Wil jij vacatures online plaatsen? Voordat je dit doet, moet je eerst een aantal zaken binnen je organisatie regelen. Bekijk hiervoor deze lijst.
1. Zet de vereiste kwalificaties op een rij
Over welke vaardigheden moet een kandidaat beschikken om een bepaalde functie te vervullen? En welke eisen stel je aan opleiding en ervaring? Als je de functie-eisen goed in beeld hebt, kun je een vacaturetekst schrijven die perfect overeenkomt met de functie die je aanbiedt. Bedenk ook alvast waar je een kandidaat op moet toetsen als die op gesprek komt.
2. Bespreek de kwalificaties met je team
In je team zitten mensen die straks nauw gaan samenwerken met de nieuwe medewerker. Zij weten dus vast aan welke eisen deze medewerker moet voldoen, ofwel: jullie bepalen samen wie de ideale kandidaat is. Kloppen de functie-eisen die je hebt opgesteld? Zijn er nog andere belangrijke vereisten? Kijk zowel naar de hard skills als de soft skills.
3. Bespreek de kanalen met je team
Bespreek ook met je team waar je de vacatures wilt gaan plaatsen. Denk je aan online recruitment, dan ligt het voor de hand dat je vacatures op je website, op social media en op vacatureplatforms plaatst. Voor al deze kanalen moet je weten hoe de recruitmentprocedure eruitziet, want dit kan per kanaal verschillen. En misschien denken jullie ook aan mogelijkheden in offline recruitment.
4. Bepaal het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden
Voordat je een vacature plaatst, moet je natuurlijk ook weten welk salaris en welke secundaire arbeidsvoorwaarden bij de functie horen. Vooral opleiding, ervaring en kwalificaties bepalen het salaris. Ga met je team na of je een marktconform salaris voor de functie biedt.
De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn in jouw bedrijf misschien anders dan bij andere, soortgelijke bedrijven. Bijvoorbeeld: mag de nieuwe medewerker hybride werken? Krijgt hij of zij bonussen? Welke doorgroeimogelijkheden vermeld je? Zet de meest aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden in je vacature.
Je mag het salaris in de vacature noemen, maar dit is niet wettelijk verplicht.
5. Bereid het team voor op vragen
Bereid je team voor op vragen van kandidaten over de vacature. Deze vragen kunnen over van alles gaan: van concrete werkzaamheden tot aan salaris en bedrijfscultuur. Zorg er daarom voor dat het hele team perfect op de hoogte is van de details.
Wijs je team daarnaast op het belang van een cultural fit: een kandidaat moet niet alleen voldoende ervaren zijn, maar ook passen in de bedrijfscultuur.
6. Schrijf een steengoede vacaturetekst
Alle details over de vacaturetekst zijn nu bekend. Dit betekent dat je een vacaturetekst kunt gaan schrijven. Maar wat moet je schrijven om de juiste kandidaten aan te trekken? Hoe verwerk je jouw werkgeversmerk (je employer brand) in de vacature? Laat je leiden door de tips in deze artikelen.
7. Vraag om feedback op je vacaturetekst
Is de vacaturetekst klaar? Vraag je team om de vacature te controleren. Klopt het inhoudelijk? En is de vacature aantrekkelijk genoeg? Denk ook goed na over eventuele foto's of video, zeker als je vacatures plaatst op social media. Voor dit laatste heb je waarschijnlijk ook budget nodig, dus dat wordt het volgende aandachtspunt.
8. Gratis of betaalde vacatureplaatsing? Bepaal je wervingsbudget
Op de meeste social media en vacatureplatforms kun je zowel gratis als betaalde vacatures plaatsen. Gratis plaatsing is natuurlijk het meest voordelig, maar je bereikt zo niet altijd (snel) de juiste kandidatengroep, tenzij je zeker weet dat je de vacature op het juiste kanaal plaatst. Namelijk een kanaal waar je doelgroep volop gebruik van maakt.
Kies je voor betaalde vacatureplaatsing, dan krijg je vaak meer mogelijkheden om je doelgroep gericht te kiezen. Het bereik stel je dus vooraf in: misschien kies je voor alleen kandidaten uit een bepaalde regio en/of alleen voor kandidaten met een specifiek opleidingsniveau.
Denk je aan het plaatsen van betaalde vacatures? Doe dan eerst wat onderzoek aan de hand van deze stappen:
- Bepaal eerst op welke socialmediakanalen of vacatureplatforms je kandidatengroep zich bevindt.
- Onderzoek welke mogelijkheden een kanaal biedt om vacatures te promoten.
- Ga ook na hoelang een kanaal een vacature toont.
- Ga vervolgens na hoeveel budget je wilt vrijmaken om je vacatures te plaatsen en te promoten.
Vacatures online plaatsen heeft een heel groot voordeel: je kunt concreet meten hoe goed deze vacatures het doen. Zo kun je de kwaliteit en het bereik van je vacatures steeds verbeteren. Wat je hiervoor moet doen? Bespreek met je team welke tools je nodig hebt, wie de tools gaat beheren en wie de resultaten gaat uitlezen en presenteren. Meer informatie hierover vind je in: Hoe meet je het succes van je vacatureplaatsingen?