8 dingen die je niet op je CV moet zetten

8 dingen die je niet op je CV moet zetten
Op je cv moet zoveel mogelijk relevante informatie staan. Deze acht dingen horen daar niet bij. Wat zet je allemaal niet op je cv?

Heb je geen idee waar je moet beginnen met je cv? Onthoud dan in ieder geval één ding: je potentiële werkgever moet eraan kunnen zien dat je een goeie match bent voor de functie. Deze acht zaken dragen daar niet aan bij en kun je dus beter schrappen van je cv. Bijkomend voordeel: door te schrappen, voorkom je dat je cv te lang wordt.

Zet deze 8 dingen niet op je cv

  1. Je basisschool en/of middelbare school.
  2. (Onprofessionele) hobby's.
  3. (Bij)banen die er niet toe doen.
  4. Je burgerlijke staat.
  5. Vakjargon.
  6. Sociale media-accounts.
  7. Onnodig engels.
  8. Je motivatie.

1. Je basisschool en/of middelbare school

Je basisschool hoef je nooit op je cv te vermelden. Ga er maar vanuit dat iedereen snapt dat je die hebt afgerond. Je middelbare school is alleen relevant als je aan je eerste (bij)baan begint en weinig tot geen ervaring hebt. In alle andere gevallen kun je die eerste schoolervaringen gewoon schrappen. Alleen je opleiding(en) aan het mbo, hbo en/of de universiteit zijn relevant.

2. (Onprofessionele) hobby's

In veel gevallen kun je hobby's gewoon weglaten van je cv. Ze nemen alleen maar ruimte in. Hobby's die nogal onprofessioneel overkomen zet je sowieso niet op je cv. Je wekelijkse uitje naar de kroeg laat je dus weg.
In sommige gevallen kun je hobby's wel noemen. Als je een cv maakt voor je eerste baan en nog maar weinig werkervaring hebt bijvoorbeeld. Ook hobby's die goed aansluiten op de functie kun je laten staan (lid van zijn van een schaakclub als je solliciteert op een analytische baan).

3. (Bij)banen die er niet toe doen

Ook hier geldt: als je geen tot weinig werkervaring hebt is iedere (bij)baan mooi meegenomen op je cv. Maar in veel gevallen kun je je tijd als pizzabezorger en vakkenvuller van je cv schrappen. De kunst is om je eerdere werkervaring zoveel mogelijk te laten aansluiten op de functie waar je nu op solliciteert. Als je veel (bij)banen hebt gehad, houd dan alleen degene over die relevant zijn.

4. Je burgerlijke staat

Of je getrouwd bent, in een polyamoreuze relatie zit of samenwoont met 5 katten zegt niets over je kwaliteiten. De personalia op je cv kun je dan ook heel beperkt houden. Je burgerlijke staat voegt niets toe, dus weg ermee.

5. Vakjargon

Je cv moet begrijpelijk en leesbaar zijn. Vakjargon heeft vaak het tegenovergestelde effect. Probeer dat dan ook tot een minimum te beperken. Natuurlijk, als je in de vacature vakjargon ziet staan is het gebruik ervan wel toegestaan. En als je binnen een bepaalde branche solliciteert waarin iedereen hetzelfde dure woord gebruikt, valt er ook iets voor te zeggen. Het gaat er meer om dat je cv ook leesbaar blijft voor recruiters en hr-managers die niet zo thuis zijn in jouw vakgebied.

6. Sociale media-accounts

Je moeder blijft ongetwijfeld graag op de hoogte van je lange wandelingen met je hond, maar je potentiële werkgever niet. Je sociale media-accounts vermeld je in veel gevallen dan ook niet op je cv. Vooral als er met name privé-zaken opstaan, is een link ernaar op je cv een no-go.

Wanneer doe je het wel? Als het professionele accounts betreft. Ben jij fotograaf en staat je portfolio op Pinterest of Instagram? Dan voegt een link naar die accounts iets toe aan je cv. Een link naar Linked-In is in vrijwel alle gevallen wel een goed idee (zorg er wel voor dat je je profiel update voordat je je cv verstuurt).
Bedenk dus voor ieder account of je potentiële werkgever iets heeft aan de informatie op je profiel. Nee? Schrappen. Ja? Toevoegen.

7. Onnodig Engels

Het sluipt erin voordat je er erg in hebt: onnodig Engels. Op sommige kantoorvloeren hoor je niet anders meer. Er worden meetings ingeschoten, calls ingepland, customer journeys geanalyseerd en meer engagement is het doel. Onnodig Engels op je cv heeft hetzelfde effect als te veel vakjargon: het maakt de boel onleesbaar. Het kan ook irritatie opwekken bij de persoon die je cv leest. Schrijf dus in het Nederlands als je je cv maakt.

8. Je motivatie

Je motivatie is belangrijk tijdens een sollicitatie, maar niet op je cv. Daarop staat alleen informatie die bewijst dat jij zo'n goeie kandidaat bent, zoals je werkervaring, opleiding(en) en je vaardigheden. Als je meer over je motivatie voor de functie wil vertellen, schrijf je een mooie motivatiebrief.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check