Wil je dat een kandidaat ja zegt tegen je? Dan loont het om je te verdiepen in de beïnvloedingsprincipes van Robert Cialdini.
Een vacaturetekst en het recruitmentproces moeten kandidaten overtuigen om voor jou te kiezen. Heb je het gevoel dat het je nog aan overtuigingskracht ontbreekt? De Amerikaanse psycholoog Robert Cialdini onderzocht jarenlang waarom mensen ja zeggen. Zijn bevindingen vatte hij samen in 7 beïnvloedingsprincipes.
In dit artikel leggen we je uit wat deze technieken zijn en geven we je concrete tips hoe je ze gebruikt in recruitment.
1. Wederkerigheid: geef eerst, ontvang later
Mensen voelen zich van nature geneigd iets terug te doen als ze iets ontvangen. 'Voor wat, hoort wat', zullen we maar zeggen. Dat kun je slim inzetten in je vacaturemarketing.
Toepassing in recruitment
Geef je kandidaten iets waardevols voordat ze solliciteren. Denk aan een gratis e-book, webinar, loopbaantips en persoonlijke groeiplannen.
Maak de kennismaking laagdrempelig. Laat kandidaten een dagje meelopen, drink samen een kop koffie of plan een video-afspraak in.
Waarom het werkt
Door eerst iets te geven, wek je sympathie en stimuleer je de natuurlijke neiging om iets terug te doen. In dit geval: solliciteren.
2. Consistentie: van kleine ja naar grote ja
Als mensen eenmaal ja hebben gezegd tegen de eerste stap, is de kans groter dat ze ook ja zeggen tegen de volgende stap. Daarom stellen verkopers je altijd eerst een paar vragen die je hoogstwaarschijnlijk positief beantwoordt. ('Lijkt dit product je handig?' / 'Denk je dat je dit product veel zal gebruiken?' 'Dan is het slim als je het aanschaft, toch?').
De menselijke wens om consistent te zijn, kun je ook gebruiken in het recruitmentproces.
Toepassing in recruitment
Dring niet direct aan op solliciteren, maar laat mensen zich eerst inschrijven voor een talentenpool of nieuwsbrief.
Gebruik zachte call-to-actions, zoals vrijblijvend vacatures ontvangen of een vrijblijvende kennismaking.
Waarom het werkt
Als kandidaten deze eerste, kleine stappen hebben gezet, is de kans groter dat ze ook de volgende, grote stap durven te nemen: een sollicitatie.
3. Sociale bewijskracht: laat zien dat je populair bent
Je staat in een straat met meerdere restaurants en twijfelt waar je moet gaan eten. Loop je degene in waar niemand zit of die waar nog meer een tafeltje vrij is? Als we twijfelen, kijken we automatisch naar wat anderen doen. Dat noemen we sociale bewijskracht.
Toepassing in recruitment
Deel testimonials van huidige werknemers op je werken-bij-pagina.
Noem cijfers: 'Meer dan 300 collega's gingen je al voor.'
Laat zien hoeveel mensen je werken-bij-pagina hebben bezocht of hoeveel sollicitaties binnen zijn gekomen.
Waarom het werkt
Je wil mensen het gevoel geven dat hun keuze populair - en dus logisch - is. Dat doe je door te laten zien dat meerdere mensen voor jouw bedrijf kozen. Die overtuiging verlaagt de twijfel.
4. Sympathie: mensen kiezen voor mensen die ze aardig vinden
Mensen zijn eerder geneigd om iemand te geloven die we aardig en sympathiek vinden. Dat bereik je niet door te slijmen, maar wel door oprechte complimenten uit te delen, bijvoorbeeld. Als je die gunfactor eenmaal hebt, is de kans groter dat iemand op je aanbod ingaat.
Toepassing in recruitment
Gebruik je werken-bij-pagina om iets persoonlijks te laten zien. Bijvoorbeeld waarom je dit bedrijf hebt opgericht of wat je zo leuk vindt aan het team waarmee je werkt. Dat kweekt vertrouwen en sympathie.
Gebruik toegankelijke en vriendelijke taal in je vacatureteksten ('je' in plaats van 'de kandidaat').
