Hoe maak je een CV voor je eerste Baan? 7 Tips

Hoe maak je een CV voor je eerste Baan? 7 Tips
Ga je voor het eerst solliciteren op een ‘echte' baan? Spannend! Het eerste dat je nodig hebt is een goed cv. Maar hoe dan? Hier zijn 7 tips.

Stappenplan:

  1. Begin je cv met een persoonlijk profiel. Wie ben je en waar ben je goed in?
  2. Heb je geen tot weinig werkervaring? Zet je opleidingen dan boven je werkervaring.
  3. Geef je stages, cursussen, en/of belangrijke studieopdrachten een plek op je cv.
  4. Benoem je bijbaantjes.
  5. Benoem je hobby's.
  6. Leg je erbij neer dat je cv niet zo lang is.
  7. Schrijf een goeie motivatiebrief.

1. Begin met een persoonlijk profiel

Als je geen tot weinig werkervaring hebt om op je cv te zetten, zul je op andere manieren de aandacht moeten trekken. Een persoonlijk profiel is daar een prima mogelijkheid voor. Daarin maak je in zo'n 5 regels duidelijk wie je bent, welke ambities je hebt, waar je goed in bent en wat je zoekt in een baan.

Voorbeeld persoonlijk profiel voor een eerste cv:

"Ik ben Laura Jansen, een gedreven en net-afgestudeerde bedrijfseconoom. Tijdens mijn opleiding blonk ik uit in data-analyse en wiskunde. Getallen blijven mij eindeloos fascineren. Ik ben op zoek naar een baan waarin ik deze vaardigheden nog verder kan ontwikkelen, het liefst in een internationale omgeving."

"Mijn naam is Bart de Jong, een sociale jongen met een hart voor dieren. Onlangs rondde ik mijn opleiding tot dierenartsassistent af, met een specialisatie in gezelschapsdieren. Tijdens mijn stages merkte ik hoeveel voldoening ik kreeg van de dieren geruststellen en het assisteren tijdens operaties. Ik zoek een dierenkliniek die gespecialiseerd is in honden en katten waar ik mij verder kan ontwikkelen."

2. Zet je opleidingen boven je werkervaring

Werkervaring: geen. Dat staat natuurlijk niet zo jofel op je cv. Om te voorkomen dat je op deze manier je cv moet beginnen, zet je je opleidingen boven je werkervaring. Je zet je laatst gevolgde opleiding bovenaan en je middelbareschooldiploma onderaan.

Je schrijft niet op met welk cijfer je je opleiding afgerond hebt, daar vraagt vrijwel niemand naar. Je kunt de ruimte wel gebruiken om relevante vakken of speciale prestaties te noemen. Was je lid van de Academieraad? Ben je cum laude afgestudeerd? Sloot je afstudeeropdracht perfect aan bij de functie? Dat is interessante informatie voor een werkgever.

Voorbeeld van opleidingen voor een eerste cv:

Opleidingen:

Master Business and Management - Erasmus University Rotterdam
September 2021 - Mei 2023
  • Relevante vakken: Finance and Accounting en Organisation.
  • Bijzondere informatie: dit betrof een engelstalige opleiding.
Tilburg University - Bachelor Bedrijfskunde
September 2018 - Mei 2021
  • Relevante vakken: Organisatie en Strategie, Investeren en Beleggen.
  • Bijzondere informatie: mijn afstudeeropdracht richtte zich op xxxx.
  • Speciale prestaties: ik was 2 jaar lid van de Academieraad.
Roemer Visscher College - Den Haag (vwo)
Augustus 2012 - Mei 2018
  • Profiel: Economie en Maatschappij
  • Bijzondere prestaties: cum laude geslaagd

3. Benoem je stages, cursussen en/of belangrijke studieopdrachten

Heb je stages gevolgd? Perfect. Die tellen in feite als werkervaring. De meest logische keuze is dan ook om je stages onder het kopje ‘werkervaring' te scharen. Begin met de functietitel die je bij het bedrijf had en zet tussenhaakjes dat het om een stage ging. Zo benadruk je je werkervaring en minder dat het ‘maar' om een stage ging.

Je kunt ook een apart kopje met stages maken. Dat doe je alleen als je (bij)banen hebt gehad die goed aansluiten op de functie waar je nu op solliciteert. Maar die kans is niet zo groot als je voor het eerst een cv maakt.

Voorbeeld van stages op je eerste cv:

Werkervaring:

Utrechts Nieuwsblad - verslaggever (stage)
  • Oktober 2021 - Januari 2022
  • Ik werd geregeld de straat op gestuurd om buurtbewoners te interviewen. Ik schreef een wekelijkse rubriek en ik heb van een aantal demonstraties verslag gedaan. In korte tijd heb ik geleerd hoe het is om zelfstandig te functioneren op een krantenredactie.
Hart van Nederland - redacteur (stage)
  • Januari 2020 - Juni 2020
  • De nadruk van deze stage lag op het voorbereiden van het televisieprogramma Hart van Nederland. Ik zocht naar potentiële onderwerpen en regelde interviewkandidaten. Ik heb hier geleerd om in de chaos van een televisieredactie te functioneren en het hoofd koel te houden.

Niet doen: zet je stages in het geval van een eerste cv in ieder geval niet onder je opleidingen. Je wil juist aantonen dat je al enige werkervaring hebt. Door je stages onder je opleidingen te scharen, lijken ze minder relevant. Daarnaast blijft er dan weinig over om onder het kopje ‘werkervaring' te zetten.

