Waarom wil je weg bij je Huidige Werkgever?

Waarom wil je weg bij je Huidige Werkgever?

Een veelvoorkomende sollicitatievraag is waarom je weg wil bij je huidige werkgever. Hoe beantwoord je die vraag op professionele wijze?

Er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag waarom je je huidige werkgever wil verlaten. Hoe je het beste kunt antwoorden, is afhankelijk van de reden van je aanstaande vertrek. Daarom hebben we een lijst gemaakt met veelvoorkomende vertrekredenen en bijpassende antwoorden op de vraag: "waarom wil je weg bij je huidige werkgever?"

  • Je bent eerlijk over de reden.
    • Je vindt je werk nog steeds leuk, maar je bent toe aan iets nieuws.
    • Je mist doorgroeimogelijkheden/uitdaging.
    • Je vindt het salaris te laag.
    • Je hebt een werkconflict (maar je kraakt niet je huidige werkgever af).
    • Je vindt je reistijd te lang.
    • Je wil meer flexibiliteit en autonomie.
    • Je vindt de werkdruk te hoog.
  • Je legt uit wat je zo aanspreekt in deze nieuwe functie.

Je bent eerlijk over de reden

Ja, ook als je weg wil vanwege een werkconflict, is het beter om eerlijk te zijn over de reden voor vertrek. De persoon tegenover je wil weten of jij een goeie match bent en wat je drijfveren zijn om te solliciteren. Als je niet eerlijk bent over wat je wel en niet aanspreekt in je huidige functie, wordt het moeilijk om te bepalen of de nieuwe functie beter bij je past. Daarnaast: als de leugen uitkomt, is het vertrouwen onherstelbaar beschadigd.

Als je op een professionele manier kunt uitleggen waarom je niet langer bij je huidige bedrijf wil werken, laat je zien dat je zelfinzicht hebt. Met het juiste antwoord kun je zelfs aan een negatieve vertrekreden nog een positieve draai geven. Laten we 7 situaties en bijpassende antwoorden afgaan.

Reden 1: je bent toe aan iets nieuws

Zelfs als je je huidige werk nog steeds leuk vindt, kun je toe zijn aan verandering. Misschien kwam je droomfunctie voorbij of was je na 5 jaar gewoon toe aan verandering. Je kunt prima benoemen dat je het nog steeds naar je zin hebt op je werk, maar deze kans echt niet kon laten lopen. Dat is een eenvoudige manier om te laten zien hoe enthousiast je wordt van deze functie: je bent bereid om een baan op te geven waar je nog steeds plezier uithaalt.

  • Voorbeeldantwoord: "Ik heb het nog steeds naar mijn zin bij mijn huidige werkgever, dat is niet de reden dat ik wegwil. Maar toen ik deze functie zag, werd ik zo enthousiast dat ik wel móest reageren. Het is mijn droom om te werken met..."

Let op: ben je veel aan het jobhoppen? Dan kun je daar vragen over krijgen. Zeker als je binnen een paar jaar meerdere malen van baan bent gewisseld, volstaat bovenstaand antwoord niet meer. Grote kans dat ze denken: dat zei je vast tegen iedereen. Je zult moeten uitleggen waarom je ‘jobhopt' en wat jij nodig hebt in een baan om ergens langer te blijven.

Reden 2: je mist doorgroeimogelijkheden en/of uitdaging

Zeker als je al een poosje dezelfde functie hebt, kun je het gevoel krijgen dat je je op een doodlopende weg bevindt. Je kunt niet meer doorgroeien en je kent alle geheimen van het vak. Als je een nieuwe baan zoekt, zul je duidelijk moeten maken dat je op termijn wil doorgroeien. Anders beland je binnen de kortste keren in dezelfde situatie. Bespreek dus je ambities.

  • Voorbeeldantwoord: "Ik heb het gevoel dat mijn kwaliteiten in mijn huidige functie niet volledig benut worden. Ik heb de ambitie om door te groeien en meer verantwoordelijkheid op me te nemen. Ik heb in mijn huidige functie alles eruit gehaald wat erin zit, dus ik ben op zoek naar een plek waar ik de volgende stap kan zetten."

Reden 3: je vindt het salaris te laag

Als het salaris de voornaamste reden is dat je op zoek bent naar een andere baan, kun je dit het best een beetje verbloemen. Je wil je nieuwe werkgever niet het idee geven dat je daar alleen voor het geld zit. Je zegt dus niet dat je het salaris te laag vindt en meer wil verdienen. Je kunt bijvoorbeeld wel benoemen dat je een stukje waardering mist voor je harde werk. Zo ben je wel eerlijk, maar treed je niet in detail.

  • Voorbeeldantwoord: "Het werk zelf doe ik met veel plezier, maar ik mis de waardering voor mijn harde werk. Ik ben op zoek naar een plek waar het werk dat ik doe gezien wordt en op een passende manier wordt beloond."

Reden 4: je hebt een werkconflict

Als je het absoluut niet kunt vinden met je collega's of een conflict hebt met je baas, is het logisch dat je het liefst zo snel mogelijk wil vertrekken. Toch moet je in je sollicitatie niet laten merken dat je woest bent op je huidige werkgever, dat staat ontzettend onprofessioneel. Houd je blik gericht op de toekomst en houd je antwoord dicht bij jezelf. Eenmaal thuis kun je weer stoom afblazen.

