De Eigenschappen van een Resultaatgerichte Bedrijfscultuur

De Eigenschappen van een Resultaatgerichte Bedrijfscultuur
Glasheldere doelen. Keihard werken. Mooie beloningen. In een resultaatgerichte bedrijfscultuur streeft iedereen voortdurend naar perfecte resultaten.

Wat is een resultaatgerichte bedrijfscultuur?

In een resultaatgerichte bedrijfscultuur draait alles om het eindproduct. Het bedrijf concurreert ook volop met gelijkaardige organisaties. Cameron en Quinn beschrijven deze cultuur ook wel als de ‘marktcultuur’ in hun OCAI-model.

Wat zijn de centrale waarden binnen deze cultuur?

Centrale waarden binnen een resultaatgerichte bedrijfscultuur zijn:
  1. Winst
  2. Resultaten
  3. Taakgerichtheid
  4. Productiviteit

Eigenschappen van een resultaatgerichte bedrijfscultuur

In een resultaatgericht bedrijf wegen de resultaten zwaarder dan de processen. Deze gedachte komt terug in alle eigenschappen van de cultuur.

Klantgericht

Het belang van een klant en/of stakeholder staat op de eerste plaats. Het bedrijf moet daarom precies afleveren waar de klant om vraagt. Dit heet ook wel: klantwaarde leveren. Pas als je de gewenste kwaliteit kunt leveren en daar winst op kunt maken, kun je spreken van een goed resultaat.

Doelgericht

Als je weet wat je klant wil, dan weet je ook precies wat je moet doen. Het management besteedt dan ook veel tijd en aandacht aan de communicatie over de visie, de missie en de koers. Doelen en verwachtingen worden zo voor iedereen duidelijk. Doelen worden vaak ook eerst SMART gemaakt, zodat men de prestaties concreet kan meten.

Competitief

Het bedrijf houdt de concurrentie strak in de gaten. Daarnaast moedigt het bedrijf haar medewerkers aan om zichzelf en elkaar uit te dagen. Zo blijft iedereen gericht op het behalen van goede resultaten.

Prestatiegericht

Reputatie en succes zijn heel belangrijk in een resultaatgericht bedrijf. De verwachtingen voor een medewerker zijn dus doorgaans hoog. De medewerkers willen zich ook zeker bewijzen: ze zijn ambitieus en ze werken hard. Ze zijn zich er goed van bewust dat leidinggevenden hen vooral beoordelen op hun prestaties.

Datagedreven besluitvorming

Het bedrijf is heel actief in prestatiemanagement. De medewerkers formuleren KPI’s en ze meten de voortgang en de resultaten met behulp van allerlei (technische) tools. Op basis van de vergaarde data nemen de medewerkers (belangrijke) besluiten. Al deze besluiten hebben natuurlijk het doel om resultaten te verbeteren.
Medewerkers presteren minder goed als de verwachtingen vanuit de organisatie niet duidelijk zijn. Stel daarom realistische doelen er zorg ervoor dat elke medewerker begrijpt op welke manieren die kan bijdragen aan deze doelen.

Efficiënt

Zonder de juiste middelen kan niemand goed en efficiënt presteren. Resultaatgerichte organisaties investeren daarom vrijwel altijd in goede (technologische) tools voor hun medewerkers. Ook zit er een forse efficiencyslag in het feit dat alle processen en resultaten strak gemeten worden (zie de vorige eigenschap).

Beloningsgericht

In een resultaatgerichte cultuur is het passend om medewerkers te belonen voor goede resultaten. Wat voor beloningen een bedrijf uitdeelt? Dat is aan het bedrijf zelf, want hier bestaan geen vaste regels voor. Een eerlijk beloonsysteem zorgt er hoe dan ook voor dat werknemers zich erkend voelen. Het zorgt er ook voor dat ze gemotiveerd blijven om nog vaker te presteren.

Autonomie

De medewerkers zijn autonoom. Ze mogen zelf bepalen hoe ze werken en wanneer ze werken, als ze de gewenste resultaten maar behalen. Met andere woorden: de focus ligt inderdaad niet op de processen (het hoe), maar op de resultaten (het wat).

