Michiel van der Avoird
Head of Content & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl

Delen

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

door Michiel van der Avoird
12 november 2020 • 673x bekeken
Dit blog is samengesteld door Werkzoeken.nl, al 10 jaar het #1 platform voor het werven van personeel in Nederland.

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?

Het startersloon is het salaris dat je ontvangt voor je eerste baan. In de meeste gevallen krijg je het nadat je bent afgestudeerd, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je ontvangt dit loon bijvoorbeeld ook, als je naar een compleet ander vakgebied overstapt. Ter informatie: het gemiddelde startsalaris (zie junior carrièreniveau) in Nederland ligt op het moment van schrijven op € 1.805,- bruto per maand.

Welke factoren zijn van invloed op een startsalaris?

Het is belangrijk om te weten wat je waard bent, of je nu op zoek bent naar je eerste baan of een carrièreswitch wilt maken. Bij ieder beroep hoort een bepaald salaris. Een Java developer verdient nu eenmaal meer dan een vulploegmedewerker. Welke factoren spelen nog meer een rol?

Opleiding
Het is duidelijk dat een diploma of kwalificatie van een gerenommeerde instelling je salarispotentieel positief kan beïnvloeden. Het startersloon van een afgestudeerde wo-er ligt immers hoger dan dat van een hbo-er of mbo-er. De volgende cijfers geven een goed beeld:
Wo: tussen € 2.200,- en € 2.800,- bruto per maand.
Hbo: tussen € 1.800,- en € 2.500,- bruto per maand.
Mbo: tussen € 1.500,- en € 1.800,- bruto per maand.
Bedrijf
Groot, klein, traditioneel, innovatief of gespecialiseerd: dergelijke typerende kenmerken zijn van invloed op de manier waarop een bedrijf (start)salarissen bepaalt.
De tekst gaat verder na dit blok
1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures

Geslacht
Zowel vrouwen als mannen verdienen het meest als zij tussen de 40 en 49 jaar oud zijn. De loonkloof tussen mannen en vrouwen is echter nog veel te groot.

Branche
Salarissen verschillen sterk per sector en variëren naar gelang de benodigde vaardigheden, opleidingsniveaus en andere functie-eisen.

Locatie
Ook de werklocatie kan van invloed zijn op het uiteindelijke startersloon dat je wordt aangeboden. Bedrijven in stedelijke gebieden moeten doorgaans hogere lonen uitkeren, omdat de kosten voor levensonderhoud er hoger liggen. Het omgekeerde kun je stellen voor de mate van concurrentie. Is er een overvloed, of juist een tekort aan geschikte kandidaten te vinden?

Hoe onderhandel je over het startsalaris?

Is het salarisaanbod lager dan je gehoopt had? Schroom niet om te onderhandelen, ook al kom je net kijken.

1. Pleeg onderzoek
Hoe meer informatie je hebt, hoe makkelijker het is om met potentiële werkgevers te onderhandelen. Vergelijk het salaris in de vacature met het branchegemiddelde. Is jouw profiel schaars? Dan zou het kunnen ‘lonen' om te onderhandelen. Staat er een cao met salarisschaal in het contract? Dan heb je (waarschijnlijk) wat minder beweegruimte.

2. Stel aanvullende vragen
Elk beetje informatie kan waardevol zijn voor het nemen van beslissingen. Met wie ga je werken? Hoe is de bedrijfscultuur? Begin met eenvoudige vragen en werk toe naar het onderwerp ‘salaris'.

3. Neem de tijd
Hap niet meteen toe, hoe genereus het aanbod ook lijkt. Vraag hoeveel tijd je krijgt om een beslissing te nemen.

4. Vraag altijd om meer
Niet geschoten is altijd mis, zo luidt het gezegde. Je zou zomaar ‘ja' als antwoord kunnen krijgen. Wil je een hoger loon? Zet je prestaties en werkervaring op een rij en overtuig je gesprekspartner(s) van je toegevoegde waarde.

5. Denk verder dan geld
Kijk niet alleen naar het loon, maar ook naar de arbeidsvoorwaarden. Zijn er doorgroeimogelijkheden? Hoe staat het met de werkdruk, reistijden, vakantiedagen, flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden? Neem elk punt door met je gesprekspartner(s).

6. Zet alles zwart op wit
Ben je akkoord? Zorg dat alles op papier komt te staan. Zo voorkom je mogelijke onaangename verrassingen in de toekomst.

1.000+ Bedrijven zoeken via ons platform naar kandidaten als jij.

Bekijk alle vacatures