Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Nieuwe Baan | Hoe (snel) kom ik eraan?

door Michiel van der Avoird
2.836x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Hoe lang duurt het om een nieuwe baan te vinden? Ontdek welke omstandigheden de duur van je zoektocht naar werk bepalen en hoe je daarop inspeelt.

De kans dat een grote groep mensen door de coronacrisis (langdurig) zonder werk komt te zitten is zonder meer reëel. Een goed cv kan er mede toe leiden dat een professional snel weer aan de slag kan, maar een garantie voor succes is het uiteraard niet. Ook de woonplaats van een werkloze is van invloed op de duur van het sollicitatieproces. Bovendien kunnen de zoekmethoden waarvan iemand zich bedient de banenjacht versnellen of vertragen.

Hoe lang staat een baan gemiddeld op Werkzoeken.nl?

Een vacature staat gemiddeld 22 dagen en 15 uren op Werkzoeken.nl. Dit geeft een indicatie van hoe lang een positie gemiddeld openstaat en hoe snel (of langzaam) een werkzoekende een nieuwe werkplek kan vinden.

Duur vacatureplaatsing per provincie
Een andere betrouwbare graadmeter is de gemiddelde duur van een vacatureplaatsing op Werkzoeken.nl per provincie.

ProvincieDagenUren
Overijssel205
Flevoland208
Zeeland2016
Zuid Holland2114
Drenthe2120
Groningen2122
Noord Holland228
Gelderland2215
Limburg2216
Noord Brabant239
Utrecht2321
Friesland244

De tekst gaat verder na dit blok
7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures

Hoe zoek je met succes naar een nieuwe baan?

Een professioneel netwerk: profiteer van social media
'Het gaat er niet om wat je kunt, maar wie je kent', is een oud gezegde. Het is natuurlijk niet zo zwart-wit, maar een goed professioneel netwerk helpt zeker bij het vinden van een andere job. Houd daarom je social media profielen up-to-date, hierdoor word je sneller ontdekt door werkgevers en recruiters.

Vergroot je kansen: wees flexibel
Het aanbod aan werk verschilt per locatie. Wil je als kandidaat een andere baan zoeken en er écht voor gaan? Dan zul je voor je carrièreswitch misschien bereid moeten zijn om te verhuizen. Ook helpt een flexibele houding ten opzichte van de geboden werkomstandigheden.

Sluit het takenpakket niet 100 procent aan op je wensen? Of zijn de werktijden anders dan jou het beste uitkomt? Is de functie tóch een goede basis voor je verdere carrière? Dan loont het eventueel de moeite om je flexibel op te stellen. Zeker bij een minder sterke economie kun je maar beter aan het werk blijven. Hoe korter je werkloos bent, hoe groter je kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Haal alles uit solliciteren
Door regelmatig te solliciteren blijf je in beeld en ontdek je wat wel en niet werkt. Vergroot ook vooral je zoekveld door proactief contact op te nemen met bedrijven. Zo ben je misschien net op tijd voordat een werkgever jouw droombaan gaat adverteren en kun je als eerste solliciteren.

Werkzoekenden die proactief naar een nieuwe baan zoeken en oprecht interesse tonen bij een werkgever hebben een streepje voor. Dus is er een merk waarmee je echt feeling hebt? Probeer het dan eerst daar! Word je niet uitgenodigd voor een gesprek? Probeer dan feedback te krijgen. Zo weet je wat er aan je cv ontbreekt. Ook ontdek je wat er mis ging tijdens het sollicitatiegesprek en hoe je jouw kansen vergroot.
Ontwikkel jezelf en blijf in beeld
Wil je vooruit in je carrière of een nieuwe loopbaan beginnen? Wil je bijvoorbeeld een nóg betere elektromonteur worden? Dan zul je je skills moeten verbeteren of vernieuwen. Blijf dus leren en praktiseren. Het is goed om actief te blijven, ook als je al langer werkloos bent. Volg een cursus die aansluit bij de vereisten van je droombaan of doe vrijwilligerswerk waardoor je de juiste ervaring opdoet.

Snel een nieuwe baan vinden komt dus op actie aan van de werkzoekende. Ben je actief aanwezig in je professionele netwerk? Verbeter je je skills doorlopend en aantoonbaar? Grote kans dat je gevonden wordt door werkgevers en recruiters.

7.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures