Wat is Strategisch Talentmanagement

Wat is Strategisch Talentmanagement
Strategisch talentmanagement betekent dat je medewerkers met talent selecteert, stimuleert en behoudt.

Wat is talent?

Talent hebben betekent dat iemand aanleg heeft om op een bepaald terrein uit te blinken. In de context van strategisch talentmanagement bedoelen we: een werknemer die een of misschien zelfs meer speciale vaardigheden bezit.

Hoe ontstaat talent?

Een talent kan aangeboren of aangeleerd zijn, maar ook hier zitten veel grijsgebieden tussen. Wetenschappers zijn hier zelfs nog verdeeld over. Duidelijk is wel dat je een talent op veel gebieden kunt inzetten en nog (verder) kunt ontwikkelen. Voor een bedrijf of organisatie is dit een interessant en zelfs heel waardevol gegeven!

Waarom heb je talent nodig voor je bedrijf of organisatie?

Met het juiste talent aan boord kan een bedrijf of organisatie optimaal presteren en de concurrenten voorblijven. Door talent neemt de kans op kwaliteit en productiviteit namelijk toe.

Met strategisch talentmanagent kun je talent aannemen, sturen en beheren. De vraag is alleen hoe. In het begin sta je namelijk voor verschillende uitdagingen, in de vorm van deze vragen:

  • Hoe sluit het talent aan op de missie, visie en doelstellingen van je bedrijf? Dit is de basis voor je strategisch talentmanagement.
  • Hoe vind je de personen met het juiste talent?
  • Hoe behoud je medewerkers met talent?
  • Hoe zorg je ervoor dat je (bestaand) talent nog verder ontwikkelt?

Principes van strategisch talentmanagement

Strategisch talentmanagement stoelt op een aantal hoofdprincipes. Die zijn eigenlijk direct af te leiden van de vorige vragen (je uitdagingen). Specifiek gaat het om deze principes:

  1. Je moet voor talent kiezen dat van toegevoegde waarde is voor je bedrijf of organisatie.
  2. Je moet het juiste talent op de juiste functie plaatsen.
  3. Je moet talent zo optimaal mogelijk inzetten.
  4. Je moet tegelijkertijd talentontwikkeling stimuleren om medewerkers te behouden.
Onthoud vooral dit: talent zorgt voor rendement!

Strategisch talentmanagement in 6 stappen

Hoe werk je concreet aan strategisch talentmanagement? Om talent aan te trekken, in te zetten en te behouden, kun je in zes stappen werken.

Stap 1. Breng de doelen van je onderneming in kaart

Kijk naar missie en de visie van je onderneming en probeer antwoorden te vinden op de volgende vragen:

  1. Welke doelen wil je onderneming behalen? Denk zowel aan de korte- als de langetermijndoelen!
  2. Welke vaardigheden en competenties (de talenten) moet een werknemer in zijn of haar functie hebben om deze doelen te bereiken?
  3. Hoe moet je 'talentprogramma' eruitzien? Welke stakeholders betrek je hierbij?
  4. Welk systeem ga je implementeren om prestaties te meten, te monitoren en te analyseren? Dit systeem heb je nodig voor overzicht en goed beheer.

Stap 2. Spoor talenten op

Je kunt op twee manieren talenten opsporen: je kijkt naar wat het huidige personeel kan en/of je zoekt naar nieuw talent via vacatures. Belangrijk is dat alle talenten aansluiten bij de doelstellingen van het bedrijf en dat medewerkers ook bereid zijn om hun kennis te delen en door te geven.

Stap 3. Zet de talenten in

Aan de hand van de talenten zet je de juiste persoon op de juiste functie. Sluit de functie goed aan op het 'kunnen' van deze medewerker? Je krijgt dan een meer tevreden en dus vaak ook productievere werknemer. Je werkt inmiddels ook al met een systeem om prestaties bij te houden en te analyseren.

