Het verschil tussen een Sollicitatiebrief en Motivatiebrief

Het verschil tussen een Sollicitatiebrief en Motivatiebrief
Soms staat er in de vacature dat je een motivatiebrief moet meesturen. Is dat dan weer iets anders dan een sollicitatiebrief? Jazeker!

Sollicitatiebrief en motivatiebrief: de kenmerken

Een sollicitatiebrief:

  • Is vrijwel altijd vereist.
  • Is erg belangrijk bij banen waarvoor gespecialiseerde kennis gevraagd wordt.
  • Moet de recruiter ervan overtuigen dat je de juiste opleiding, kennis en skills hebt voor de functie.
  • Is een ondersteuning van je cv.
  • Is tussen de 250 en 400 woorden.

Een motivatiebrief:

  • Is optioneel (maar wel aan te raden).
  • Is erg belangrijk bij functies waarbij motivatie een grote rol speelt, zoals stages, startersfuncties en zorgende beroepen.
  • Moet de recruiter overtuigen dat je deze baan ontzettend graag wil hebben.
  • Beschrijft ook je vaardigheden, maar vooral je drijfveren, passies en uitdagingen.
  • Is ongeveer één A4 (zo'n 400 woorden).

Verschil 1: vereist versus optioneel

Een motivatiebrief schrijven is niet altijd nodig. Soms wordt er expliciet om gevraagd in de vacature, dan stuur je hem natuurlijk mee. Je kunt er ook zelf voor kiezen om een motivatiebrief te schrijven. Er zijn situaties waarin dat aan te raden is. Bijvoorbeeld als je vermoed dat er heel veel kandidaten zijn of als je op een functie solliciteert die niet aansluit bij je cv. In je motivatie kun je dan uitleggen waarom je deze carrièreswitch maakt.

Sollicitatiebrieven daarentegen zijn wel vaak verplicht. Je legt erin uit waarom jij de juiste kennis hebt voor deze functie. Dat is belangrijke informatie voor de sollicitatiecommissie.

Verschil 2: gespecialiseerde functies versus functies die draaien om motivatie

Er zijn banen waarbij specifieke vakkennis belangrijker is dan je motivatie. Je kunt nog zo gemotiveerd zijn, maar als je geen flauw idee hebt hoe je een riolering moet aanleggen, kun je geen loodgieter worden. Een goeie sollicitatiebrief is voor gespecialiseerde beroepen belangrijker dan een motivatiebrief.

Tegelijkertijd zijn er ook functies waarbij je vooral moet laten zien hoe gemotiveerd je bent. Als je een stage nodig hebt bijvoorbeeld, moet je het vooral hebben van je enthousiasme. Je hebt immers weinig werkervaring waar je op kunt terugvallen. Een goeie motivatiebrief kan dan het verschil maken.

Begrijp ons niet verkeerd, het één sluit het ander niet uit. In de zorg moet je bijvoorbeeld over zowel praktische skills als motivatie beschikken. In zulke gevallen wordt vaak om een sollicitatiebrief én een motivatiebrief gevraagd.

Verschil 3: waarom wil je deze functie versus waarom ben jij geschikt

Motivatiebrieven en sollicitatiebrieven hebben een belangrijke overeenkomst: ze moeten de recruiter ervan overtuigen dat jij de beste kandidaat bent. Toch hebben ze beiden een andere insteek.

  • Tijdens het schrijven van je sollicitatiebrief, stel je jezelf deze vraag: "Weet de recruiter nu waarom ik de juiste kennis, ervaring en vaardigheden voor deze baan heb?"

  • Tijdens het schrijven van je motivatiebrief, stel je jezelf juist deze vraag: "Weet de recruiter nu waarom ik zo gepassioneerd ben en waarom ik deze baan graag wil hebben?"

Zoals je ziet is de motivatiebrief een tikje persoonlijker. Het gaat niet zozeer om je kennis en kunde, maar om jouw reden om voor deze baan te kiezen. Houd dat in je achterhoofd tijdens het schrijven.

Verschil 4: ondersteunend aan je cv versus je passie laten zien

Een sollicitatiebrief is ondersteunend aan je cv. Dat betekent niet dat je je cv letterlijk herhaalt in je brief, maar wel dat je sommige aspecten wat verder uitdiept. Je beschrijft je relevante werkervaring door een of twee voorbeelden te noemen. Het liefst noem je natuurlijk dingen die aansluiten op je nieuwe functie.

