Wat is Six Sigma?

Wat is Six Sigma?
Met de methode Six Sigma focus je op vermindering van fouten in werkprocessen. Zo kom je tot betere deelproducten en eindproducten voor je klanten.

Wat houdt Six Sigma in?

Six Sigma is een methode in procesverbetering. Je werkproces bestaat dan uit vaste, meetbare stappen om een deelproduct of eindproduct te maken. Tegelijkertijd ligt de focus sterk op het verwijderen van fouten in een werkproces.
Fouten in een werkproces kunnen zijn: verkeerde of onnodige handelingen uitvoeren en/of slechte materialen of middelen gebruiken voor de productie

Waarom ligt de focus op vermindering van fouten?

Deze stappen laten zien hoe vermindering van fouten kan leiden tot grotere successen voor je organisatie. Dit zijn ze:
  1. Je werkproces wordt stabieler en betrouwbaarder.
  2. Door een stabieler en betrouwbaarder werkproces worden je producten beter.
  3. Betere producten zorgen voor meer tevreden klanten.
  4. Consistent goede kwaliteit leveren betekent op den duur winstverhoging.

Waarom de term Six Sigma?

Sigma (σ) is een Griekse letter en staat voor ‘spreiding van een verdeling’. Spreiding duidt vooral op het aantal fouten in een proces. Six (zes) Sigma betekent zelfs letterlijk: je mag 3.4 fouten maken op een miljoen mogelijkheden. Six Sigma geeft dus een standaard aan voor het maximaal aantal fouten dat je mag maken op een bepaalde hoeveelheid (producten).
Experts in Six Sigma kunnen dan ook een berekening maken over de spreiding. Een werkproces krijgt dan een ‘sigmawaarde’. Hoe minder fouten je proces bevat, hoe beter jouw proces presteert. Het proces krijgt dan een hoge sigmawaarde. Valt de waarde tegen, dan moet je het proces (weer) gaan optimaliseren.

Wat zijn de principes van Six Sigma?

Six Sigma stoelt algemeen gesproken op deze zeven principes:
  1. De klantwens staat centraal. De focus ligt op wat de klant écht belangrijk vindt. Het is je drijfveer tot verbetering.
  2. Kwaliteit staat voorop. Anders kun je niet aan de wens van de klant tegemoetkomen. Zowel deelproducten als eindproducten moeten daarom van uitstekende kwaliteit zijn.
  3. Continue verbetering staat daarom ook centraal. Je moet dus zoveel mogelijk fouten elimineren uit een proces.
  4. Je werkt met Six Sigma-teams. Elk teamlid weet hoe Six Sigma wordt toegepast en beseft wat de toegevoegde waarde van deze methode is.
  5. Je neemt data-gedreven beslissingen. Je processen zijn daarom goed meetbaar of horen dat in elk geval te zijn. De tools die je hiervoor gebruikt, leveren betrouwbare metingen op.
  6. Je toetst processen op objectieve wijze. Dit doe je door grondoorzaken (root causes) te onderzoeken met een root cause analysis. Je weet dan of je processen ook echt de gewenste resultaten bereiken.
  7. Je neemt ook beslissingen aan de hand van je financiële resultaten. Rendement behalen is immers net zo belangrijk. Dit doe je door de juiste kwaliteit af te leveren.
Om Six Sigma te kunnen toepassen, is toewijding van de hele organisatie nodig. Elke medewerker, ongeacht zijn of haar rang, moet begrijpen waarom het nodig is en moet eraan willen meewerken. Waak er wel voor dat Six Sigma geen doel op zich wordt. Een hoge klantwaarde behalen moet het hoofddoel zijn.

Hoe start je met Six Sigma?

Als manager of leidinggevende kun je eerst een training in Six Sigma volgen. Er zijn ook organisaties die Six Sigma voor je implementeren. Vaak gaat dat in combinatie met een incompany-training. Heel belangrijk is dat de methode een breed draagvlak krijgt in je bedrijf of organisatie. Iedereen moet er ten slotte aan werken en aan meewerken.