  • Voorbeeldantwoord bij een verstoorde werkomgeving: "Ik kom het beste tot mijn recht in een werkomgeving waar open wordt gecommuniceerd en iedereen dezelfde doelen voor ogen heeft. Helaas werd dit steeds moeilijker en ik voelde mij niet meer op mijn gemak. Ik ben daarom op zoek naar een plek waar ik mij weer kan focussen op wat ik het liefste doe: mijn vak uitoefenen."

Je laat op deze manier in het midden wat er precies misging, maar je legt wel uit waar jij bij een nieuwe werkplek behoefte aan hebt. Namelijk open communicatie en een fijne samenwerking.

  • Voorbeeldantwoord bij een werkconflict: "Tijdens een groot project bleek dat mijn manier van werken niet langer paste bij de visie van het bedrijf. Helaas bleken de verschillen onverenigbaar. We zijn meerdere malen het gesprek aangegaan, maar dit had helaas niet het gewenste effect. Ik ben nu op zoek naar een plek waar ik ruimte krijg voor eigen initiatief."

Het belangrijkste is dat je in het geval van een werkconflict ook vertelt hoe jij geprobeerd hebt de situatie op te lossen. Bijvoorbeeld het gesprek aangaan.

Tip: oefen in het geval van een werkconflict je antwoord extra goed. Probeer de rauwe randjes eraf te halen voordat je het gesprek ingaat. Zo begin je het gesprek zo kalm mogelijk en voorkom je dat er irritaties opborrelen als het onderwerp ter sprake komt.

Reden 5: je vindt je reistijd te lang

Het is helemaal niet erg om de reisafstand te benoemen als reden voor je (aanstaande) vertrek. Je zegt namelijk niets negatiefs over je werk, alleen over je reistijd. Je moet alleen opletten dat je niet als een zeurkous overkomt. Geef dus een positieve draai aan je verhaal. Bijvoorbeeld door je werk-privébalans te benoemen.

  • Voorbeeldantwoord: "Na een paar jaar begon de reistijd van anderhalf uur enkele reis me op te breken. Hoewel ik nog steeds geniet van mijn werk, merk ik dat mijn werk-privébalans eronder te leiden heeft. Ik wil deze balans graag herstellen, zodat ik meer energie en motivatie overhoudt om mijn werk te doen en er voor mijn gezin te zijn. Als ik beter in mijn vel zit, kan ik ook beter presteren."

Reden 6: je wil meer flexibiliteit en autonomie

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een werknemer die zelf de controle heeft over zijn werktijden, werktempo en manier van werken een stuk gelukkiger is. Tegelijkertijd geldt: hoe minder autonomie iemand heeft, hoe hoger de kans op een burn-out is. Een gebrek aan flexibiliteit en autonomie is dan ook een veelvoorkomende reden om op zoek te gaan naar een nieuwe job. Hoe leg je dat positief uit tijdens je sollicitatiegesprek?

  • Voorbeeldantwoord: "Ik bloei op als ik mij in een omgeving bevind waar enige mate van vrijheid heerst. Ik ga graag op zoek naar nieuwe manieren en mogelijkheden om mijn taken uit te voeren en ik denk out-of-the-box. Ik gedij het best als er vooral gestuurd wordt op het behalen van resultaten en minder op protocollen."

Reden 7: je vindt de werkdruk te hoog

Af en toe overwerken hoort er in veel functies nu eenmaal bij. Maar als er structureel te weinig personeel is terwijl ze wel dezelfde resultaten verwachten, is het niet gek dat je om je heen gaat kijken. Toch moet je dit wel op de juiste manier inpakken. Als je alleen vertelt dat je de huidige werkdruk te hoog vindt, loop je het risico dat je voor ‘lui' wordt aangezien.

Je wil ook voorkomen dat je je huidige werkgever in een kwaad daglicht zet door te vertellen dat hij weinig aandacht heeft voor het welzijn van zijn werknemers. Hoe moet het dan wel? Je kunt bijvoorbeeld de werk-privébalans noemen.

  • Voorbeeldantwoord: "Ik vind het erg belangrijk dat mijn privéleven en mijn werkleven met elkaar in balans zijn. Ik begrijp dat de balans soms meer de ene kant opslaat en af en toe meer de andere kant. In mijn huidige werk is de balans echter steeds verder zoekgeraakt. Ik merk dat ik hierdoor minder geniet van mijn functie. Dat vind ik zonde, want ik heb het werk altijd met veel plezier gedaan. Ik heb het gevoel dat ik bij dit bedrijf opnieuw het werkplezier terug kan vinden."

Leg uit wat je zo aanspreekt in de nieuwe functie

Wat je reden van vertrek ook is, je solliciteert op de nieuwe functie omdat hij beter bij je past dan je huidige functie. Nadat je hebt uitgelegd waarom je wegwil, verleg je de focus in het gesprek naar de toekomst. Waarom word je zo blij van de nieuwe functie? Wat verwacht je daar te vinden wat je nu mist?

Het beantwoorden van deze vragen bereiden je direct voor op een andere vraag die je vaak krijgt: "waarom wil je hier eigenlijk werken?"

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check