Motivatiebrief schrijven: Dit moet er niet in staan

Motivatiebrief schrijven: Dit moet er niet in staan
Er zijn zaken die je beter niet kunt opschrijven in je motivatiebrief. Welke niet? Hoe voorkom je blunders? Doe de check!

Net zoals er dingen zijn die je kans op een uitnodiging vergroten, zijn er ook zaken die je motivatiebrief onderop de stapel laten belanden. Als je wil worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, kun je deze dingen beter niet in je motivatiebrief schrijven.

Motivatiebrief no-go's:

  • Je zwakke punten benoemen.
  • De reden van vertrek bij je vorige werkgever vertellen.
  • Je salariswensen kenbaar maken.
  • Het gat in je cv (uitgebreid) uitleggen.
  • Zeggen dat je ook andere sollicitaties hebt lopen.
  • Slechte redenen noemen voor je sollicitatie.
  • Tik- en spelfouten.
  • Een oersaaie openingszin.
Goed om te vermijden:
  • Je sterke kanten té sterk aanzetten. Blijf zakelijk.
  • Geen aansluiting zoeken bij de vacaturetekst.

1. Je zwakke punten benoemen

Hoewel je in een sollicitatiegesprek vaak de vraag krijgt wat je zwakke punten zijn, is het niet de bedoeling die in je motivatiebrief al te benoemen. Je moet het bedrijf eerst overtuigen dat je een supergoeie kandidaat bent. Dat doe je niet door in het eerste contact dat je met ze hebt al twijfel te zaaien. Zulke onderwerpen bewaar je tot het sollicitatiegesprek.

Wat je zéker niet moet doen, is een zwakte noemen die juist erg belangrijk is voor baan waar je op solliciteert. Stel dat je stressbestendig moet zijn, maar je schrijft dat je op belangrijke momenten soms de controle verliest. Zo weet je zeker dat je je eigen glazen ingooit.

2. De reden van vertrek bij je vorige werkgever

"Ik wil heel graag een nieuwe baan, omdat ik mijn oude baan echt spuugzat ben." Oké, dit is een tikje overdreven natuurlijk. Maar in een motivatiebrief draait het om waarom deze baan zo leuk is, niet waarom je vorige baan zo stom was. Vermijd dus alle (negatieve) redenen voor je vertrek.

In het sollicitatiegesprek kun je wel de vraag krijgen waarom je weg wil bij je vorige werkgever. We schreven een uitgebreid artikel met veelvoorkomende vertrekredenen en een bijpassend antwoord op die moeilijke vraag.

3. Je salariswensen

Natuurlijk heb je salariswensen. Misschien vertrok je zelfs bij je vorige werkgever omdat het loon te laag lag. Maar daar begin je niet over in je motivatiebrief. Dat geldt ook voor andere arbeidsvoorwaarden, zoals reiskostenvergoeding, remote werken, of een auto van de zaak. Overtuig ze eerst maar eens dat jij de beste bent, dan kun je daarna onderhandelen.

4. Het gat in je cv (uitgebreid) uitleggen

Als je een gat in je cv hebt, bestaat er altijd een kans dat je daar vragen over krijgt in een sollicitatiegesprek. Natuurlijk moet je daar een goed antwoord op hebben (lees ook onze zeven tips om het gat in je cv uit te leggen). Maar je hoeft daar niet uitgebreid op in te gaan in je motivatiebrief. Als het gat in je cv al van meerdere jaren geleden is, kun je het onderwerp in je brief zelfs helemaal negeren.

Als je momenteel zonder werk zit en het gat in je cv is al best groot, kun je er wel voor kiezen om het kort aan te stippen in je motivatiebrief. Vergeet het gat niet positief in te steken. Bijvoorbeeld zo:

"Ik ben een paar jaar thuisgebleven om voor de kinderen te zorgen. Een enerverende periode waarin ik geleerd heb wat geduld is. Ook mijn timemanagementskills zijn er flink op vooruitgegaan."

"Na een reorganisatie viel mijn functie helaas weg. Ik heb deze periode gebruikt om te onderzoeken hoe ik mijn verdere carrière vorm wil geven. Ik heb mij goed georiënteerd en ik heb ontzettend veel zin om binnenkort aan de slag te gaan als *functienaam*."

