Ziektewet: dit moet je weten als Werkgever

Ziektewet: dit moet je weten als Werkgever
De Ziektewet zorgt ervoor dat zieke medewerkers die geen loon krijgen, toch een inkomen hebben. Ook jij als werkgever hebt te maken met deze wet.

Als een werknemer ziek wordt, komt er veel op je af. Ook als het gaat om flexwerkers, mensen met tijdelijke contracten of zelfs ex-werknemers. De Ziektewet regelt in die gevallen wie er betaalt, wat de verplichtingen zijn en hoe je eventueel samen aan herstel werkt.

Wat is de Ziektewet?

De Ziektewet is een vangnet voor werknemers die ziek zijn en geen recht hebben op loonbetaling van jou als werkgever. Dat geldt bijvoorbeeld voor oproepkrachten zonder vaste uren, uitzendkrachten of werknemers met een tijdelijk contract dat afloopt terwijl de medewerker nog ziek is. In dat geval keert het UWV een Ziektewet-uitkering uit.

De Ziektewet bestaat al sinds 1913. Het doel ervan is om zieke werknemers tijdelijk een inkomen te bieden. Het helpt ook bij een snelle terugkeer naar werk als dat mogelijk is. Als werkgever krijg je ook te maken met de Ziektewet; zelfs als iemand al uit dienst is.

Wanneer kan iemand zich ziekmelden?

Een werknemer mag zich ziekmelden zodra hij niet in staat is om te werken door ziekte. Dat hoeft trouwens niet altijd lichamelijk te zijn. Ook psychische klachten kunnen een reden zijn om niet te werken. Je mag als werkgever wel vragen wat iemand nog wel kan doen. Je mag niet vragen naar de precieze medische klachten. Alleen een bedrijfsarts mag daarover oordelen.

Zorg dat zieke medewerkers zich direct op de eerste ziektedag ziekmelden. Zorg ook dat je het proces van ziekmelden en verzuim goed vastlegt in bijvoorbeeld een personeelshandboek en arbeidscontract.

Wie betaalt bij ziekte?

Bij een vaste medewerker ben je als werkgever verplicht om tot twee jaar door te betalen bij ziekte. Bij tijdelijke krachten of flexwerkers ligt dat iets anders. Als zij ziek zijn op het moment dat hun contract afloopt, dan vervalt jouw verplichting om door te betalen.

Wordt een werknemer ziek tijdens zijn contractperiode? Dan betaal jij het loon door, ook bij een tijdelijk contract. Pas als het contract afloopt en de werknemer nog steeds ziek is, neemt het UWV het over.

Verplichtingen voor werkgevers

Als je eigenrisicodrager bent

Je kan er ook voor kiezen om als werkgever eigenrisicodrager te worden. Dan betaal je de Ziektewetuitkering zelf (via een verzuimverzekering). Je bent dan ook verantwoordelijk voor de re-integratie van zieke ex-werknemers.

Het voordeel van eigenrisicodrager zijn is dat je meer grip hebt op het verzuimproces. Je regelt de begeleiding bij ziekte en re-integratie zelf of besteedt dit uit aan een verzekeraar. Met een goed verzuimbeleid kan dit op termijn kosten besparen, omdat je niet meer de standaardpremie via het UWV betaalt.

Maar let op, want je neemt ook meer verantwoordelijkheid op je. Deze optie is vooral interessant voor grotere bedrijven met een uitgebreid eigen verzuimbeleid en bedrijfsarts.

Re-integratie

Als een vaste werknemer ziek is, ben jij als werkgever verplicht om te helpen bij de terugkeer naar werk. Dat heet re-integratie. Dat doe je niet alleen: voor re-integratie werk je samen met de werknemer en een bedrijfsarts.

Je bent als werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie als de werknemer nog bij je in dienst is en ziek is. Dat geldt zowel bij vaste als tijdelijke contracten en zolang het contract loopt. Deze verplichting geldt tot twee jaar na de eerste ziektedag.

Bij langdurig verzuim toetst het UWV of je genoeg hebt gedaan om je medewerker te helpen met re-integreren. Zo niet, dan kun je een loonsanctie krijgen.

Wanneer niet verantwoordelijk?

Eindigt het dienstverband van je medewerker of zitten de twee jaren doorbetaling erop? Dan ben je ook niet meer verantwoordelijk voor de re-integratie. In dat geval neemt het UWV de taken van je over. Maar ook hier geldt: ben je eigenrisicodrager voor de Ziektewet? Dan blijf je wel verantwoordelijk voor de re-integratie, ook als het contract is beëindigd.

Bij zieke uitzendkrachten of oproepkrachten zonder vaste uren ben je dus meestal ook niet verantwoordelijk voor langdurige begeleiding. Zij vallen vrijwel altijd onder de Ziektewet via het UWV. Dit hangt ook af van het soort contract en de afspraken die zijn gemaakt met bijvoorbeeld een uitzendbureau.

Als werkgever ben je dus verantwoordelijk voor re-integratie en doorbetaling van loon zolang iemand nog bij jou in dienst is. Vervalt het contract? Dan nemen het UWV en de Ziektewet het over. Tenzij je eigenrisicodrager bent, dan ben je tot twee jaar verantwoordelijk voor de Ziektewetuitkering en de begeleiding bij re-integratie, maar niet voor loondoorbetaling.

Geschreven door
Brechtje van Dam
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Conflict met een Werknemer: wat nu?

Soms is een meningsverschil met een medewerker niet te voorkomen. Als werkgever moet je daarom weten wat jullie rechten en plichten zijn.

6 Vragen en Antwoorden over de Zorgplicht voor Werkgevers

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om een veilige en gezonde werkomgeving voor je werknemers te regelen. Hoe zit dat?

Mag je als Werkgever een Ziekmelding weigeren?

Je werknemer meldt zich ziek, maar je hebt zo je twijfels over de echtheid van de ziekmelding. Mag je hem weigeren?

Wtl: wat betekent deze Regeling voor Werkgevers?

De Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) kan je als werkgever flinke kortingen op de loonkosten opleveren. Hoe zit dat?

Wettelijke Vakantiedagen: dit zijn de Regels voor Werkgevers

Medewerkers hebben ieder jaar recht op doorbetaalde vakantiedagen. Waar moet je als werkgever rekening mee houden?

Wat houdt de Arbeidstijdenwet in?

In de Arbeidstijdenwet staan onder andere regels over werktijden en nachtdiensten. Als werkgever moet je deze wet handhaven voor je werknemers.
 
check