Michiel van der Avoird
Head of Content & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Junior, Medior of Senior carrièreniveau?

door Michiel van der Avoird
6 oktober 2020 • 902x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Hoe weet je of een vacature bij jouw carrièreniveau past? Zoekt men een junior, medior, of senior werknemer? Wat als zo'n duiding ontbreekt?

Soms is het lastig om te achterhalen wat het gewenste ervaringsniveau voor een vacature is. Als je je kansen goed inschat, voorkom je dat jouw cv en sollicitatiebrief in de prullenbak belanden.

Wat is het verschil tussen junior-, medior, en senior-carrièreniveau?

De termen ‘junior', ‘medior' en ‘senior' geven een idee van het vereiste carrièreniveau voor een bepaalde functie. Hoewel standaard definiëringen niet in beton gegoten zijn, schetsen ze een goed algemeen beeld van hoe professionals kunnen doorgroeien:

Junior (0 tot 2 jaar ervaring)
Junior-medewerkers werken onder begeleiding aan routinetaken. Afhankelijk van de rol kan een bachelordiploma of gespecialiseerd certificaat vereist zijn. Bij middelgrote en grote organisaties nemen junior vacatures vaak de vorm aan van een stage of traineeship.
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures

Medior (3 tot 5 jaar ervaring)
Voor medior vacatures zijn specifieke vaardigheden en kwalificaties vereist. Medioren dragen de nodige verantwoordelijkheid, beschikken over probleemoplossende vaardigheden en kunnen prima zelfstandig werken.

Senior (meer dan 5 jaar ervaring)
Senior-medewerkers zetten hun expertise creatief in en dragen hun diepgaande kennis over aan minder ervaren collega's. Werknemers met enige senioriteit dragen in hoge mate bij aan het algemene presteren van een team, afdeling of bedrijf.

Hoe werkt matching op carrièreniveau op Werkzoeken.nl?

  1. Werkgevers: recruiters en HR-managers kunnen een carrièreniveau selecteren als zij een vacature plaatsen.
  2. Werknemers: kandidaten kunnen zoekresultaten filteren in het vacatureoverzicht tijdens het zoeken naar een nieuwe baan.

Waaruit kun je het vereiste carrièreniveau nog meer aflezen?

Lees de functieomschrijving zorgvuldig door
De taakomschrijving in een vacature biedt meer inzicht. Beschik je over de juiste vaardigheden en heb je voldoende werkervaring? Perfect. Kom je tekort? Vrijwilligerswerk kan een extra dimensie bieden.

Verdiep je in het bedrijf
Een andere manier om een gevoel van een functieniveau te krijgen, is het plegen van zoveel mogelijk research.
 
  • Bezoek de bedrijfswebsite en bekijk werknemersprofielen. Welke functietitels worden er in de organisatie gebruikt?
  • Heeft het bedrijf een werken-bij, of carrièrepagina? Zo ja, voor welke rollen zoekt men nog meer naar personeel?
  • Zie je ergens een organigram of ander overzicht van de bedrijfsstructuur? Zijn er voldoende carrièremogelijkheden en ontwikkelingstrajecten? Wat zou voor jou een goed instapniveau zijn?

Zoek uit aan wie je verantwoording aflegt
Welke rol heeft jouw toekomstige directe leidinggevende? Is het de CEO zelf? Dan valt deze functie onder de categorie senior vacatures. Is je baas een afdelingsmanager met een medior-profiel? Dan is de kans groot dat het een junior-functie betreft.

Wat als je tussen twee carrièreniveaus in zit?
Wat doe je als je precies tussen twee niveaus in zit? Op een topfunctie te solliciteren, of de veilige route kiezen? Een inschatting maken kan lastig zijn, maar als je denkt dat je kans maakt, moet je ervoor gaan. Geef in je sollicitatiebrief een paar goede redenen waarom je, ondanks je eventuele onervarenheid, een goede kandidaat bent.

Leg uit waarom je denkt dat je een niveau ‘hoger' thuishoort. Geef tegelijkertijd aan dat je ervoor openstaat om voor een ‘lagere' of junior-functie in aanmerking te komen. Als je echter te ver onder het vereiste niveau zit, is het waarschijnlijk beter dat je niet solliciteert. Zelfs als je de baan toevallig wel krijgt, kan jouw onervarenheid ertoe leiden dat je niet weet hoe je met bepaalde situaties om moet gaan.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures