Hoe lang moet een Motivatiebrief zijn?

Hoe lang moet een Motivatiebrief zijn?
Een motivatiebrief mag maar 1 A4 zijn. Hoe kies je welke informatie je in een motivatiebrief zet? En hoe houd je het kort? 4 schrijftips.

Een goeie motivatiebrief is niet te lang: ongeveer 400 woorden (1 A4). Recruiters en hr-managers krijgen een hoop brieven onder hun neus en je wil ze niet afschrikken met een heel boekwerk. En geloof ons, 1 A4 is meer dan genoeg voor een motivatiebrief. In dit artikel leggen we je de volgende dingen uit over de lengte van je motivatiebrief:

  • De opbouw van je motivatiebrief
    • Inleiding en introductie (ongeveer 40 woorden).
    • Middenstuk (niet meer dan 300 woorden).
    • Afsluiting (20 tot 40 woorden).
  • Tips om je motivatiebrief kort en bondig te houden
    • Schrijf actieve zinnen -> hoe doe je dat?
    • Schrijven is schrappen -> wees niet bang om dingen te verwijderen.
    • Prioriteer je informatie -> dit moet echt in je motivatiebrief.

De opbouw van je motivatiebrief

Een motivatiebrief die korter is dan 400 woorden is niet zo'n probleem. Als jij in 12 zinnen mensen kunt overtuigen van je motivatie, is dat helemaal prima. Langer dan 400 woorden is echt onwenselijk. Hoe bouw je het geheel op?

  1. Een motivatiebrief begin je met een inleiding van ongeveer 40 woorden. Daarin staan een sterke openingszin en je introductie.
  2. Daarna komt het middenstuk van niet meer dan 300 woorden. Die deel je op in 2 tot 4 alinea's. Daarin leg je uit wat je drijfveren zijn en waarom deze baan je hart sneller laat kloppen.
  3. Vervolgens sluit je het geheel af met een goeie uitsmijter en de wens om je motivatie toe te lichten in een gesprek. Daar maak je tussen de 20 en 40 woorden aan vuil.
Wil je tips voor het schrijven van een sterke opening, middenstuk en slot? We schreven een uitgebreid artikel over het schrijven van een goeie motivatiebrief.

Schrijftips voor een korte motivatiebrief

Om te zorgen dat je motivatiebrief niet eindeloos lang wordt, hebben we drie schrijftips voor je: schrijf actieve zinnen, prioriteer de informatie en schrap overbodige zinnen. Zo doe je dat.

1. Schrijf actieve zinnen

Zinnen zijn korter als je ze actief maakt in plaats van passief. We geven je een paar voorbeelden. Dan zie je snel genoeg wat we bedoelen.

Actieve zin: de werknemer solliciteert op een andere baan.
Passieve zin: er wordt door de werknemer op een andere baan gesolliciteerd.

Actieve zin: de klusjesman hangt de gordijnen op.
Passieve zin: de gordijnen worden door de klusjesman opgehangen.

Actieve zin: ik gaf trainingen aan mijn collega's.
Passieve zin: ik heb trainingen aan mijn collega's gegeven.

Om toch een beetje taaltechnisch te worden: je kunt passieve zinnen herkennen aan een zogeheten ‘door-bepaling'. Er wordt iets door iemand gedaan. Een passieve zin herken je ook aan het gebruik van voltooid deelwoorden (gegeven in plaats van gaf).

Passieve zinnen zijn niet fout, maar wel vaak langer. Actieve zinnen lezen doorgaans lekkerder dan passieve. Probeer dus zoveel mogelijk actief te schrijven in je motivatiebrief.

2. Prioriteer je informatie - dit zet je in je motivatiebrief

Je kunt moeilijk álles in je motivatiebrief zetten, dus je moet informatie prioriteren. Daarom maakten we een lijst van drie dingen die je echt in je motivatiebrief moet zetten. (We schreven ook een artikel met dingen die je absoluut niet in je motivatiebrief zet.)

1. Waarom je juist bij dit bedrijf solliciteert

De meeste functies kun je op meerdere plekken uitvoeren. Waarom precies hier? Werkgevers horen graag dat je bewust voor dit bedrijf kiest, dus leg uit waarom je bij hen solliciteert.

"Ik las als kind alles wat los en vast zat. Boeken transporteerden me naar een andere wereld. Die passie voor lezen wil ik graag op de jongere generatie overbrengen. Een baan als marketingmedewerker bij de grootste uitgeverij van Nederland zou dan ook een droom zijn die uitkomt."

2. De match tussen jouw persoonlijkheid en de functie

Een belangrijk verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief, is dat je in een motivatiebrief wat meer van jezelf kunt laten zien. Laat gerust je persoonlijkheid naar voren komen. Vooral als die een goeie match heeft met de functie.

"Mijn vrienden komen al jaren naar me toe met de vraag of ik hun administratie op orde wil brengen. Het was dan ook niet meer dan logisch dat ik boekhouder zou worden. Ik krijg een kick van labeltjes, ordners en een goedgevulde Excel-sheet."

3. Hoe jij jouw toekomst bij het bedrijf ziet

In veel gevallen zijn bedrijven op zoek naar mensen die zich voor meerdere jaren willen binden. Als jij in je motivatiebrief een verwijzing naar de toekomst maakt, laat je zien dat je dat van plan bent.

"In mijn rol als pedagogisch medewerker op kinderdagverblijf Het Vogeltje heb ik veel kinderen geholpen zich te ontwikkelen. Dat vond ik prachtig. Ik wil mijn expertise nu uitbreiden op de buitenschoolse opvang. Ik wil werken met oudere kinderen en hen een veilige, vrolijke plek bieden na schooltijd. Dat hoop ik de komende jaren bij jullie te kunnen doen."

3. Schrijven is schrappen - verwijder informatie

Is je motivatiebrief klaar? Grote kans dat je best wat zinnen of woorden kunt schrappen. Hoe kies je welke informatie je verwijdert?

1. Verwijder herhalingen

Lees je brief nog eens kritisch door en kijk of je niet per ongeluk in herhaling valt. Dat gebeurt vaker dan je denkt.

We hebben de overbodige woorden en zinnen dikgedrukt ter illustratie.

Voorbeeld:
"Mijn passie voor lezen zat er al jong in. Als kind las ik graag boeken. Het doet me pijn dat de nieuwe generatie steeds minder boeken leest. Het lijkt me fantastisch om de nieuwe generaties het plezier van lezen te laten ontdekken."


Beter: "Mijn passie voor lezen begon als kind. Het doet me pijn dat de nieuwe generatie steeds minder boeken leest. Het lijkt me fantastisch om hen het plezier van lezen te laten ontdekken."

2. Verwijder een hele alinea

Soms kun je zelfs een hele alinea schrappen. We legden je uit welke drie zaken absoluut in je motivatiebrief moeten staan: waarom je voor dit bedrijf koos, je persoonlijkheid en jouw toekomst bij het bedrijf. Die punten illustreer je met voorbeelden. Maar dat hoeven er niet eindeloos veel te zijn.

Vaak zijn één of twee sterke voorbeelden beter dan een hele rij. De lezer raakt dan eerder het overzicht kwijt, waardoor de aandacht verslapt. Kortom: kies alleen de beste voorbeelden uit voor je motivatiebrief en schrap de rest. Zo blijf je bij de kern.
Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check