Plaats authentieke foto's en video's van het team op je website en/of in de vacature. Geef de kandidaat een kijkje in de keuken.
Waarom het werkt
Een kandidaat zal eerder ingaan op een sollicitatie-uitnodiging of baanaanbod als hij een goed gevoel heeft bij het bedrijf. Werkplezier is minstens zo belangrijk als een goed salaris.
5. Autoriteit: laat je expertise zien
'Dit bedrijf is een absolute autoriteit op het gebied van veiligheid.' Als je dit leest, ben je waarschijnlijk eerder geneigd hun advies over beveiligingscamera's ter harte nemen. Mensen zijn nu eenmaal gevoelig voor autoriteit - iets dat je o.a. krijgt door deskundig te zijn. Daar kun je gebruik van maken in je recruitmentproces.
Toepassing in recruitment
Een belangrijke manier om je autoriteit te tonen, is door het recruitmentproces zelf professioneel te laten verlopen. Zorg dat je op tijd reageert, ingelezen bent en alle vragen van kandidaten kunt beantwoorden.
Heeft je bedrijf professionele awards, certificeringen of keurmerken behaald? Publiceer erover.
Publiceer succesverhalen van mensen die werken bij jouw organisatie.
Waarom het werkt
Autoriteit straal je niet alleen uit door het recruitmentproces zelf zo professioneel mogelijk te laten verlopen, maar ook door succesverhalen van je bedrijf te delen. Autoriteit wekt vertrouwen, en vertrouwen is essentieel om sollicitatietwijfel bij kandidaten weg te nemen.
6. Schaarste: creëer urgentie
Wat schaars is, lijkt waardevoller. Je brein krijgt als het ware een seintje om zo snel mogelijk toe te slaan, anders loop je misschien iets mis. Daarom gebruiken winkels termen als 'op=op'.
Toepassing in recruitment
Vermeld dat er beperkte plekken zijn ('Nog 1 plek beschikbaar voor ons traineeprogramma!').
Gebruik een duidelijke deadline ('Je hebt tot [datum] de tijd om te reageren. Latere sollicitaties nemen we niet in behandeling).
Benoem unieke voordelen ('Dit is je kans om aan een internationaal project met grote impact te werken').
Waarom het werkt
De angst om iets te missen (FOMO) zet mensen in beweging. Als jij je vacature weg kunt zetten als een unieke kans waar je echt gebruik van moet maken, is de kans groter dat kandidaten zullen solliciteren.
7. Eenheid: creëer verbondenheid
Hoe meer iemand op je lijkt, hoe groter de kans is dat je een vriendschap met hem of haar aangaat. Mensen zoeken naar een gedeelde identiteit. Dat kunnen gedeelde hobby's, levensideologieën, sportclubs of culturele achtergronden zijn. Deze zoektocht naar eenheid en gedeelde identiteit kun je gebruiken in recruitment.
Toepassing in recruitment
Heb jij een duidelijke visie op wat je doet en waarom je dat belangrijk vindt? Laat dit dan duidelijk merken in al je uitingen. Zo spreek je kandidaten met gedeelde normen en waarden aan.
Gebruik woorden die deze normen en waarden benadrukken ('Wij staan voor een open communicatie, begrip en het luisteren naar feedback').
Laat je beeldmateriaal aansluiten op de doelgroep die je wil bereiken.
Waarom het werkt
Als mensen zichzelf herkennen in jouw organisatie, zijn ze sneller bereid zich bij jou aan te sluiten.
Samenvatting: psychologie inzetten in recruitment
De 7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini zijn onmisbaar in het recruitmentproces. Door slim gebruik te maken van wederkerigheid, consistentie, sympathie, sociale bewijskracht, autoriteit, schaarste en eenheid, wordt het makkelijker om kandidaten te overtuigen om te solliciteren.
Toch nog een afsluitende tip. Gebruik beïnvloedingstechnieken altijd eerlijk en transparant. Als je onecht overkomt - en je de technieken puur als trucje inzet - is de kans groot dat kandidaten zich van je afkeren. Blijf authentiek.