Teambuildingactiviteiten verbeteren de samenwerking en dus ook de groepsbinding. Dit werkt vaak zo:
Stap 1 - Je medewerkers spelen samen en/of werken speels samen aan een opdracht.We grijpen nog even terug naar stap 5 (zie Reden 1). Namelijk naar het moment dat je medewerkers een groepsgevoel creëren omdat er vertrouwen onderling bestaat. Als dit groepsgevoel klopt, dan is er dus vaak ook sprake van een veilige omgeving.
In een veilige omgeving voelt een medewerker zich vrijer om zijn of haar eigen gevoelens of meningen te delen. Ook ontstaat er meer openheid over fouten: mensen mogen fouten maken en van die fouten leren. Door deze vrijheden verdwijnen angst en onzekerheid steeds meer op de achtergrond en ontstaat er zo meer ruimte voor creatieve en/of innovatieve oplossingen.
Reden 1 en 2 vormen de basis voor Reden 3: namelijk verbetering van de prestaties op de werkvloer. Je medewerkers vertrouwen elkaar, kennen elkaars kwaliteiten goed en weten daardoor goed met elkaar samen te werken. Dit leidt tot creatieve of zelfs innovatieve producten of diensten. De productie gaat zelfs omhoog. Conflicten worden ook sneller opgelost, juist omdat mensen elkaar beter leren begrijpen.
Deze reden is de opstelsom van alle vorige redenen. Door een goede groepsbinding en samenwerking voelen je werknemers zich meer gewaardeerd en gemotiveerd. Hierdoor worden ze zelfs nog creatiever of productiever. Ze genieten ook meer van de eigen resultaten of de teamresultaten op het werk. Anders gezegd: je werknemers ervaren (meer) werkgeluk. De kans is dan zelfs groot dat ze voor langere tijd bij je bedrijf blijven werken.
Teambuilding is onderdeel van je bedrijfscultuur. En je bedrijfscultuur bepaalt voor een groot deel je bedrijfsimago. Dit biedt extra kansen, zeker als je op social media berichten over je teambuildingactiviteiten plaatst. De kans is dan aanwezig dat je de aandacht trekt van potentieel nieuwe medewerkers of zakenpartners. En dat biedt een laatste, maar wel groot extra voordeel, namelijk: toekomstbestendigheid!