Motivatiebrief Schrijven - Opbouw, Voorbeeld en Tips

Motivatiebrief Schrijven - Opbouw, Voorbeeld en Tips
Hoe schrijf je een motivatiebrief? Naast een voorbeeld, leggen we uit hoe je de brief opbouwt en geven we pro-tips voor succes.

Een motivatiebrief moet snel duidelijk maken dat maar weinig mensen zo blij worden van deze baan als jij. Maar hoe schrijf je een motivatiebrief waar een recruiter van gaat glimlachen? Houd dit stappenplan erbij en voor je het weet heb jij een motivatiebrief geschreven. Onderaan dit artikel geven we je een voorbeeld van een volledige motivatiebrief.

De opbouw van een motivatiebrief

Kort samengevat is de opbouw van een motivatiebrief als volgt:

Inleiding
  • Een goeie openingszin + introductie.
  • 1 alinea (ongeveer 40 woorden)
Middenstuk
  • Onderbouw je interesse in de functie. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen en de antwoorden gebruiken in je verhaal:
  • Waarom wil je hier werken?
  • Waar komt je interesse in de functie vandaan?
  • Welke aspecten van deze functie spreken je vooral aan?
  • Wat zijn de raakvlakken tussen jou en het bedrijf?
  • Kun je je ambities kwijt in dit bedrijf?
  • Ken je iemand die deze functie al doet of bij hetzelfde bedrijf werkt?
  • 2 tot 4 alinea's (niet meer dan 300 woorden).
Afsluiting
  • Een korte samenvatting + call to action.
  • 1 alinea (20 tot 40 woorden).

Iedere motivatiebrief heeft dus dezelfde opbouw: inleiding, middenstuk, afsluiting. We lichten de punten van hierboven één voor één nader toe:

Inleiding

De inleiding van je motivatiebrief bestaat uit 1 alinea van ongeveer 40 woorden. Je stelt jezelf voor en je schrijft een pakkende openingszin. Hoe? We schreven een uitgebreid artikel over hoe je je motivatiebrief moet beginnen. Daarin staan zes manieren om je brief te beginnen plus bruikbare voorbeeldzinnen.

Middenstuk

Misschien denk je dat je zoveel mogelijk moet vertellen in je motivatiebrief, maar niets is minder waar. Schrijven is schrappen, zeggen ze weleens. Beperk het middenstuk tot 2 tot 4 alinea's en probeer niet boven de 300 woorden uit te komen. Hierin moeten je drijfveren en passie voor deze functie naar voren komen.

Dingen die aan bod (kunnen) komen in het middenstuk zijn de volgende:

  • De raakvlakken tussen jou en het bedrijf. Maak jij ieder weekend lange fietstochten? Dat is uitstekende informatie om te noemen als je solliciteert bij een fietsenwinkel.
  • De reden dat je voor dit beroep of deze opleiding hebt gekozen. Verkocht jij als kind al ieder jaar spulletjes op de vlooienmarkt? Dat laat zien dat je geboren bent voor een toekomst in sales.
  • De reden dat je juist bij dit bedrijf solliciteert. Spreekt het je aan dat het een start-up is? Of werk je juist graag in een groot internationaal team? Vind je het product dat ze maken erg goed? Benoem het! Werkgevers horen graag waarom hun bedrijf bij jou in de smaak valt.
  • De aspecten van de functie die je met name aanspreken. Zijn er taken die overeenkomen met je huidige baan? En vind je die leuk om te doen? Schrijf het op. Dan sla je twee vliegen in één klap: je noemt je vaardigheden én je laat enthousiasme zien.
  • Je ambitie. Heb jij een duidelijk beeld hoe jij verder wil groeien in je carrière? En kun je die ambitie kwijt bij dit bedrijf? Dan moet je dat zeker benoemen.
  • Gebruik je netwerk. Als je iemand kent die bij hetzelfde bedrijf werkt, heb je een streepje voor. Het schept een band als er al een lijntje loopt van jou naar het bedrijf. Ken je iemand met een soortgelijke functie? Vertel dan dat je daar al veel informatie hebt ingewonnen en dus weet waar je aan begint. Dat komt goed voorbereid over.

Het middenstuk mag best een beetje persoonlijk zijn, dat is juist goed. Zo onderscheid je je van mensen die algemene zinnen gebruiken, zoals "deze functie is mij op het lijf geschreven." Hoe dichter je bij jezelf blijft, hoe minder clichés er in je brief belanden.

Afsluiting

In de afsluitende alinea van je motivatiebrief vat je nog één keer kort samen waarom jij zo'n geschikte en enthousiaste kandidaat bent. Je vertelt dus geen nieuwe dingen. Je haakt alleen terug op wat je eerder al verteld hebt. Deze alinea is ook zo'n 40 woorden.