5. Zeggen dat je andere sollicitaties hebt lopen

Je hebt ongetwijfeld op meer dan één functie gesolliciteerd. Logisch, maar dat hoeft je potentiële werkgever niet te weten. Laat staan dat je dat in je motivatiebrief noemt. Zinnen als: "Ik hoop snel iets van jullie te horen. Ik wacht ook nog op antwoord van bedrijf B en ik wil graag uitzoeken welke functie ik leuker vind" laten je motivatiebrief direct in de prullenbak belanden. Niet doen dus.

6. Slechte redenen voor je sollicitatie noemen

Een werkgever hoort graag waarom jij die functie of dat bedrijf zo leuk vind. Hij wil weten wat je drijfveren zijn, welke kwaliteiten jij meebrengt om het bedrijf nóg succesvoller te maken. Als jij in je motivatiebrief dan vooral zaken noemt die gunstig zijn voor jou, sla je de plank mis. Waar hebben we het dan over?

  • "Deze baan is heel dicht bij mijn huis. Dat is voor mij een belangrijke reden om te solliciteren."
  • "De salarisindicatie sprak mij erg aan."
  • "Toen ik zag dat er een lease-auto bij de functie kwam, was ik direct om."

Kortom: alle zaken die draaien om hoe jij beter wordt van deze functie, laat je weg uit je motivatiebrief.

7. Tik- en spelfouten

Het spreekt voor zich, maar tik- en spelfouten in een motivatiebrief zijn funest. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat spelfouten een negatief effect hebben op hoe brieven beoordeeld worden. Laat je brief dus altijd door iemand anders lezen voordat je hem verstuurt.

8. Een oersaaie openingszin

De eerste zin moet de recruiter uitnodigen om verder te lezen. Vermijd dus saaie openingszinnen, zoals deze:

  • "Ik zag de vacature voor pakketbezorger op de site van PostNL en ik wil graag reageren."
  • "Bij dezen bied ik mijn motivatiebrief aan voor de functie van accountmanager."

Wil je weten hoe je openingszinnen schrijft waar je niet direct van in slaap valt? Lees dan ons artikel over hoe je het best een motivatiebrief kunt beginnen. We zochten ook voor je uit welke aanhef je moet gebruiken.

Nog twee dingen om te vermijden in je motivatiebrief

Bovenstaande acht zaken zijn echte no-go's in je motivatiebrief. Maar er zijn nog twee dingen waar we wat aandacht aan willen besteden.

Jezelf té veel op de borst kloppen

Natuurlijk, jij bent de beste en de leukste. Dat weet iedereen. Maar als je dat te hard van de daken schreeuwt, vinden mensen je vaak niet zo leuk meer. Dat geldt ook voor je motivatiebrief. Je schrijft dus niet dat jij iedere klus moeiteloos klaart en je baas zich iedere dag afvraagt hoe je met zoveel energie je werk doet. Als je brief één en al gepoch is, kun je zomaar niet uitgenodigd worden.

Je moet je positieve kwaliteiten natuurlijk wel benoemen, maar je moet ze ook kunnen onderbouwen. Heb je écht superveel energie? Geef dan een voorbeeld waaruit dit blijkt. "Ik heb vorig jaar een groot project afgerond waarvoor eigenlijk te weinig mankracht beschikbaar was. Het was flink aanpoten, maar ik ben er trots op dat ik alle deadlines heb weten te halen."

Je motivatiebrief niet laten aansluiten op de vacature

Als je op meerdere functies solliciteert, is de verleiding soms groot om je motivatiebrief te kopiëren-plakken. Toch raden we je aan dat niet te doen. Een motivatie komt beter over als hij aansluit op de vacature. Je moet immers duidelijk maken waarom die functie zo goed bij je past. En hoe kun je dat doen als je een generiek verhaal schrijft? Lees de vacaturetekst dus altijd goed door en noteer waar je op aanslaat. Die punten verwerk je in je motivatiebrief.

Nu je weet wat je absoluut niet moet doen, is het ook fijn om te weten wat je vooral wél moet doen als je een motivatiebrief schrijft. Lees daarom onze tips voor het schrijven van een goeie motivatiebrief.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check