Wie zijn de procesverbeteraars in Six Sigma? Dit zijn de rollen

In Six Sigma werkt men, net als in Lean, in projectteams. Elk teamlid is expert in Six Sigma of is er op zijn minst mee bekend. En de rollen zijn duidelijk verdeeld: bekijk dit overzicht maar eens.
RolTaken in deze rol
Champions·
Eindverantwoordelijk voor Six Sigma-projecten
·
Verantwoordelijk voor toepassing Six Sigma in de hele organisatie
Master Black Belts·
Verantwoordelijk voor consistente toepassing van Six Sigma
·
Coaching van Black Belts en Green Belts
·
Projectbegeleiding
Black Belts·
Actieve uitvoering van Six Sigma
·
Leidende rollen, ze sturen Green Belts aan
Green Belts·
Actieve uitvoering van Six Sigma
·
Werken onder begeleiding van Black Belts
·
Worden getraind in SixSigma door (Master) Black Belts
Yellow Belts en
Orange Belts

(niet in alle
organisaties
gangbaar)
·
Hebben een basistraining in Six Sigma
·
Nemen deel aan Six Sigma-projecten
White Belts
(niet in alle
organisaties
gangbaar)
·
Hebben een basistraining in Six Sigma
·
Nemen geen deel aan Six Sigma projecten

De Six Sigma-methode: ontdek de 5 D’s

Bij Six Sigma hoort een praktische aanpak: dit heet DMAIC. Het gaat hier om vijf uitvoerende fasen. Je moet elke fase goed afronden voordat je door kunt met de volgende fase.
Naam van de faseInhoud van de fase
Define fase (D)Je beschrijft het probleem waar je aan werkt. Je bepaalt dan hoe het resultaat meetbaar gemaakt moet worden met de Critical to Quality (CTQ). Je bepaalt wie de Champion is. Ook breng je de wens van de klant in kaart.
Measure fase (M)Je verzamelt informatie over het product en het huidige proces. Dit doe je met behulp van een Value Stream Map (VSM). Je bepaalt de verbeterdoelen en je meet de voortgang van het nieuwe proces.
Analysis fase (A)Je onderzoekt de grondoorzaken (root causes) voor afwijkingen in een proces. Dit doe je door een root cause analysis uit te voeren. Het doel is om dan een statistische oplossing te formuleren.
Improve fase (I)Je hebt op papier een statistische oplossing. Nu moet je op zoek naar mogelijkheden om deze oplossing in de praktijk te brengen, ofwel: je gaat oplossingen uitproberen en toetsen.
Control fase (C)Je implementeert de beste oplossingen in het project. De beste oplossingen zijn oplossingen die blijvend werken. Die borg je en gebruik je in volgende projecten.

Kun je Six Sigma combineren met Lean?

Ja. Veel organisaties combineren Six Sigma met Lean om nog meer te kunnen bereiken. Je spreekt dan van Lean Six Sigma. Door Lean pak je de efficiëntie van een proces aan en richt je je op het tegengaan van verspilling. Met Six Sigma ligt de focus sterk op kwaliteit en je haalt fouten uit een proces. Lean en Six Sigma vullen elkaar daarom goed aan.

Voor welke sectoren is Six Sigma geschikt?

Six Sigma is als methode niet alleen voorbehouden aan bedrijven in de productie-industrie. Ook organisaties in de zorg, de logistiek, de overheid en de financiële sector kunnen DMAIC toepassen. Six Sigma is dus breed toepasbaar.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Teamconflicten Oplossen: hoe doe je dit?

Het loopt spaak in het team, maar je kunt je vinger er (nog) niet op leggen. Wat moet je doen om teamconflicten op te lossen? Volg vijf stappen.

Wat zijn de Voordelen van Teamcoaching?

Je bedrijf heeft veel baat bij een team dat topprestaties levert. Teamcoaching kan hierbij helpen, maar hoe? Bekijk de voordelen en ga aan de slag.

Micromanagement: wat zijn de gevolgen voor Teams?

Je houdt je medewerkers zo strak in de gaten dat ze de vrijheid verliezen om productief te zijn? Maak kennis met micromanagement en de gevolgen.

KPI's stellen voor je Team: hoe doe je dat?

Hoe stel je duidelijke KPI’s voor je team? Bepaal eerst een hoofddoel. Ontwerp daarna KPI’s op basis van dit doel. In drie stappen zie je hoe.

Wat is Agile HR en waarom is het belangrijk?

Agile HR is de basis voor elke organisatie die agile wil gaan werken. Je traint HR-medewerkers hierin en zij helpen je verder met de implementatie.

Succesvol Prestatiemanagement: Tips en Voordelen

Wat is prestatiemanagement en wat kan dit proces succesvol maken? Duik meteen in de bijbehorende acties, de extra tips en de voordelen.
 
check