Waarom zijn Soft Skills zo belangrijk op de Werkvloer?

Waarom zijn Soft Skills zo belangrijk op de Werkvloer?
Als leidinggevende vraag je je misschien af waarom soft skills zo belangrijk zijn op de werkvloer. De redenen liggen niet ver: hier zijn er zeven!

Reden 1. Sterkere relaties

Je zet soft skills in om een goede band met je collega's en je leidinggevenden te creëren. Bijvoorbeeld goed luisteren, overleggen en conflicten oplossen, leiden tot betere verstandhoudingen.

Reden 2. Betere samenwerking

Soft skills bevorderen samenwerking met anderen. Wie goed luistert, respectvol communiceert en een helpende hand biedt, bouwt vertrouwen op bij anderen. Dit vertrouwen kan een heel solide band scheppen. De medewerkers ontwikkelen (meer) empathie en gunnen elkaar meer. Dit maakt van hen betere teamplayers.

Reden 3. Betere werksfeer

Goede banden tussen werknemers (en werkgevers) leiden tot een betere werksfeer en een betere groepsdynamiek. Mensen vinden het steeds prettiger om naar hun werk te komen en om op het werk te zijn. Ze zijn ook gemotiveerder om hun werk te doen. Met motiverende gespreksvoering kun je ze zelfs een extra steuntje in de rug geven.

Reden 4. Betere prestaties

Zoals gezegd, goede banden onderling leiden tot een prettigere werksfeer en tot meer motivatie om te presteren. Je werknemers spannen zich meer in en dat leidt tot betere resultaten. Direct en indirect zorgen soft skills er dus voor dat je bedrijf echt profiteert van de geleverde inspanningen.

Reden 5. Beter leiderschap

Soft skills kunnen een betere leider van je maken. Door goed naar je werknemers te luisteren en begrip te tonen voor wat hen beweegt (of juist niet beweegt), kun je ze beter overtuigen om de juiste koers te volgen. Je helpt je werknemers zo ook om zich beter aan te passen aan veranderingen.

Reden 6. Betere klantenbinding

Soft skills zijn onmisbaar als je potentiële klanten wilt overtuigen om te kiezen voor jouw bedrijf. Klanten hechten immers ook veel waarde aan vriendelijkheid, hulpvaardigheid en respectvolle communicatie, zo niet meer.

Reden 7. Verhoogde betrokkenheid

Een goede omgang met elkaar (door inzet van soft skills) zorgt voor een grotere medewerkersbetrokkenheid. Je medewerkers gaan voelen dat ze deel uitmaken van een groter geheel (je bedrijf). Hoe groter de betrokkenheid, hoe groter de kans dat je medewerkers zich voor de volle 100% inspannen en voor langere tijd bij je bedrijf blijven werken.

Hoe verbeter je soft skills op de werkvloer? 11 tips

Als leidinggevende kun je concrete stappen zetten om de soft skills bij jezelf en bij je werknemers te verbeteren. Bekijk hiervoor deze elf tips.

  1. Spreek in duidelijke taal en stel gerichte (dus niet suggestieve) vragen.
  2. Schrijf in duidelijke taal. Let op hoe je zaken in apps, e-mails of brieven verwoordt.
  3. Luister actief naar wat een ander te zeggen heeft. Laat deze persoon uitpraten.
  4. Motiveer anderen. Moedig je collega's op een positieve manier aan.
  5. Geef je collega's complimenten. Laat zien dat jij hun inspanningen waardeert.
  6. Geef constructieve feedback en sta zelf ook open voor feedback.
  7. Bied je collega's af en toe spontaan hulp aan.
  8. Blijf neutraal bij conflicten. Denk in oplossingen!
  9. Blijf flexibel. Op de werkvloer kunnen zaken soms snel en onverwacht veranderen.
  10. Reflecteer regelmatig. Hoe kom je over op anderen? Hoe worden jouw woorden ontvangen?
  11. Houd je emoties onder controle. Blijf kalm in lastige situaties, want zo bereik je meer.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

Hoe creëer je betrokkenheid bij tijdelijke Werknemers

Je hebt soms tijdelijke werknemers in dienst. Hoe creëer je bij hen betrokkenheid voor jouw organisatie? Bekijk tien tips en ga aan de slag.

Prestatie-Evaluatie (Beoordeling): hoe doe je dit?

Regelmatig de prestaties van je medewerkers beoordelen, kan je organisatie veel goed doen. Maar hoe pak je een prestatie-evaluatieproces aan?

Wat zijn de Fasen van een Slechtnieuwsgesprek?

Je moet iemand slecht nieuws brengen. Hiervoor organiseer je een slechtnieuwsgesprek en daar horen verschillende fasen bij. Neem die goed door!

Medewerkersbetrokkenheid meten: hoe doe je dat?

De betrokkenheid van je medewerkers meten is nodig om zaken in je bedrijf te verbeteren. Maar hoe vaak moet je medewerkersbetrokkenheid meten? En hoe?

Competentieontwikkeling: welke methoden zijn er?

Je wilt op elke functie een medewerker met de juiste competenties hebben. Maar hoe scherp je deze competenties aan? Verken wat praktische methoden.

Job Rotation: wat zijn de Voordelen en Nadelen?

Job rotation betekent dat je jouw medewerkers laat rouleren op taken of zelfs functies. Of dit zinvol is? Duik in de voordelen en de nadelen.
 
check