Niet onbelangrijk: verwerk een zogeheten call to action in de afsluiting. Je wil natuurlijk uitgenodigd worden op een gesprek, dus benoem dat je graag persoonlijk kennis komt maken.

Meer hulp nodig? We schreven een uitgebreid artikel over hoe je je motivatiebrief moet afsluiten.

Motivatiebrief Voorbeeld

Beste mevrouw Jansen,

Ik geloof in een toekomst waarin de trein het belangrijkste vervoermiddel is. Met de energietransitie voor de deur, groeit de vraag naar mensen die het Nederlandse spoor veilig houden. Daar wil ik als toekomstige treinverkeersleider graag een steentje aan bijdragen.

De laatste maanden heb ik mij verder verdiept in deze functie. Zo heb ik veel gesprekken gevoerd met een goede bekende, die ook als treinverkeersleider werkt. Ik werd daar zo enthousiast van, dat ik mezelf al zag werken in de controlekamer.

Wat me met name aanspreekt in deze functie, is de onvoorspelbaarheid van de dag. Ik krijg een enorme adrenalineboost als ik in korte tijd snel moet schakelen. Het komt in mijn huidige functie als vraagbaak bij de klantenservice regelmatig voor dat ik binnen een paar minuten een oplossing moet vinden. Op zulke momenten verscherpt mijn focus. Paniek ken ik niet. Een kwaliteit die ik als treinverkeersleider goed kan gebruiken.

Ook het draaien van ploegendiensten lijkt me een prettige uitdaging. Ik heb nooit zoveel gehad met de 9-tot-5-mentaliteit. Geef mij maar afwisselende dagen. Eigenlijk is er maar weinig dat ik níet interessant vind aan deze functie.

Ik realiseer me dat ik nog geen ervaring heb in soortgelijke functies, maar ik ben wél enorm leergierig. Ik ben net een spons. Als iets mijn interesse heeft, zuig ik alle kennis op. Dat de trein en het spoor mijn interesse hebben gewekt, is na het lezen van mijn brief hopelijk meer dan duidelijk. Ik geloof dat ik de juiste kwaliteiten heb om uit te groeien tot een uitstekende treinverkeersleider.

Samenvattend: ik ben klaar voor een carrièreswitch en kan niet wachten om bij ProRail aan de slag te gaan. Ik kom mijn motivatie graag nader toelichten in een persoonlijk gesprek.

Met vriendelijke groet,

Thea de Vries

Pro-tips voor het schrijven van een motivatiebrief

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een goed beeld van hoe je een goeie motivatiebrief schrijft. We geven je nog een paar extra tips mee.

Schrijf het begin als laatst

Een sterke openingszin schrijven is moeilijk. Je kunt er zelfs op vastlopen. Het is erg demotiverend als je te lang naar een knipperende cursor op het scherm kijkt. Schrijf de laatste zin daarom als laatst. Begin eerst met wat je wél weet en het begin volgt daarna vanzelf.

Maak eerst een korte schets van je verhaal

Je hoeft echt niet direct mooie volzinnen op papier te zetten. Noteer eerst de dingen die je écht wil noemen, zoals kwaliteiten waar je trots op bent of een eerdere ervaring die goed van pas komt in je nieuwe functie. Dat geeft je houvast tijdens het uitwerken van je verhaal.

Maak het persoonlijk

Een motivatiebrief moet vooral laten zien wie je bent, waarom jij zo geschikt bent. Verwerk dus persoonlijke anekdotes in je verhaal. Noem kanten van je persoonlijkheid die matchen met de functie. Zo krijgt je werkgever een goed beeld van je.

Zoek informatie op over het bedrijf

Als je de website van het bedrijf opzoekt, kom je waardevolle informatie tegen die je kunt gebruiken in je brief. Neem de voorbeeldbrief in dit artikel.

In de inleiding wordt de energietransitie genoemd. Op de site van ProRail wordt meerdere malen benoemd hoe duurzaam treinreizen is. Je kunt er dus vanuit gaan dat ze daar trots op zijn. Als jij daar ook achterstaat, is dit een mooi haakje.

In de één na laatste alinea wordt de leergierigheid van de sollicitant benoemd. ProRail noemt meerdere malen dat ze je opleiden tot treinverkeersleider. Je hoeft niet direct alles te kunnen, maar je moet wel leergierig zijn. Ook dat kun je als haakje gebruiken in je motivatie.

Kortom: verdiep je goed in het bedrijf en noteer de raakvlakken die je tegenkomt. Dat maakt het schrijven van je motivatiebrief een stuk eenvoudiger.

Laat je brief tegenlezen

Een tik- of spelfout is zo gemaakt. Laat je brief daarom altijd door een tweede persoon lezen voordat je hem verstuurt.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check