Wat zijn de Voordelen van Upskilling voor Werknemers?

Wat zijn de Voordelen van Upskilling voor Werknemers?
Upskilling houdt in dat je de bestaande vaardigheden van je medewerkers verbetert. Dit biedt je medewerkers, maar ook je bedrijf, allerlei voordelen.

De 4 voordelen van upskilling voor je werknemers

Wat zijn precies de voordelen van upskilling voor je werknemers? We noemen hier de belangrijkste.

  1. Je medewerker wordt productiever en krijgt meer zelfvertrouwen.
  2. Je medewerker krijgt de juiste vaardigheden om nieuwe uitdagingen aan te pakken.
  3. Je medewerker blijft gemotiveerd om (voor jouw bedrijf of organisatie) te werken. De verbeterde vaardigheden bieden namelijk meer kansen om te onderhandelen over het eigen salaris en de arbeidsvoorwaarden.
  4. Heeft een medewerker vaak contact met klanten? Door nieuwe of verbeterde vaardigheden kan hij of zij klanten nog beter helpen. Die reageren dan vaker positief en dat geeft jouw medewerker een mooie opsteker. Die doet het werk dan met nog meer plezier en vertrouwen.

De 6 voordelen van upskilling voor je bedrijf of organisatie

Upskilling biedt jouw bedrijf of organisatie ook verschillende voordelen. Dit zijn ze:

  1. Je bespaart kosten op extra medewerkers als je de vaardigheden van een al bestaand team verbetert.
  2. Door de (extra) trainingen of opleidingen zijn werknemers eerder geneigd om voor langere tijd bij je te blijven werken.
  3. Je biedt (extra) trainingen of opleidingen aan. Dit maakt je als werkgever aantrekkelijk voor nieuw talent.
  4. Je hebt meer mogelijkheden om innovatieve producten te bedenken die de markt kunnen veroveren. De kennis en de vaardigheden zijn er namelijk voor in huis.
  5. Je medewerkers worden met verbeterde vaardigheden klaargestoomd voor de toekomst. Dit betekent dat jouw bedrijf ook klaar is voor de toekomst. Je bent, bijvoorbeeld, de concurrentie altijd een stapje voor.
  6. Je producten of diensten worden beter, dankzij de verbeterde kennis en vaardigheden van je medewerkers. Dit betekent dat je klanten ook tevredener worden met dat wat je levert. En daar draait het uiteindelijk om.

Upskilling (bijscholing) versus reskilling (omscholing): hoe zit het ook alweer?

Upskilling betekent dat je de bestaande vaardigheden van je medewerkers verbetert. Bijscholing, dus. Hiertegenover staat reskilling: dit is het aanleren van nieuwe vaardigheden. Omscholing, dus.

Waarom is upskilling nodig?

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Je medewerkers staan dus voortdurend voor de uitdaging om hun (technische) vaardigheden bij te spijkeren. Door upskilling blijven die vaardigheden altijd up-to-date.

Zitten er ook nadelen aan upskilling?

Ja. Misschien ervaren je werknemers al een hoge werkdruk. Als zij ook nog tijd moeten reserveren voor een workshop, training of opleiding, dan is er een kans dat ze alsnog uitvallen. Het is dus heel belangrijk dat je trainingen op flexibele uren aanbiedt. Denk bijvoorbeeld aan een online cursus: medewerkers kunnen die op een zelf gekozen tijdstip volgen.

Een ander nadeel is dat verbeterde vaardigheden je medewerkers ook aantrekkelijker kunnen maken voor andere werkgevers. Dit is dan vooral gunstig voor hen. Jij wilt namelijk bepaalde kennis aan boord houden om te kunnen concurreren of te innoveren. Sterker nog, je wilt misschien voorkomen dat belangrijke kennis in de handen van de concurrent komt. Een concurrentiebeding in de arbeidscontracten opnemen is dan misschien een goed idee.

Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Hoe creëer je betrokkenheid bij tijdelijke Werknemers

Je hebt soms tijdelijke werknemers in dienst. Hoe creëer je bij hen betrokkenheid voor jouw organisatie? Bekijk tien tips en ga aan de slag.

Prestatie-Evaluatie (Beoordeling): hoe doe je dit?

Regelmatig de prestaties van je medewerkers beoordelen, kan je organisatie veel goed doen. Maar hoe pak je een prestatie-evaluatieproces aan?

Wat zijn de Fasen van een Slechtnieuwsgesprek?

Je moet iemand slecht nieuws brengen. Hiervoor organiseer je een slechtnieuwsgesprek en daar horen verschillende fasen bij. Neem die goed door!

Medewerkersbetrokkenheid meten: hoe doe je dat?

De betrokkenheid van je medewerkers meten is nodig om zaken in je bedrijf te verbeteren. Maar hoe vaak moet je medewerkersbetrokkenheid meten? En hoe?

Competentieontwikkeling: welke methoden zijn er?

Je wilt op elke functie een medewerker met de juiste competenties hebben. Maar hoe scherp je deze competenties aan? Verken wat praktische methoden.

Job Rotation: wat zijn de Voordelen en Nadelen?

Job rotation betekent dat je jouw medewerkers laat rouleren op taken of zelfs functies. Of dit zinvol is? Duik in de voordelen en de nadelen.
 
check