Door direct te werven op universiteiten en hogescholen vind je de juiste kandidaten voor een stage, traineeship of een startersbaan. Dankzij online tools en verschillende platforms is het ook voor kleinere bedrijven interessanter en makkelijker geworden om op de campus talent te zoeken. Maar, hoe pak je dat aan? En wat zijn voorbeelden van andere organisaties die dat succesvol inzetten? Wij zochten het voor je uit.
Campusrecruitment is recruitment op hogescholen en universiteiten, om studenten en scholieren te motiveren voor een stage, traineeship of een startersbaan. Traditioneel gebeurde dit op carrièrebeurzen, maar steeds vaker benaderen bedrijven de (online) campus van onderwijsinstellingen.
De voordelen van campusrecruitment zijn groot:
Het belangrijkste nadeel van campusrecruitment is de concurrentie, vooral vanwege online initiatieven. Online heeft praktisch ieder bedrijf de mogelijkheid om studenten en scholieren te benaderen. Dat maakt de concurrentie groot. Om op te vallen zou je bijvoorbeeld een talentenjacht of een andere creatieve insteek kunnen bedenken. Traditionele campusrecruitment werkt vooral voor grote organisaties, met een sterk employer brand.
Bovendien loop je een risico op hoog verloop, als je niet investeert in veel training en ontwikkeling. De jonge medewerkers hebben training nodig om zich het vak eigen te maken. Bovendien zijn ze zichzelf nog aan het ontdekken, dus wisselen ze relatief vaak van baan.
Een effectieve strategie voor campusrecruitment bouw je op in vier onderdelen. Het is belangrijk om eerst de aandacht te trekken, vervolgens aantrekkingskracht te creëren en de interesse te wekken. Daarna heb je de kans om dat om te zetten in actie, door daadwerkelijk te werven.
Begin met bekendheid creëren, dus awareness. Trek de aandacht, vanuit een sterk werkgeversmerk. Positioneer jouw bedrijf specifiek als een aantrekkelijke plek voor studenten en scholieren.
Gebruik bijvoorbeeld social media, zoals LinkedIn, Instagram en Facebook om dit merk op te bouwen. Ook online advertenties kunnen helpen, specifiek gericht op studenten van bepaalde universiteiten of binnen studierichtingen.
Ga vervolgens aan de slag met aantrekkingskracht, dus attraction. Publiceer vacatures, die je vervolgens actief promoot. Doe dat op de jobboards, waar onder andere studenten zoeken naar banen. Of probeer een ingang te vinden op de carrièrepagina’s van de universiteiten zelf. Dat is de beste plek om jouw organisatie aantrekkelijk te presenteren.
Ga in gesprek met de studenten die zich aanmelden, ook al is het slechts ter kennismaking. Bied potentiële kandidaten aan om zich aan te melden voor vacature-alerts. Op die manier blijven zij op de hoogte, terwijl jij contact met ze kunt opnemen.
Probeer de communicatie zo persoonlijk mogelijk te maken. Stuur de studenten en scholieren een e-mail of bijvoorbeeld persoonlijke berichten op social media. Wakker de interesse aan, om toe te werken naar de werving.
Komt er een vacature beschikbaar die past bij het profiel van de student of scholier? Organiseer een kennismakingsgesprek. Of geef diegene een persoonlijke uitnodiging voor een bedrijfsevenement, zodat jullie een één-op-één-moment hebben.
Campusrecruitment vond traditioneel plaats tijdens carrièrebeurzen. De grootschalige evenementen maakten het mogelijk voor studenten en scholieren om in contact te komen met veel verschillende bedrijven. De beurzen zijn er nog steeds, maar met name grote organisaties kiezen ook voor andere vormen.
Heel specifiek werken bijvoorbeeld speeddates erg goed. Je organiseert één-op-één-gesprekken tussen studenten en jou als werkgever. Of je meldt je aan bij een universiteit die de speeddate organiseert. Op die manier krijg je de kans om meerdere kandidaten even kort te spreken, waarna je een beeld hebt van wie er bij de organisatie zouden passen.
Meer creatief is de organisatie van een hackathon. Daarmee heb je de mogelijkheid om een evenement of een wedstrijd te organiseren. Vraag studenten bijvoorbeeld om mee te denken over een uitdagende businesscase. De studenten gaan ermee aan de slag en maken kans op bijvoorbeeld een stage of traineeship.
De organisatoren van carrièrebeurzen weten het: je plant een evenement natuurlijk niet tijdens de tentamens. Houd daar rekening mee én nodig studenten ook eens uit op kantoor. Dat maakt indruk, omdat het bewijst dat je ze serieus neemt.
Analyseer het academisch jaar, om zeker te weten dat studenten geen tentamens hebben op het moment dat je een evenement organiseert. Houd daarnaast rekening met bijvoorbeeld de vakanties en met de deadlines voor scripties. Plan een evenement in een rustige periode, om zeker te weten dat studenten geen andere verplichtingen hebben waardoor ze niet kunnen komen.
Wil je indruk maken op studenten of scholieren? Nodig ze dan uit bij je op kantoor. Geef ze een rondleiding en laat ze kennismaken met het team. Deel een presentatie over een lopend project, waar de studenten vervolgens over mee mogen denken. Zorg voor interactie met de eigen medewerkers. Sluit het kantoorbezoek bijvoorbeeld af met een feedbacksessie. Vraag studenten naar hun ervaringen en naar wat ze anderen zouden aanraden, zodat je daar weer van kunt leren om het aanbod verder te verbeteren.