Beschrijf bijvoorbeeld een knappe prestatie of een paar van je verantwoordelijkheden:

  • "In 2022 schreef ik mee aan een nieuw cursusplatform dat in het hele bedrijf werd uitgerold."
  • "Ik maak de nieuwsbrief die wekelijks naar meer dan 50.000 mensen wordt verstuurd."
  • "Ik onderhoud met meer dan 50 klanten maandelijks contact en ben voor hen het eerste aanspreekpunt."
  • "Ik vind het belangrijk om me te blijven ontwikkelen, dus haalde ik in 2021 een certificaat voor..."

Een motivatiebrief gaat in veel mindere mate over je cv. Je kunt je vaardigheden natuurlijk wel noemen, maar het gaat veel meer over je drijfveren. Waarom koos je ooit voor dit beroep? Waarom wil je zo graag bij dit bedrijf werken? Een goeie motivatiebrief laat je passie voor deze functie zien.

Dat doe je bijvoorbeeld op deze manier:

  • "Toen ik als kleine jongen voor het eerst een balletdanser op tv zag, wist ik dat dit mijn toekomst werd."
  • "Maar weinig dingen maken me zó gelukkig als mijn handen in de aarde steken. Ik vind het fantastisch dat ik als hovenier me iedere dag tussen de planten begeef."
  • "Ik liep jaren geleden langs jullie kantoorpand en ik wist dat ik daar ooit wilde werken. Jullie maken een fantastisch product en ik zou mijn marketingskills heel graag inzetten om iedereen daarvan te overtuigen.
  • "De adrenaline-kick die ik voel als ik een nieuwe deal sluit is met geen pen te beschrijven."

Verschil 5: kort versus iets minder kort

Het laatste verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief is de lengte. Hoewel ze allebei kort en bondig zijn, is je sollicitatiebrief nog net iets korter. Houd voor je sollicitatiebrief ongeveer een half A4 (250 woorden) tot één A4 (400 woorden) aan. Je motivatiebrief mag iets langer zijn, maar ga ook hier niet over de 400 woorden heen.

Voor allebei de brieven geldt: schrijf heldere, puntige zinnen. Maak de meeste niet langer dan zo'n 15 woorden. Lange zinnen zijn vaak wollig en er staat te veel informatie in. Dat leest niet lekker. Als je weet dat je veel tik- en spelfouten maakt, kan het geen kwaad om hem door iemand anders te laten controleren.

Heb je meer tips nodig? Lees dan ons artikelen door over hoe je een goeie motivatiebrief en/of een goeie sollicitatiebrief schrijft.

Geschreven door
Roeliene Bos
Redacteur @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Sterke en Zwakke Punten benoemen tijdens je Sollicitatie

‘Kun je een aantal van je goede eigenschappen noemen?' ‘Wat zijn je zwakke punten?' Lees hoe je deze sollicitatievragen kunt beantwoorden.
Michiel van der Avoird 25 apr 2020

Sollicitatie per Mail versturen? 8 nuttige tips (2024)

Solliciteren doe je tegenwoordig digitaal. Hoe schrijf je een begeleidende mail voor je sollicitatiebrief en cv?
Michiel van der Avoird 20 apr 2020

De 100 meestgestelde Sollicitatievragen

Met een goede voorbereiding beantwoord je lastige sollicitatievragen in een handomdraai. We zetten 100 vragen op een rij en voorzien je van tips.
Roeliene Bos 10 mei 2020

Kennismakingsgesprek? Zo maak je indruk (11 tips)

Het eerste sollicitatiegesprek dat je met een bedrijf voert, noemen we het kennismakingsgesprek. Hoe ziet zo’n gesprek eruit en hoe bereid je je voo...
Roeliene Bos 6 jul 2020

Sollicitatiebrief Schrijven: opbouw, tips & voorbeelden

Met een krachtige argumentatie, juiste structuur en goede opmaak maak je een sterke indruk met je sollicitatiebrief.
Michiel van der Avoird 10 apr 2020

Welke baan past bij mij? (9 tips)

Iedereen wil een passende baan, maar hoe pak je zoiets aan? Lees onze tips en misschien ben je volgend jaar wel een ...
Roeliene Bos 6 jun 2020
 
check