Stap 4. Bind de talenten aan je onderneming

Of je nu met bestaand of nieuw talent werkt: je moet ervoor zorgen dat een getalenteerde medewerker voor je bedrijf blijft werken. Maar hoe bind je een medewerker aan je bedrijf? Je biedt bijvoorbeeld heel goede secundaire arbeidsvoorwaarden aan, waaronder voldoende mogelijkheden voor de werknemer om zich te ontwikkelen. Beloon je medewerker ook voor goede prestaties, bijvoorbeeld met geldelijke of niet-geldelijke bonussen.

Stap 5. Spoor talenten aan tot kennisdeling

Als je medewerkers aanspoort om hun kennis te delen, sla je twee vliegen in een klap. Ten eerste is dit goed voor hun eigen ontwikkeling. Ten tweede is het goed voor de groei en ontwikkeling van andere medewerkers. Door kennisdeling kunnen nieuwe, innovatieve ideeën ontstaan die op hun beurt goed zijn voor de groei van het hele bedrijf.

Stap 6. Blijf luisteren naar feedback

Strategisch talentmanagement is een proces dat zich telkens herhaalt. Niet alle processen verlopen meteen even soepel, dus luister goed naar de feedback van werknemers en leidinggevenden. Bedenk dat je zaken altijd kunt aanpassen als die verbetering betekenen. En verbetering is juist waar je als onderneming continu naar zou moeten streven.

Belangrijk is dat alle talenten aansluiten bij de doelen van het bedrijf.icon-quote-end.svg

Wat zijn de voordelen van strategisch talentmanagement?

Strategisch talentmanagement, als je dit effectief uitvoert, kent verschillende voordelen. Een aantal van deze voordelen heb je misschien al in de stappen gezien, maar we vatten ze hier, voor het gemak, nog eens samen.

  1. Je bespaart op werving als je je inzet op strategische inzet van talenten van medewerkers.
  2. Je besteedt veel aandacht aan de (verdere) ontwikkeling van talent. De kwaliteit van je producten of diensten en productiviteit worden zo hoger.
  3. Je zet werknemers op een functie die ze goed kunnen vanwege hun talent. Dit maakt ze tevredener over hun werk en gemotiveerder. Het personeelsverloop wordt zo ook lager.
  4. Je leidinggevenden worden geinspireerd om teams te motiveren en te ondersteunen.
  5. Je koestert (het talent van je) medewerkers van het begin tot het einde van hun dienstbetrekking. Als bedrijf of organisatie bouwt je zo een goede reputatie als werkgever op.
  6. Je identificeert makkelijker nieuw talent en je gebruikt bestaand talent om anderen te trainen.
  7. Je vergroot met de talenten de kans op innovatie en dus ook op het verslaan van concurrenten.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Hoe creëer je betrokkenheid bij tijdelijke Werknemers

Je hebt soms tijdelijke werknemers in dienst. Hoe creëer je bij hen betrokkenheid voor jouw organisatie? Bekijk tien tips en ga aan de slag.

Prestatie-Evaluatie (Beoordeling): hoe doe je dit?

Regelmatig de prestaties van je medewerkers beoordelen, kan je organisatie veel goed doen. Maar hoe pak je een prestatie-evaluatieproces aan?

Wat zijn de Fasen van een Slechtnieuwsgesprek?

Je moet iemand slecht nieuws brengen. Hiervoor organiseer je een slechtnieuwsgesprek en daar horen verschillende fasen bij. Neem die goed door!

Medewerkersbetrokkenheid meten: hoe doe je dat?

De betrokkenheid van je medewerkers meten is nodig om zaken in je bedrijf te verbeteren. Maar hoe vaak moet je medewerkersbetrokkenheid meten? En hoe?

Competentieontwikkeling: welke methoden zijn er?

Je wilt op elke functie een medewerker met de juiste competenties hebben. Maar hoe scherp je deze competenties aan? Verken wat praktische methoden.

Job Rotation: wat zijn de Voordelen en Nadelen?

Job rotation betekent dat je jouw medewerkers laat rouleren op taken of zelfs functies. Of dit zinvol is? Duik in de voordelen en de nadelen.
 
check