturesites zoals LinkedIn, Indeed en Werkzoeken.nl? Kan het ook gratis?
Michiel van der Avoird 25 mei 2020

Het Bedrijfsprofiel: wat is het en hoe maak je er een?

Met een sterk bedrijfsprofiel onderscheidt jouw onderneming zich van de massa. Hoe schrijf je zo'n profielschets?
Michiel van der Avoird 28 okt 2020

Wat zijn Functie-eisen? (+ voorbeeld)

Functie-eisen zijn kwalificaties en vaardigheden (opleiding, ervaring, eigenschappen) die nodig zijn voor een bepaalde baan.
Michiel van der Avoird 10 okt 2020

Een Referentiecheck uitvoeren in 6 stappen

Wat is een referentiecheck en hoe voer je er een uit? Mogen werkgevers zomaar referenties inwinnen? Een toelichting met 20+ voorbeeldvragen.
Michiel van der Avoird 2 dec 2020

Google For Jobs, hoe kom ik erin en hoe rank ik bovenaan?

Sinds 25 augustus 2020 is Google for Jobs ook in Nederland officieel beschikbaar. Ontdek hoe de zoekfunctie ook jouw bedrijf ten goede kan komen.
Michiel van der Avoird 6 dec 2020
 
check