Extra tip: ook relevante cursussen en belangrijke studieopdrachten kun je op je cv zetten. Stel dat je een afstudeeronderzoek bij een soortgelijk bedrijf hebt gedaan, dan kun je daarmee aantonen dat je al stappen in het werkveld hebt gezet. Maak dan een apart kopje met ‘afstudeeronderzoek' waarin je in een paar zinnen uitlegt wat je hebt gedaan.

4. Zet je (bij)baantjes op je cv

Je vraagt je wellicht af of je je bijbanen op je eerste cv moet zetten. Het antwoord is over het algemeen ‘ja', simpelweg omdat je weinig andere werkervaring hebt. Je plaatst je bijbanen onder het kopje werkervaring.

Dingen om rekening mee te houden:

  • Als je meerdere bijbanen hebt gehad, kies je alleen degenen die goed aansluiten op de nieuwe functie. Stel dat je een bijbaan in de thuiszorg had en nu solliciteert als verpleegkundige, dan is daar een duidelijke overlap. Je kunt je vakantiebaantje als kassamedewerker in dat geval laten zitten.

  • Als je maar één bijbaan hebt gehad, is het slim om hem gewoon te noemen. Ook als er weinig overlap tussen de twee functies bestaat. Je laat op zijn minst zien dat je tijdens je opleiding gewerkt hebt (daarmee toon je doorzettingsvermogen) en dat je niet helemaal bleu op de arbeidsmarkt verschijnt.

Je kunt een beetje sjeu aan je bijbanen geven door je verantwoordelijkheden en opgedane vaardigheden te omschrijven.

Voorbeeld van bijbanen op je eerste cv:

Horecamedewerker - McDonalds Beverwijk
  • Januari 2017 - Oktober 2020
  • Ik maakte de bestellingen klaar in de keuken. Ik draaide veel weekenddiensten, wat betekent dat het erg druk was in het restaurant. Ik heb hier geleerd om in stressvolle situaties te blijven presteren. Ook goed blijven communiceren met de rest van het team was erg belangrijk.
Krantenbezorger - Brabants Dagblad
  • Juni 2018 - Mei 2021
  • Voordat ik naar mijn studie vertrok, bezorgde ik eerst de ochtendkrant. Ik heb hier geleerd wat discipline is. Iedere dag stond ik op tijd op om de mensen van de krant te voorzien. Ook als het regende of sneeuwde, zag ik het als mijn verantwoordelijkheid om hem op tijd te bezorgen.

5. Zet je hobby's op je cv

Om wat meer van je persoonlijkheid te laten zien, kun je je hobby's een plek geven op je cv. Als je voor het eerst een cv maakt, kan dat een goede toevoeging zijn. Je gebrek aan werkervaring kun je dan compenseren met je interesses en hobbyvaardigheden. Als je hobby's aansluiten op de functie waar je op solliciteert, is de vermelding helemaal aan te raden.

Als je solliciteert als collectiebeheerder bij een museum, is het helemaal niet gek om te vermelden dat je graag naar musea gaat bijvoorbeeld. En solliciteer je bij een internationaal bedrijf? Dan kun je zeggen dat je heel graag reist en erg geïnteresseerd bent in andere culturen. Zo zijn er talloze hobby's te bedenken die je vaardigheden en persoonlijkheid onderstrepen.

Voorbeeld van je hobby's vermelden op je eerste cv:

Hobby's:

  • Musea bezoeken - Ik probeer maandelijks een nieuw museum te bezoeken. Mijn voorkeur gaat uit naar moderne kunst en musea met natuurhistorische collecties. Mijn favoriete museum is het Kröller-Müller.
  • Reizen - Al sinds ik mij kan herinneren wil ik meer leren over andere talen en culturen. Sinds mijn 20e bezoek ik ieder jaar twee landen waar ik nog niet eerder geweest ben. Op reis probeer ik zoveel mogelijk met locals te praten en de cultuur te leren begrijpen.
  • Schrijven - Ik houd wekelijks een blog bij op mijn eigen website. Daar schrijf ik over dingen die me bezig houden, zoals maatschappelijke gebeurtenissen. Mijn blog houdt me scherp. Het dwingt me om te reflecteren op de wereld om me heen. Tegelijkertijd zie ik ieder jaar mijn schrijfskills verbeteren.

6. Leg je erbij neer dat je cv niet zo lang is

De meeste cv's bestaan uit ongeveer 2 A4. Dat is een uitdaging als je belachelijk veel werkervaring hebt, maar ook als je pas net komt kijken op de arbeidsmarkt. Als je voor het eerst een cv maakt, heb je misschien de neiging om álles aan te grijpen om op je cv te zetten. Dat is niet de bedoeling.

Het voornaamste doel van een cv is aansluiting vinden bij het bedrijf. Je moet ermee aantonen dat je geschikt bent voor de functie waar je op solliciteert. Dat doe je niet door allemaal niet-relevante zaken te noemen. Leg je er dus bij neer dat je misschien maar 1 A4 vol weet te schrijven. Dat is altijd beter dan een cv van 2 A4 met informatie waar een recruiter niets aan heeft.

7. Schrijf een goeie motivatiebrief

Als je niet zoveel informatie hebt om op je cv te zetten, moet je het van andere zaken hebben. Je motivatiebrief bijvoorbeeld. Daarin kun je in zo'n 400 woorden beschrijven waarom je zo enthousiast wordt van deze baan en waarom je zo geschikt bent. Daarmee kun je een recruiter over de streep trekken.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check