Wat zijn Soft Skills?

Wat zijn Soft Skills?

Soft skills zijn persoonlijke vaardigheden die niet meetbaar zijn, maar wel invloed hebben op hoe een werknemer zijn werk uitvoert.

Vaak hebben deze ‘personal skills' of ‘people skills' te maken met communicatie en je werkinstelling. Simpel gezegd zijn het eigenschappen die maken wie je bent.

Top 15 vaardigheden voor op de werkvloer (en een cv)

1.Goede communicatieve vaardigheden
2.Feedback kunnen geven en krijgen
3.Een proactieve houding hebben
4.Oplossingsgericht denken
5.Stressbestendigheid
6.Creatief denkvermogen
7.Een goed verantwoordelijkheidsgevoel.
8.Time management
9.Klantgerichtheid
10.Leiderschap
11.Assertiviteit
12.Kritisch inzicht
13.Een goede luisteraar zijn
14.Leergierigheid
15.Efficiënt kunnen werken

Waarom zijn soft skills belangrijk?

Om je werk goed uit te voeren moet je niet alleen de juiste kennis op zak hebben, maar ook weten hoe je die kennis goed benut. Het is belangrijk om goed samen te werken met collega's, om ideeën sterk te kunnen presenteren en je tijd efficiënt te benutten. Heb je een leidinggevende functie? Dan hoort mensen aansturen en feedback geven bij je dagelijkse takenpakket. Wil je kans maken op een baan als onderhoudsmonteur? Dan zal je over uitstekende probleemoplossende vaardigheden moeten beschikken.

Hoe evalueer je ‘zachte' competenties op de werkvloer?

Een werknemer kan dan wel een mooie lijst skills en competenties zijn cv hebben staan, maar hoe vertalen deze zich naar de werkvloer? Het is belangrijk om regelmatig te evalueren hoe werknemers hun kunde inzetten.

  • Houd een functioneringsgesprek.
  • Kijk vooraf niet alleen naar de hoeveelheid werk die een werknemer verzet, maar ook naar zijn plek op de werkvloer.
  • Hoe staat het met de organisatorische vaardigheden en het doorzettingsvermogen van de professional?
  • Hoe verloopt de samenwerking met collega's en in hoeverre staat de medewerker open voor feedback?

Hoe beoordeel je de soft skills van een kandidaat?

Nog voordat je een nieuwe werknemer aanneemt, is het belangrijk om te weten of hij de juiste competenties heeft. Natuurlijk benoemt de sollicitant zijn kwaliteiten in het cv. Toch zegt dit niet alles over de vaardigheden die hij bezit . Gelukkig zijn er enkele manieren om deze competenties al tijdens de sollicitatieprocedure te testen.

a. Maak een eisenlijst
Voordat je de zoektocht naar de perfecte kandidaat begint, is het belangrijk om te weten wat je precies zoekt. Welke vaardigheden zijn onmisbaar voor deze functie? Zoek je een teamplayer, een leider, een creatief denker of juist een medewerker met oog voor de klant? Stel vooraf een (eisen)lijst met competenties, vaardigheden en eventueel emoties op, zodat je weet welk type kandidaten bij de functie passen.

b. Stel gedragsvragen over vorige functies
Vraag tijdens een sollicitatiegesprek naar situaties bij voormalige werkgevers (STARR methode). Hoe heeft de kandidaat een bepaald probleem opgelost in zijn vorige baan? Of tegen welke problemen liep hij aan binnen het oude team? Deze informatie vertelt je veel over hoe iemand daadwerkelijk functioneert op de werkvloer.

c. Gebruik hypothetische scenario's of assessments
Bedenk potentiële scenario's die binnen de rol voorbij kunnen komen. Hoe zou de kandidaat een probleem aanpakken of welke stappen zou hij ondernemen om een taak goed uit te voeren?

d. Let nauwkeurig op de antwoorden en reacties van kandidaten
Vaak zegt een kandidaat meer dan hij doorheeft. Let daarom niet alleen op de inhoud van de antwoorden, maar ook op de manier waarop deze antwoorden gegeven worden. Komt een kandidaat daadkrachtig of juist onzeker over? Is het verhaal duidelijk en makkelijk te volgen, of verwarrend en onduidelijk? Ook lichaamstaal vertelt je meer dan je zou denken.

Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Overzicht grootste (gratis) Vacaturesites van Nederland

Het aantal job boards om nieuw personeel of banen te vinden is groter dan ooit. Dit zijn de 25 grootste vacaturesites van Nederland.
Michiel van der Avoird 3 mrt 2020

Vacature Plaatsen | De Kosten per vacaturesite in Nederland

Wat zijn de kosten voor het plaatsen van een baan op vacaturesites zoals LinkedIn, Indeed en Werkzoeken.nl? Kan het ook gratis?
Michiel van der Avoird 25 mei 2020

Het Bedrijfsprofiel: wat is het en hoe maak je er een?

Met een sterk bedrijfsprofiel onderscheidt jouw onderneming zich van de massa. Hoe schrijf je zo'n profielschets?
Michiel van der Avoird 28 okt 2020

Wat zijn Functie-eisen? (+ voorbeeld)

Functie-eisen zijn kwalificaties en vaardigheden (opleiding, ervaring, eigenschappen) die nodig zijn voor een bepaalde baan.
Michiel van der Avoird 10 okt 2020

Een Referentiecheck uitvoeren in 6 stappen

Wat is een referentiecheck en hoe voer je er een uit? Mogen werkgevers zomaar referenties inwinnen? Een toelichting met 20+ voorbeeldvragen.
Michiel van der Avoird 2 dec 2020

Google For Jobs, hoe kom ik erin en hoe rank ik bovenaan?

Sinds 25 augustus 2020 is Google for Jobs ook in Nederland officieel beschikbaar. Ontdek hoe de zoekfunctie ook jouw bedrijf ten goede kan komen.
Michiel van der Avoird 6 dec 2020
 
check