Een open bedrijfscultuur is gebaseerd op steun, vertrouwen en veiligheid. Medewerkers voelen zich dan vrij om hun mening te delen en om kansen en problemen te bespreken met andere medewerkers en leidinggevenden. Dit zorgt ervoor dat iedereen van zijn of haar eigen ‘eilandje’ komt en om zich heen leert kijken voor mogelijkheden. Je bevordert zo ook de samenwerking tussen mensen.
Ideeën moeten vrijelijk ontstaan en hun weg vinden in het bedrijf. Deze drie tips geven je een richting in hoe je dat faciliteert.
Maar wat bespreek je met elkaar? Zelf moet je duidelijke innovatiedoelen stellen en die helder uitleggen. Zo geef je je medewerkers al een goede richting om in te zoeken. Tegelijkertijd moet je openstaan voor ideeën. Is een idee niet haalbaar of niet realistisch? Geef dit dan meteen duidelijk aan! Zo voorkom je vooral dat je een medewerker laat ‘zwemmen’.
Veel bedrijven richten de werkomgeving zo in dat die inspirerend wordt voor werknemers. Zo plaatsen ze, bijvoorbeeld, een loungegedeelte of een pingpongtafel. Relaxte plekken zoals deze bevorderen een relaxte houding en dus ook frisse, nieuwe ideeën. Wil je het anders doen? Voor ongestoorde brainstormsessies kun je ook aparte werkruimtes inrichten.
Stel een gecombineerd team samen. Doe dit door medewerkers met verschillende niveaus, expertises en achtergronden bij elkaar te plaatsen. Juist door deze verschillen houden de medewerkers elkaar scherp, waardoor er nieuwe ideeën voor een product of dienst kunnen ontstaan. Denk daarnaast aan deze twee acties:
Je ziet misschien ook mogelijkheden om je bedrijf of organisatie te laten samenwerken met andere bedrijven of organisaties, bijvoorbeeld opleidingsinstituten of instellingen voor goede doelen. Door externe kennis wordt de kans op nieuwe, innoverende ideeën nog groter! Een samenwerking kan bovendien (al snel) meer inkomsten betekenen.
Door een medewerker de verantwoordelijkheid over de eigen rol te laten nemen, stimuleer je die om zelf te experimenteren en met nieuwe werkwijzen (en dus met kansen) te komen. Maak van hem of haar dus een ‘leider apart’, maar dan binnen het eigen werkvlak.
Wat het in elk geval niet betekent, is dat je de werknemer op de directeursstoel laat zitten. Je moet immers altijd de regie houden.
Innoveren betekent vaak: nieuwe technologieën invoeren en gebruiken. Onderzoek daarom goed wat nodig is, maar vraag je medewerkers ook naar wat zij nodig (denken te) hebben. Met de juiste digitale of fysieke tools maak je het de medewerkers makkelijker om aan innovatieve projecten te werken.
Inspiratie voor een innovatief idee krijg je binnen het bedrijf, maar vaak ook buiten het bedrijf. Denk dus ook aan deze mogelijkheden:
Sommige bedrijven nodigen soms ook wel een externe expert uit. Die komt bijvoorbeeld iets vertellen over een nieuwe ontwikkeling of over de markttrends in het algemeen.
Als een medewerker een succesvol idee heeft, dan doe je er goed aan om deze medewerker daarvoor te belonen. Bijvoorbeeld met een financiële bonus. Het kan ook zijn dat je medewerkers in een soort ‘hall of fame’ plaatst, voor openlijke erkenning. Het voordeel van belonen? Je zet andere medewerkers ook aan om nieuwe ideeën te bedenken.
Wat voor product of dienst je ook aanbiedt: je doet het voor je klanten. Dit betekent dat je jouw aanbod goed moet afstemmen op hun behoeften. Hoe je dit doet? Bekijk deze drie tips:
Alles wat je vanuit je klantenkring te weten komt, kun je vertalen naar (nieuwe) werkwijzen of processen voor je werknemers.
Bijblijven in de markt is cruciaal voor een bedrijf of een organisatie. Houd dus regelmatig bij wat de concurrentie doet. Haal hier verbeterpunten uit of maak op basis van de informatie nieuwe plannen voor innovatieve producten of diensten. Deel deze plannen met je medewerkers en ga aan de slag!
Soms is een plan innovatief. Soms niet. Sta echter niet te lang stil bij mislukkingen: beschouw ze vooral als leerervaringen. Zorg er tegelijkertijd voor dat je medewerkers dit ook beseffen. Je wilt ze namelijk stimuleren om te ‘durven doen’, niet om ontmoedigd te raken. Gun hen dan ook zeker de tijd om iets innovatiefs te bedenken. Practice makes perfect!
Als bedrijf of organisatie heb je veel redenen om te innoveren. Innovatieve producten of diensten helpen je namelijk groeien en dus concurrerend te blijven. De behoeften van je klanten zijn hier natuurlijk nauw aan gekoppeld: als jij ze voortdurend biedt wat ze nodig hebben, blijf je ook langer op de markt bestaan. Kortom, innovatie helpt de toekomst van je onderneming te waarborgen.