Met een sterke vacature voor een klantenservice medewerker bereik je de kandidaten die echt een toevoeging zijn aan je bedrijf. De kandidaten die net als jij een stapje verder gaan en bijdragen aan het succes van je organisatie.
Er is veel werk voor klantenservice medewerkers, dus als werkgever moet je opvallen. Dat doe je door te laten zien wat jouw bedrijf anders maakt. Klantenservice medewerkers willen graag doorgroeien. Bovendien willen ze dat hun input in het bedrijf serieus wordt genomen. Maak met je vacaturetekst duidelijk dat dat in jouw organisatie het geval is en je zal opvallen in de massa.
Een klantenservice medewerker is iemand die helpt bij het oplossen van problemen of vragen van klanten. Ze werken vaak in winkels, bedrijven of callcenters. Klanten kunnen contact opnemen via de telefoon, e-mail of chat.
De medewerker luistert naar het probleem van de klant en zoekt een oplossing. Dit kan gaan over een product, een dienst, of een klacht. Ze geven ook informatie over producten of helpen klanten met bestellingen. Klantenservice medewerkers komen voor in vrijwel alle sectoren, van banken en energieleveranciers tot drogisten en kledingwinkels.
Elke klantenservice is anders, maar meestal voeren de medewerkers ongeveer dezelfde taken uit:
Iemand die op een klantenservice werkt is vaak sociaal en taalvaardig. Het helpt als een kandidaat zich goed kan inleven en geduld bewaart, zelfs als de gemoederen hoog oplopen.
Competenties om naar te vragen in een vacature voor een klantenservice medewerker zijn:Het gemiddelde salaris van een klantenservice medewerker is € 2.475 bruto per maand. Het salaris verschilt per regio, ervaring en sector. Het kan oplopen tot zo'n € 2.850. Meer informatie vind je op Salaris Klantenservice Medewerker.
Bij het schrijven van een vacature voor een klantenservice medewerker is het belangrijk om te beschrijven wat je verwacht van de kandidaat. Begin met het duidelijk maken van de belangrijkste taken van de functie, zoals klantcontact, klachtenafhandeling en administratieve taken. Leg ook uit op welke manier dit contact plaatsvindt: telefonisch, via de e-mail, via een chat of alle drie.
Het is ook belangrijk om de bedrijfscultuur in je vacature toe te lichten. Zo weten kandidaten wat ze kunnen verwachten en of ze zich kunnen vinden in de werkomgeving. Klantenservice heeft soms niet de beste reputatie. De werkdruk en targets kunnen per bedrijf sterk verschillen. Geef daarom duidelijk aan hoe jouw bedrijf hiermee omgaat.
Leg uit hoe je zorgt voor een werkplek waar de sfeer goed is en waar medewerkers zich ondersteund voelen. Bijvoorbeeld, vertel hoe je als bedrijf werkt aan realistische targets, voldoende pauzes biedt of training en coaching aanbiedt om medewerkers te helpen groeien in hun functie.
Klantenservice medewerkers hechten waarde aan een eerlijk salaris. Dat klinkt logisch, maar deze medewerkers worden op sommige plekken slecht betaald. Daarnaast hechten ze waarde aan een paar andere aspecten van het werk.
Veel medewerkers zoeken bovendien naar erkenning. Ze hebben te maken met weerstand of zelfs agressie vanuit klanten. Werkplezier en sfeer zijn om dezelfde reden belangrijk. Positieve feedback vanuit de werkgever is dan belangrijk. Op die manier voelen de medewerkers zich gewaardeerd. Noem in je vacature dus wat jij als werkgever doet om medewerkers te ondersteunen, zoals coaching of extra pauzemomenten.
Deze doelgroep wil zich vaak blijven ontwikkelen. Bedrijven die groeimogelijkheden bieden, helpen medewerkers niet alleen hun vaardigheden te verbeteren, maar ook om door te groeien in hun werk. Zelfs als de werkdruk hoog is.
Wanneer je een vacature schrijft voor klantenservice medewerkers, is het belangrijk om concreet te zijn over wat je zoekt, maar ook de rol aantrekkelijk te maken. Vermijd jargon, want de ene klantenservice medewerker is de andere niet. Zelfs iemand met veel ervaring weet dan misschien niet waar je het over hebt.
In plaats van te zeggen "we zoeken iemand die klantgericht is", kun je bijvoorbeeld schrijven: "We zoeken iemand die het leuk vindt om klanten te helpen, hun problemen op te lossen en een glimlach op hun gezicht te toveren - zelfs in stressvolle situaties." Dat maakt de vacature persoonlijker en geeft de kandidaat een beter beeld van wat er verwacht wordt.