Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Startsalaris: verdien ik wel genoeg?

Wat is het gemiddelde startsalaris in Nederland en hoe wordt dit bedrag bepaald? Hoe krijg je een beter aanbod?

Het startersloon is het salaris dat je ontvangt voor je eerste baan. In de meeste gevallen krijg je het nadat je bent afgestudeerd, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je ontvangt dit loon bijvoorbeeld ook, als je naar een compleet ander vakgebied overstapt. Ter informatie: het gemiddelde startsalaris (zie junior carrièreniveau) in Nederland ligt op het moment van schrijven op € 1.805,- bruto per maand.

Welke factoren zijn van invloed op een startsalaris?

Het is belangrijk om te weten wat je waard bent, of je nu op zoek bent naar je eerste baan of een carrièreswitch wilt maken. Bij ieder beroep hoort een bepaald salaris. Een Java developer verdient nu eenmaal meer dan een vulploegmedewerker. Welke factoren spelen nog meer een rol?

Opleiding
Het is duidelijk dat een diploma of kwalificatie van een gerenommeerde instelling je salarispotentieel positief kan beïnvloeden. Het startersloon van een afgestudeerde wo-er ligt immers hoger dan dat van een hbo-er of mbo-er. De volgende cijfers geven een goed beeld:

Wo:tussen € 2.200,- en € 2.800,- bruto per maand.
Hbo:tussen € 1.800,- en € 2.500,- bruto per maand.
Mbo:tussen € 1.500,- en € 1.800,- bruto per maand.

Bedrijf
Groot, klein, traditioneel, innovatief of gespecialiseerd: dergelijke typerende kenmerken zijn van invloed op de manier waarop een bedrijf (start)salarissen bepaalt.

Geslacht
Zowel vrouwen als mannen verdienen het meest als zij tussen de 40 en 49 jaar oud zijn. De loonkloof tussen mannen en vrouwen is echter nog veel te groot.

Branche
Salarissen verschillen sterk per sector en variëren naar gelang de benodigde vaardigheden, opleidingsniveaus en andere functie-eisen.

Locatie
Ook de werklocatie kan van invloed zijn op het uiteindelijke startersloon dat je wordt aangeboden. Bedrijven in stedelijke gebieden moeten doorgaans hogere lonen uitkeren, omdat de kosten voor levensonderhoud er hoger liggen. Het omgekeerde kun je stellen voor de mate van concurrentie. Is er een overvloed, of juist een tekort aan geschikte kandidaten te vinden?

Hoe onderhandel je over het startsalaris?

Is het salarisaanbod lager dan je gehoopt had? Schroom niet om te onderhandelen, ook al kom je net kijken.

1. Pleeg onderzoek
Hoe meer informatie je hebt, hoe makkelijker het is om met potentiële werkgevers te onderhandelen. Vergelijk het salaris in de vacature met het branchegemiddelde. Is jouw profiel schaars? Dan zou het kunnen ‘lonen' om te onderhandelen. Staat er een cao met salarisschaal in het contract? Dan heb je (waarschijnlijk) wat minder beweegruimte.

2. Stel aanvullende vragen
Elk beetje informatie kan waardevol zijn voor het nemen van beslissingen. Met wie ga je werken? Hoe is de bedrijfscultuur? Begin met eenvoudige vragen en werk toe naar het onderwerp ‘salaris'.

3. Neem de tijd
Hap niet meteen toe, hoe genereus het aanbod ook lijkt. Vraag hoeveel tijd je krijgt om een beslissing te nemen.

4. Vraag altijd om meer
Niet geschoten is altijd mis, zo luidt het gezegde. Je zou zomaar ‘ja' als antwoord kunnen krijgen. Wil je een hoger loon? Zet je prestaties en werkervaring op een rij en overtuig je gesprekspartner(s) van je toegevoegde waarde.
39e7916b177c92574b289f4ef9452116aeafb06f5ef0d0ef.png
5. Denk verder dan geld
Kijk niet alleen naar het loon, maar ook naar de arbeidsvoorwaarden. Zijn er doorgroeimogelijkheden? Hoe staat het met de werkdruk, reistijden, vakantiedagen, flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden? Neem elk punt door met je gesprekspartner(s).

6. Zet alles zwart op wit
Ben je akkoord? Zorg dat alles op papier komt te staan. Zo voorkom je mogelijke onaangename verrassingen in de toekomst.

Geschreven door
Michiel van der Avoird
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Salarisonderhandeling | tips om een beter aanbod te krijgen

Een salarisonderhandeling is een delicate aangelegenheid, enige tactische vaardigheid is vereist. 10 tips voor succesvolle contractbesprekingen.
Michiel van der Avoird 17 sep 2020

Loonsverhoging: wanneer en hoe vraag je erom?

Soms is een loonsverhoging op zijn plaats, maar hoe haal je je baas over? Met deze zeven tips maak je jouw salarisonderhandeling tot een succes.
Michiel van der Avoird 5 jan 2021

Hoeveel Belasting betaal je over Bonussen?

Als je een bonus van je werkgever ontvangt, dan betaalt je werkgever daar meestal belasting over. Om hoeveel belasting gaat het? Een beknopte uitleg.
Inge Stakenborg 11 feb 2024

Auto van de Zaak - Wat is Bijtelling en Hoe werkt het?

Als je een auto van de zaak gebruikt voor privéritten, betaal je bijtelling aan de Belastingdienst. Leer direct meer over de regels en bekijk de bere...
Inge Stakenborg 17 nov 2023

Wat is Onregelmatigheidstoeslag (ORT) en heb je er Recht op?

Een onregelmatigheidstoeslag is een extra bedrag dat je krijgt als je op verschillende uren of dagen moet werken. Ontdek of jij hier recht op hebt.
Inge Stakenborg 1 dec 2023

Is een Auto van de Zaak voordelig voor Jou?

Hoe voordelig is het voor jou om in een auto van de zaak te rijden als je werkgever die aanbiedt? Bekijk direct alle voordelen en nadelen.
Inge Stakenborg 17 nov 2023
 
check