Flexibiliteit

De medewerkers ervaren een flexibele manier van werken (zie het vorige punt), omdat het bedrijf vertrouwen in hen heeft. Andersom wordt van de medewerkers verwacht dat zij zich ook flexibel opstellen. Zo kunnen ze meegaan en inspelen op veranderingen die nodig zijn om de gewenste resultaten te bereiken.

Verantwoordingsplicht

Het bedrijf verwacht dat elke medewerker zich wil en kan verantwoorden voor de eigen resultaten. Dit is eigenlijk ook wel logisch, aangezien de medewerkers zelfstandig beslissingen mogen nemen. Een medewerker in een prestatiegerichte cultuur wil bovendien laten zien wat die kan, dus die moet sowieso bereid zijn om transparant te zijn over zijn of haar eigenaarschap - en dus ook over zijn of haar verantwoordelijkheid.
Een resultaatgerichte lijkt een ‘harde’ cultuur, omdat iedereen competitief is ingesteld. Toch ligt de nadruk ook sterk op samenwerking en saamhorigheid. Dat komt omdat leidinggevenden zich flink inspannen om iedereen duidelijk te maken dat ze aan hetzelfde doel werken.

Feedbackgericht

In een resultaatgericht bedrijf vinden regelmatig feedbackrondes plaats. Zo blijven de medewerkers op de hoogte van wat er wordt verwacht. Ze leren uiteraard ook over wat ze nog kunnen verbeteren. Andersom zorgen leidinggevenden voor consistente, constructieve feedback en voor erkenning van goede prestaties. Zo blijft iedereen gemotiveerd en geïnspireerd om een volgende keer nóg beter te presteren.

Open communicatie

Leidinggevenden zorgen ervoor dat problemen doorlopend bespreekbaar zijn en blijven. Dit is heel belangrijk, anders kunnen er geen verbeteringen plaatsvinden om betere resultaten te behalen. Door open communicatie kunnen medewerkers en leidinggevenden duidelijke afspraken maken over oplossingen voor problemen.

Samenwerkingsgericht

De medewerkers werken vaak samen in teams. De teamleden vertrouwen elkaar, ze helpen elkaar en ze wisselen onderling ideeën uit. Het voordeel hiervan? Teams met een goede onderlinge verstandhouding zijn sterk(er) in het bedenken van oplossingen voor problemen. De teamleden helpen elkaar in feite naar de gewenste resultaten toe.

Voorbeelden van resultaatgerichte bedrijven

Wat voor soort bedrijven omarmen een resultaatgerichte bedrijfscultuur? Hier zijn een paar voorbeelden:
  • Adviesbureaus
  • Retailbedrijven
  • Servicebedrijven
  • Mediabedrijven
  • Techbedrijven
Tot slot: is een resultaatgerichte bedrijfscultuur dé beste cultuur voor een organisatie? Niet per se. Het hangt namelijk sterk af van het type bedrijf en de doelen van het bedrijf. Houd er ook rekening mee dat er in organisaties ook vaak een mix voorkomt aan bedrijfsculturen.
Geschreven door
Inge Stakenborg
Redacteur & arbeidsmarktspecialist @ Werkzoeken.nl
Meer leren?
Ga door met lezen

De Eigenschappen van een Developer Cultuur

Je werkt voor een tech-bedrijf en je daagt je medewerkers graag uit om snel kwaliteit te leveren? Dan zegt een developer cultuur je vast heel veel.

De Eigenschappen van een Start-up Cultuur

In een start-up is het alle hens aan dek! Hoe dit precies ziet? Bekijk alle eigenschappen van een start-up cultuur en je weet precies wat er speelt.

De Eigenschappen van een Scale-up Cultuur

Een scale-up doet er alles aan om (verder) te groeien. Hoe en waarom? De antwoorden vind je ongetwijfeld in de eigenschappen van de scale-up cultuur.

De Eigenschappen van een Procesgerichte Bedrijfscultuur

In een procesgerichte bedrijfscultuur draait alles om het efficiënt inrichten en uitvoeren van processen.

De Eigenschappen van een Ondernemende Bedrijfscultuur

Innovatie staat voorop in een organisatie met een ondernemende bedrijfscultuur. Maar welke eigenschappen helpen deze cultuur succes te boeken?

De Eigenschappen van een Meritocratische Bedrijfscultuur

Hoe stimuleer je jouw medewerkers om goed te presteren? Ontdek het in de vele eigenschappen van een meritocratische bedrijfscultuur.
 
check