Je wilt weten of een potentiële werknemer in jouw bedrijfscultuur past. Volg drie stappen op en ontdek of er inderdaad sprake is van een cultural fit.
Wat betekent cultural fit?
Een medewerker is een ‘cultural fit’ of ‘culture fit’ als zijn of haar principes, drijfveren en gedragingen passen in de cultuur van je organisatie.
Waarom is een culture fit belangrijk?
Als een medewerker goed past binnen een
bedrijfscultuur, dan kan het jouw organisatie deze voordelen opleveren:
- Betere relaties tussen medewerkers
- Betere prestaties van medewerkers (individueel en in teamverband)
- Hogere arbeidsproductiviteit
- Minder personeelsverloop
- Meer werkplezier in het algemeen
Cultural fit bepalen: dit zijn de stappen
Sollicitanten letten scherp op de cultuur van de bedrijven waar ze solliciteren. Staat hen (ook tijdens een dienstverband) de bedrijfscultuur niet aan? Dan zijn ze zo weer weg. Het is dus heel belangrijk dat je van tevoren scherp in beeld krijgt wie het beste in de bedrijfscultuur past. Bekijk hiervoor deze stappen.
Stap 1. Communiceer helder over waar je bedrijfscultuur voor staat
Sollicitanten moeten een helder beeld hebben van waar je bedrijf voor staat. Anders kunnen ze geen cultural fit zijn of worden. Werk dus eerst aan een
sterke employer branding: definieer je bedrijfscultuur en schets hier zowel intern als extern een eerlijk en duidelijk beeld van. Zo trek je medewerkers aan die het beste bij de organisatie passen.
Stap 2. Interview de kandidaat
Hoe kun je een kandidaat actief screenen op cultural fit? Je moet hiervoor een
cv beoordelen en een
motivatiebrief beoordelen. Zekerheid over de (bedrijfsculturele) geschiktheid krijg je echter pas als je de kandidaat gaat interviewen. En je kunt zelfs nog meer doen. Neem deze zeven acties daarom goed door.
Stel cultuurgerichte vragen
Stel de kandidaat vragen van waaruit je zijn of haar persoonlijkheid kunt opmaken. Denk bijvoorbeeld aan dit soort vragen over, onder meer, visie, houding, gedrag en werkstijl.
- Wat zijn je drie beste kwaliteiten?
- Wat geeft je voldoening in je werk?
- Wat motiveert je om je werk te doen?
- Hoe stel jij prioriteiten voor je werkdag?
- Hoe ga jij om met stressvolle situaties of conflicten?
- Wat was je grootste uitdaging in je carrière en hoe heb je dit opgelost?
- Waarom denk je dat je bij ons bedrijf past?
- Met wat voor soort mensen werk je het liefst samen?
- Wat zijn je verwachtingen van een leidinggevende?
- Wat heb je nodig om goed te presteren?
- Waarin wil je jezelf verder ontwikkelen?
- Wat wil je bereiken in deze functie? Hoe zie je jezelf over vijf jaar?
Jij weet zelf het beste wat je van de kandidaat moet weten om te bepalen of er een cultural fit is. Voel je daarom vrij om zelf creatieve vragen te bedenken.
Bied vragenlijsten en/of tests aan
Voorafgaand aan een sollicitatiegesprek kun je een kandidaat ook (online) vragenlijsten of (persoonlijkheids)tests aanbieden, zoals bijvoorbeeld de
DISC-test. Aan de hand van de uitkomsten stel je tijdens het sollicitatiegesprek mogelijk nog scherpere vragen.
Bereid je ook voor op vragen van de kandidaat
Sollicitanten stellen vaak ook zelf vragen om een bedrijfscultuur beter te leren kennen. Ze willen dan bijvoorbeeld (meer) weten over de doelen en de werkwijze(n) van de organisatie. Bereid je goed op deze vragen voor en geef eerlijke, heldere antwoorden.
Check de social media van de kandidaat
Hoe presenteert een kandidaat zich op social media? Ook dit kan je aanwijzingen geven over zijn of haar persoonlijkheid en interesses. Op basis van wat je ziet, zou je ook vragen kunnen voorbereiden voor het sollicitatiegesprek.
Betrek collega’s bij het sollicitatieproces
Leidinggevenden en collega’s van de toekomstige medewerkers kunnen je helpen bepalen of een kandidaat een cultural fit is. Zij zijn immers net zo bekend met de bedrijfscultuur als jij. Betrek hen dus bij de interviews en bereid hen goed voor op vragen van de kandidaat.
Neem contact op met vorige werkgevers
Voor een nog dieper inzicht in de culturele fit van je kandidaat kun je ook contact opnemen met zijn of haar vorige werkgevers voor een
referentiecheck. Stel hen vragen die een beeld schetsen van hoe de kandidaat denkt en werkt.
Nodig de kandidaat uit voor een teambuildingactiviteit
Je zou een kandidaat ook kunnen uitnodigen voor een teambuildingactiviteit (als die toevallig al op het programma staat). Je kunt zo meteen zien of een kandidaat goed past in de bedrijfscultuur. Je kijkt bijvoorbeeld naar hoe de kandidaat met anderen communiceert en samenwerkt.
Bij het bepalen van een cultural fit draait het vooral om de vraag: hoe goed komen de verwachtingen tussen je kandidaat en je organisatie overeen?
Stap 3. Evalueer de kandidaat
Natuurlijk stel je een kandidaat niet alleen cultuurgerichte vragen. Voor het complete plaatje moet je namelijk ook weten of hij of zij over de juiste vaardigheden en werkervaring beschikt. Zijn deze zaken in orde en sluit de kandidaat qua denken en doen ook aan bij de bedrijfscultuur? Dan heb je een match.
De kandidaat is aangenomen. Wat nu?
Zodra de kandidaat start, let jij (en/of de leidinggevende) goed op zijn of haar functioneren. Past hij of zij inderdaad in het team en in de bedrijfscultuur? Evalueer dit regelmatig en vraag de kandidaat ook naar zijn of haar beleving.
Is alles zoals jij het had verwacht én zoals de kandidaat zelf had verwacht? Zo niet, probeer dan samen tot nieuwe afspraken en oplossingen te komen. De lessen die je uit dit proces trekt, kun je goed gebruiken om je wervingsproces (verder) te verbeteren.
Cultural fit bepalen en de uitdagingen
Een cultural fit bepalen is niet heel eenvoudig. Er bestaat namelijk niet één type bedrijfscultuur. Veel culturen binnen organisaties steken ook nog eens heel complex in elkaar. Je moet je bedrijfscultuur dus goed gedefinieerd hebben wil je hierop kandidaten selecteren. En zelfs dan kun je ook nog voor andere uitdagingen komen te staan, zoals deze:
-
Zoek je mensen die allemaal hetzelfde denken en doen? Dit kan nadelig zijn voor het bedrijf, want juist door diversiteit ontstaat er vaak ruimte voor nieuwe ideeën of perspectieven.
-
Als je een kandidaat zoekt die nog nooit gewerkt heeft, dan is het heel lastig om zijn of haar culturele fit te bepalen. Je hebt immers weinig of helemaal geen informatie om aan je bedrijfscultuur te toetsen.