Wat willen we bereiken en hoe? Betrek het hele team bij het opstellen van duidelijke hoofddoelen en subdoelen. Maak er eventueel een (creatieve) brainstormsessie van, zoals een 'freewriting sessie'.
Dit werkt zo:
Zorg ervoor dat elk teamlid weet welke rol die binnen het team moet spelen. Ook de taken moeten voor elke rol duidelijk zijn. Hoe beter je rollen en taken beschrijft en afbakent, hoe minder kans op misverstanden of conflicten. Blijf sowieso letten op de groepsdynamiek en pas taken of rollen aan als dat beter is voor het team en de voortgang van het project.
Zijn je medewerkers juist toe aan meer variatie? Je kunt rollen of taken ook per project wisselen. Zo blijft het werk voor iedereen interessant. Bovendien krijgen je medewerkers inzicht in (en vaak dus ook meer begrip voor) de verschillende rollen.
Een goede balans tussen werk en privé voorkomt dat je medewerkers overwerkt en/of gestrest raken. Probeer dus deze balans in stand te houden. Bied bijvoorbeeld zelf flexibele werktijden of -dagen aan.
Vraag een medewerker tegelijkertijd wat die verder zelf kan doen om niet te veel hooi op de vork te nemen. Coach hem of haar om na te denken over mogelijke oplossingen. Dit is goed voor de ontwikkeling van zijn of haar eigen verantwoordelijkheid (en dus persoonlijk leiderschap).
In een veilige werkomgeving mag elke werknemer zichzelf zijn. Iedereen luistert naar elkaar en heeft respect voor elkaars meningen en standpunten. Niemand sluit elkaar uit en mensen voelen zich echt gehoord door zowel het eigen team als de leiding.
Klinkt dit allemaal ideaal? Zo kan het zeker zijn, vooral als je zelf het voorbeeld stelt. Erken en luister naar anderen, roddel niet, blijf neutraal bij conflicten en zoek altijd naar constructieve oplossingen.
Open en eerlijke communicatie is nodig in een samenwerking. Moedig medewerkers daarom aan om te praten over gebieden waar (nog) verbetering nodig is. Coach het team tegelijkertijd om op een respectvolle en constructieve manier feedback te geven. Leer de teamleden ook om op een redelijke en sportieve wijze met ontvangen feedback om te gaan. Fouten maken mag en ook over problemen tussen teamleden mag gepraat worden.
Out-of-the-box denken kan handig zijn als je een product of dienst (nieuw) leven in wilt blazen. Maar hoe krijg je je medewerkers richting meer creatief denken? Bijvoorbeeld zo: richt een inspirerende ruimte in, compleet met kunst en mooie meubels. Laat je medewerkers deze ruimte gebruiken voor brainstormsessies en teamoverleg. Wie weet zet de ruimte ze aan om niet alleen creatief te denken, maar ook om te durven experimenteren.
Weet team Sales wel wat het productieteam doet? En andersom? Soms is het nodig om verschillende afdelingen op een lijn te krijgen om de beste resultaten te behalen. En dat houdt soms in dat je ervoor moet zorgen dat de afdelingen elkaars werk begrijpen. Hoe? Hier is een teambuildingtip:
Organiseer voor het Sales-team eens een workshop 'Productie'. Wissel dit daarna om. Organiseer voor het productieteam een workshop 'Sales'. Dit hoeven geen volwaardige trainingen te zijn, want ze zijn vooral bedoeld om meer inzicht en wederzijds begrip te krijgen in elkaars werkprocessen en beslissingen. Wedden dat er hierdoor ook een betere samenwerking kan ontstaan tussen de afdelingen?
Werknemers die in hun functie geen (nieuwe) kansen krijgen om iets te leren, snuffelen al snel weer in vacaturebanken. En als werkgever vind je het ook niet leuk om waardevolle kennis uit je bedrijf te zien verdwijnen. Bied je teamleden daarom een leerprogramma aan, afgestemd op hun wensen en behoeften. Verwerk in dit programma allerlei interessante activiteiten, zoals deze:
Zorg ervoor dat je elke werknemer op dezelfde manier waardeert of beloont voor zijn of haar inzet en prestaties. Je voorkomt zo jaloezie en misschien zelfs sabotage tussen teamleden of afdelingen. Moedig je teamleden tegelijkertijd aan om elkaar te prijzen en te feliciteren bij een geslaagde taak of project. Zo houd je een 'positieve vibe' in het team in stand!
Geslaagde projecten zijn het waard om te vieren, bijvoorbeeld met een leuk teamuitje! Organiseer dit zelf of laat de keuze en de planning aan het team over. Teamuitjes als beloning werken goed en ze helpen de teamleden om elkaar nog beter te leren kennen en te waarderen. Wil je geen teamuitje? Je kunt prestaties ook vieren met een bloemetje, een taart of (geld)bonussen voor je team.
Waar je ook voor kiest: laat je teamleden merken dat je hun inspanningen waardeert en dat je trots op ze bent! Zo blijven ze zeker gemotiveerd en betrokken voor een volgend project.